БОЦАН ХАРЧЕНКО: Лаж је да Русија агитује да СПС буде опет у влади

Бета

23. 08. 2020. у 12:39

БОЦАН ХАРЧЕНКО: Лаж је да Русија агитује да СПС буде опет у влади

Александар Боцан Харченко / Фото Танјуг

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко оценио је као лажи изјаве неких српских аналитичара да би Русија волела да у наредној влади опет види Социјалистичку партију Србије (СПС) и да поводом тога врши "притисак и агитовање".

- Не дајемо никоме предност, сматрамо да је то унутрашња ствар Србије. Ми ћемо сарађивати са владом која буде формирана на основу унутрашњих одлука државе, односно њених институтиција - казао је Боцан Харченко за данашњи Курир.

Он је рекао да је позадина оптужби да Русија стоји иза недавних демонстрација у Београду потпуно јасна, односно да је "реч о русофобији и жељи да се Русија истера из региона".

Према његовим речима таквим се оптужбама "жели извршити притисак на Русију и на Србију да се обустави сарадња".

- Неке европске земље су изјављивале да ЕУ сматра западни Балкан регионом свог глобалног приоритета, док САД отворено кажу да Србија мора што више да смањи сарадњу са Русијом, пре свега у такозваним осетљивим сферама. Они су тако одлучили да сада измисле ову празну причу за коју нема ниједног доказа - казао је Боцан Харченко.

Боцан Харченко је оптужбе да Русија стоји за антивладиних демонстрација у Београду и другим већим градовима у Србији назвао "такозвани фејк, сто посто".

- Хтели су да створе лошу представу о Русији овде, јер Русија никада - било где у свету - није била међу организаторима таквих немира. Ми се не мешамо у унутрашње ствари било које земље, само желимо билатералну сарадњу. А мешају се они који нас оптужују - рекао је Боцан Харченко.

Боцан Харченко је оценио да Русија и Србија имају добру војну сарадњу и најавио да се, поред тешког наоружања које је у претходном периоду у Србију стигло из ове земље, планира и испорука оклопних извиђачких возила и тенкова Т-72, у оквиру "војно-техничке помоћи".

На питање о улози Русије у решавању проблема Косова Боцан Харченко је рекао да та земља "пре свега води рачуна о ставу Београда".

- Дијалог мора да буде частан, да се одвија уз уважавање образложених интереса Београда, Срба на Косову, њихове безбедности, уз уравнотежено посредовање, без задовољавања сувишних амбиција Приштине - казао је Боцан Харченко.

Руски амбасадор је рекао да "алтернатива дијалогу не постоји", као и да је Русија као стална чланица Савета безбедности УН "незаобилазни учесник решавања косовског питања".

- За нас је једино и одрживо могуће решење само оно које је у интересу Београда на основу Резолуције 1244 СБ УН, односно само оно решење које ће бити подржано од Савета безбедности - рекао је Боцан Харченко и додао да "какво могуће решење може да буде, засад нико не зна".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

prellee

10.09.2020. 14:19

Kome se više pravdati, zapadnim ambasadama i njihovim državama? Zašto, pa oni i lansiraju lažene vijesti samo da stvore haos. Njima laž treba i demanti im mnogo ne koriste. Pa ako Rusija i utiće na SPC, zar to nije iskreno, prijateljski i razumljivo. Ta mi je veza i sadržaj, Ruskog i Srpskog naroda sasvim razumljiva.