ОВДЕ ЋЕ СЕ ДАНАС РУКОВАТИ ТРАМП И ВУЧИЋ: Две собе у којима се доносе најважније одлуке на планети - Овални кабинет и Рузвелтова соба

Ђ. М.

04. 09. 2020. у 13:00

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић ће се данас у 17 часова састати са председником САД Доналдом Трампом у Овалном кабинету Беле куће.

ОВДЕ ЋЕ СЕ ДАНАС РУКОВАТИ ТРАМП И ВУЧИЋ: Две собе у којима се доносе најважније одлуке на планети - Овални кабинет и Рузвелтова соба

Фото: AP Photo/Susan Walsh

Након поздрава у "срцу" Беле куће, Вучић и представник Приштине Авдулах Хоти ће у Трамповом присуству у Рузвелтовој соби потписати економски споразум.

Те две просторије имају велики значај за сваког америчког председника, а у њима су доношене одлуке и потписивани уговори који су обликовали модерни свет.

Овални кабинет је вероватно најпознатији део Беле куће, и представља радну собу америчког председника. За разлику од других просторија, сваки председник по ступању на дужност бира намештај по сопственом укусу. Данашњи изглед Овални кабинет је добио 1909. године током мандата председника Вилијама Тафта. Након пожара 1929. године соба је обновљена, намештај је замењен и уграђена је клима.

Председник Френклин Д. Рузвелт је 1933. године затражио да се Овални кабинет прошири, и тада је соба добила данашњи, монументални изглед, са великим прозорима, новим осветљењем и гипсаним украсом у облику грба америчког председника на плафону.

 

По традицији коју је започео Џон Ф. Кенеди, у Овалном кабинету увек стоје саксије са шведским бршљаном, а део намештаја који није мењан је и антички сат са почетка 19 века.

Вероватно најзанимљивији детаљ Овалне собе је сто који користи амерички председник. Иако је 6 столова било у "оптицају", најпопуларнији је "Резолут" сто, који користи и Доналд Трамп, а пре њега су за њим седели и Обама, Џорџ Буш, Бил Клинтон и Роналд Реган, као и многи њихови претходници.

Сто "Резолут"/Фото: ЕПА

Овај сто је направљен од дрвених делова ратног брода британске морнарице "Резолут", који је остао заробљен у арктичком леду након чега је напуштен. Након што су га Американци ослободили из леда, потпуно је реновиран и поклоњен британској краљици Викторији 1856, године. Када је 1879. године фрегата "пензионисана", на Викторијин захтев су направљена два идентична стола од остатака брода. Један је поклоњен америчком председнику Радерфорду Хејзу, а други је задржала краљица. На захтев Френклина Д. Рузвелта, који је био у колицима, направљена су вратанца са америчким грбом, да посетиоци не би могли да виде протезе које је носио на ногама.

После поздрављања у Овалном кабинету, уговор о економској нормализацији ће бити потписан у Рузвелтовој соби.

Рузвелтова соба/Фото: ЕПА

Рузвелтова соба је велика просторија за састанке у западном крилу Беле куће, и смештена је одмах поред Овалног кабинета. Име је добила по двојици америчких председника - Теодору Рузвелту и Френклину Делану Рузвелту.

Више пута је реновирана од када је направљена 1902. године, а значајно је проширена тридесетих година, чиме је олакшано кретање од Овалног кабинета до собе председнику Френклину Д. Рузвелту који је био у колицима.

Рузвелтова соба/Фото: ЕПА

Име јој је дао Ричард Никсон, а занимљиво је да је до тада била позната као "рибља соба", зато што је у њој Ф. Д. Рузвелт држао акваријум и балсамоване рибе на зиду. Ту традицију је наставио и Кенеди. 

Рузвелтова соба је пре свега намењена за састанке председника са сарадницима, а ређе са страним делегацијама, као што ће то данас бити случај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (35)

anastasija

04.09.2020. 14:54

Велика част за Србију. Битно је да Трамп присуствује састанку и лично од Вучића чује планове за нашу земљу и став око признања Косова.

Rade

04.09.2020. 14:55

U Srbiji postoje oni koji misle da je Kosovo i Metohija izgubljeno, postoje i oni koji su govorili da ce Vucic potpisati nezavisnost, ali ispravno je jedino ono sto radi nasa delegacija u vasingtonu i ne odrice se svoje teritorije.