НИЈЕ САМО ТАЧКА 10: Делегација из Београда имала муке и са овим захтевом

Новости онлине

04. 09. 2020. у 19:36 >> 19:36

НИЈЕ САМО ТАЧКА 10: Делегација из Београда имала муке и са овим захтевом

Фото: Инстаграм/ buducnostsrbijeav

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је данас, после потписивања економског споразума са Приштином у присуству председника САД Доналда Трампа у Вашингтону, да је велика борба, поред тачке 10 вођена и око позива Израелу да призна Косово.

- Водила се велика борба нас и домаћина, највећа око тачке 10 која је захтевала међусобно признање, али и око позива на признање Косова од стране Израела. Сматрали су да треба ми да позовемо Израел да призна Косово, а ми смо рекли да то не можемо, јер то руши нашу политику - објаснио је Вучић новинарима.

Додао је да је потом речено да то буде суи генерис, што српска страна није могла да прихвати.


- На бруталан начин смо одбили међусобно признање, а ово је била шаховска минијатура. Рекли смо да ако се о томе договоре Израел и Приштина - у реду. Такође смо рекли Израелу да, ако буду поштовали Србију, онда ће наша земља пребацити амбасаду у Јерусалим - нагласио је Вучић.

Казао је да Србија, с тим у вези, тиме не учествује у томе што су потписали Американци и Албанци.

Пренео је да је споразумом договорен и мораторијум на захтев Приштине за чланство у међународним организацијама и кампању отпризнавања коју је водио Београд.

Он је, у изјави новинарима, казао да је Приштина била против мораторијума, јер су говорили да ће то изазвати кризу њихове владе.

Указао је да споразум садржи и решавање питања несталих особа, али и декриминализацију хомосексуалности, што је наша земља одавно урадила.

Такође у споразуму стоји да осуђујемо Хезболах, додајући да је жеља САД да се то уради, јер они воде такву политику.

- Ми смо се концентрисали да око оног што се нас тицало извучемо најбоље могуће, и да се не свађамо око сваког питања - додао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

baunti

04.09.2020. 20:08

Једино се бојим да англосаксонци, опет, као и обично, не протумаче споразум онако како њима одговара. Рецимо, у споразуму пише да ми нећемо наставити лобирање за повлачење прзнањна Косова, а Косово неће тражити пријем у интернационалне организације. Међутим, то не искључује наставак њиховог лобирања за признање независности, и ако то наставе, онда су нама везане руке. Осим ако ми не унајмимо Русе да то раде за нас, али тешко.