ВУЧИЋ: Борићемо се за светиње! Нећемо признати Косово

Novosti online

20. 08. 2020. у 12:32

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић посетио је данас са патријархом Иринејом радове на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве, након чега је говорио за ТВ Пинк.

ВУЧИЋ: Борићемо се за светиње! Нећемо признати Косово

Фото: Пинк Принтскрин

На питање да ли ће руски председник Владимир Путин доћи на отварање Храма Светог Саве, Вучић је рекао да се томе нада.

- Храм је нешто монументално и свако је поносан када види како изгледа. Ово ће бити један од највећих храмова у свету, на наш понос, и изгледаће не мање лепо. Мозаик који је рађен је диван. посебно сам срећан што је највећи допринос изградњи дат у последње три године - рекао је Вучић.

О ФОТМИРАЊУ ТИМА ЗА ЗАШТИТУ СВЕТИЊА

Када је реч о најави да ће бити формиран Тим за заштиту светиња, Вучић каже да ће се о безбедности светиња говорити и у Бриселу. Истиче да ће држава дати све од себе да се оне заштите, али истиче да неће бити лако.

- Јаком борбом потрудићемо се да сачувамо наше светиње - каже Вучић.

Фото: Пинк Принтскрин

О ФОРМИРАЊУ ВЛАДЕ

На питање о формирању владе, Вучић каже да, да су пожурили, онда би неки рекли "све је исто", а када се чека, онда се мисли да је реч о игри.

Приштина не мора да троши паре на керозин и пут у Вашингтон, нећемо признати Косово

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да Србија неће признати независност Косова.

- Ако Харадинај каже да иде по коначни споразум, може одмах да се врати да не трожи керозин и гориво. Идемо у Вашингтон да разговарамо о утврђеним темама. Можемо да разговармао о свакој теми, али да они добију све, а ми ништа, и да их признамо, тај филм неће гледати. Док сам при свести и док рационално могу да размишљам, тај филм неће гледати - рекао је Вучи и додао да предстојећи разговори свакако неће бити лаки.

- Формирање није лако. Желимо да у 40 или 50 одсто самоуправа доведемо нове људе, не зато што су стари радили лоше, већ зато што нова времена захтевају нове људе - рекао је председник.

Каже да је "ближи ономе што јавност мисли да је његова друга опција".

- Свакако је да ће у Немањиној бити промена. Тако и у Скупштини имамо више од 100 потпуно нових људи, младих и квалитетних, који желе да се доказују и уче. Уз њих ћемо се лакше изборити са свим изазовима и са оним што нас чека - са борбом за КиМ. Данас очекујем и одређене одлуке из Републике Српске, и то морам да проучим. Имамо пуно тешког посла, плус коронавирус и економија која је направила праву пропаст у свету. Морамо Србију да извлачимо да буде једна од најуспешнијих - рекао је Вучић.

Председник каже да многи навијају за корону, надајући се да ће изазвати неке неуспехе.

- Све је то нешто кроз шта мора да се прође, јер је мржња у политици јако лоша, али најбоље говори о онима који ту мржњу показују - рекао је Вучић.

О СПОМЕНИКУ СТЕФАНУ НЕМАЊИ

Рекао је да ће испред дома бити изграђен велики парк и да су то ствари којима хоће да се бави.

Фото: Пинк Принтскрин

- Хоћу да се бавим и споменику Стефану Немањи. Неверовантно је да нисмо имали његов споменик. Имаћемо и филм о Јасеновцу. Да ли је могуће да њега није било? И ми Срби имамо своје светиње, вође, лидере и о њима треба да се прича - рекао је Вучић.

На критике о томе да је споменик мегаломански, Вучић каже да мале душе увек имају проблем са великим стварима, великим душама и великим људима, а управо је то био Стефан Немања.

- Победник је висок 21 метар, а смета им Стефан Немања. Савски трг био је ругло, а сада ће бити најлепши трг у Београду.

О НАМЕНСКОЈ ИНДУСТРИЈИ

Када је реч о "посртању" наменске индустрије, како су то поједини медији пренели, Вучић каже да ће наменска индустрија да живи и преживи, а да ће бити све јача, упркос напорима многих да је униште.

- Хоће да униште српског радника, као и Телеком, а све да би се омогућило тајкунима да даље пљачкају. Сада када држава јача и народна имовина јача, удри по њима и имовини. Они се и не стиде да кажу да раде за тајкунске новце. Телеком им није више овца за шишање од које могу 30 милиона евра да себи стрпају у џепове. Народ ће то разумети и већ разуме - каже Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (68)