ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Споразум доказ успеха спољне политике Александра Вучића

Танјуг

04. 09. 2020. у 19:57

ОВАЈ споразум је доказ да смо успели да изградимо однос са америчком страном јер раније су они били спремни да слушају али да нас не чују а то се сада променило и сада имамо саговорника који нас чује, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Споразум доказ успеха спољне политике Александра Вучића

Танјуг

Гостујући на ТВ Пинк она је оценила да се у многим стварима са САД и даље не слажемо али нас као саговорници чују.

"Захваљујући огромном труду и искрености Александра Вучица Србија сада има потпуно другачији и имиџ и зна се да смо поуздан партнер", рекла је она.

Додала је да би пре само неколико година као научна фантастика била оцењена ситуација где у Вашингтону Србија жели да потпише споразум а Приштина не.

Она је изразила наду да овај споразум отвара врата још бољим односима са САД, и открила да је са амбасадором Гренелом разговарала о још неким стварима.

Као другу "невероватну" ствари она је оценила ситуацију у којој је српска делегација потпуно спремна, легитиман и јак саговорник који зна шта жели и може да утиче на крајњи исход споразума.

"То је политика која одсликава све успехе Александра Вучића на међународној сцени и у међународној политици", рекла је она.

Додала је да је сада делегација Приштине била та која касни, међусобно се свађа и тамо су на ивици пада Владе због такве ситуације.

"То је нешто што би пре десетак година била потпуно другачија слика", оценила је Брнабић.

Споразумом потписаним у Вашингтону обавезала да приступи "мини Шенгену" и изразила наду да ће то значајно убрзати импелементацију те иницијативе и да ће јој се сада придружити и друге земље.

"Ту свакако мислим на Црну Гору и БиХ", рекла је Брнабић гостујући на ТВ Пинк.

Брнабић је рекла да нико "здраве памети" не може бити против те иницијативе јер она, истакла је, отвара врата сигурнијој будућности и бољој привредној сарадњи.

"То је од невероватне важности и за нашу економску нормализацију, али и за све наше домаће привреднике у централној Србији зато што ми јесмо највећи извозник и то је нешто на чему одмах видети резултате", рекла је Брнабић.

Истакла је да је потписивање споразума у Вашингтону изузетно важно јер је учињен огроман помак у односу на оно где смо били пре потписивања тог споразума и изразила наду да ће економски пројекти предвиђени споразумом допринети сигурнијој и бољој будућности свих у региону, пре свега људи који живе на простору централне Србије и КиМ.

Оценила да је веома важно и то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тичу Српске православне цркве.

Истакла је да је имовина СПЦ, нашег културног и верског наслеђа на КиМ после потписивања овог споразума много сигурнија.

Брнабић је рекла да споразум предвиђа изградњу ауто-пута мира Ниш-Приштина-Тирана-Драч, који је произашао из Берлинског процеса, а чија изградња је сада, каже, зацементирана.

"Сада иза њега стаје Америка и америчке компаније. Колико год да постоји та компетиција између Вашингтона и Брисела добро је што је Србија заједнички именитељ између Брисела и Вашингтона и што ''гурамо'' те пројекте са Немачком и ЕУ, а сада и са Вашингтоном", каже Брнабић.

Она је рекла да ће сигурно у Бриселу бити изузетно тешко у наставку дијалога, да ће бити изазова, али и нагласила да јединство Владе Србије, председника, грађана и народа на КиМ даје ветар у леђа нашој делегацији.

Да су, наводи, политичке несугласице у српско-албански односима биле остављене по страни и да се разговарало о конкретним пројектима, данас би се у Бриселу разговарало у другачијем амбијенту.

Подсетила је да је изградња Научно-технолошког парка у Нишу почела када је Приштина увела таксе од 100 одсто на српске производе, а да је изграђен када их је повукла.

"Све време док је Вучић био премијер размишљали смо како можемо да окренемо ову причу у српско-албанским односима, при чему је Вучић показао невероватну политичку храброст и одважност. Вучић је био први премијер који је позвао албанског прмеијера Едија Раму у посету после 76 година. То је сада потпуно нормално, тада је било незамисливо", каже Брнабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)