РАЗГОВАРАЛИ И О СРБИЈИ: Ревизија Шенгенске листе, одлука до краја недеље

Горан Чворовић - Стални дописник из Париза

31. 08. 2020. у 21:34

РАЗГОВАРАЛИ И О СРБИЈИ: Ревизија Шенгенске листе, одлука до краја недеље

Фото: Depositphotos

ЕКСПЕРТИ ЕУ разматрали су у понедељак могуће промене на листи земаља којима је одобрен слободан улазак на територију Шенгенског споразума.

Према сазнањима "Новости" разговарали су и о Србији.

Наша земља се најпре налазила на првом списку који је утврђен за уласке од 1. јула, али је касније избрисана с листе због погоршане епидемиолошке ситуације. Стање се у међувремену значајно порпавило, па је то била и једна од тема на састанку одржаном у просторијама Европског савета у Бриселу.

Коначну одлуку би требало да у среду донесу амбасадори земаља чланица. Уколико буде промена на листи, биће покренута тзв. "писана процедура", што подразумева изјашњавање европских престоница, и могло би да потраје још дан или два, што значи да би званично саопштење могло да уследи у четвртак или петак.

ЕУ ажурира листу на сваке две недеље, 1. и 15. у месецу, али су овога пута рокови мало померени, због колективних годишњих одмора у европској администрацији.

Принцип према коме се поводе у Бриселу је да буде дозвољен улазак грађанима земаља које се уклапају у ранији просек ЕУ, у време када је увођена ова мера, а то је да имају мање од 16 заражених на 100.000 становника у последњих 14 дана.

Многе земље ЕУ су сада далеко од ове статистике. Примера ради, у Паризу има 130 инфицираних, а у Марсељу чак 180 на исти број житеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

zamisljeni

01.09.2020. 09:14

Не разумем сврху забране кретања људи између држава када је вирус у ствари свуда а наравно да болесни људи ионако не желе да крећу на пут у другу државу. Једина сврха која ми је логична је да "светска влада" намерава да уведе биолошке пасоше о којима је Гејтс говорио.