НЕМА РАЗГОВОРА О РАЗМЕНИ ТЕРИТОРИЈА: Зоран Станковић о спекулацијама око прекрајања "граница"

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ

17. 08. 2020. у 14:00

ПРЕШЕВО, Бујановац и Медвеђа су били, јесу и остају саставни делови Србије.

НЕМА РАЗГОВОРА О РАЗМЕНИ ТЕРИТОРИЈА: Зоран Станковић о спекулацијама око прекрајања граница

Фото: ВН

О томе нема разговора, а камоли преговора са било ким, имајући у виду ставове наше државе, међународне заједнице, па и највиших државника из Тиране, ако то има неки значај. Размену територија или прикључивање тзв. Косову траже они који очигледно не знају колико је људи изгубило живот да би живели у заједништву са својим комшијама, без обзира на њихову националну и верску опредељеност.

Ово, поводом сталних спекулација о прекрајању "граница", током дијалога Београда и Приштине, у интервјуу за "Новости", право са терена, говори Зоран Станковић, председник Координационог тела Владе за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

* Како коментаришете потез албанских партија да владајућу коалицију у Бујановцу чине само они? После 18 година, међу представницима власти у Општини нема Срба.

- Одговорни и образовани људи, као и друштва са доказаним демократским вредностима и принципима, углавном се залажу за то да у међуетничким срединима буде формирана власт пропорционална националном саставу становништва. Сматрамо да Срби и Албанци треба да живе заједно, а не једни поред других, и у наредном периоду, као и до сада, верујемо да је њихов заједнички живот добробит и за једне и за друге. Новоформирана локална самоуправа наставља да ради по Уставу и законима наше државе, а њен рад пратиће и контролисати, као и рад свих других општина, надлежни државни органи. Ако локални лидери Албанаца сматрају да треба сами да управљају локалном самоуправом, немам ништа против. Али свако мора да зна да се ми нисмо одрекли становништа које живи на овим просторима, као и овог дела територије наше земље, напротив, обавеза нам је да омогућимо свим људима да слободно живе и раде на својим вековним огњиштима и да сачувамо територијални интегритет наше земље, али на начин који Србију афирмише као земљу озбиљних и одговорних људи.

* Поздравили сте учешће албанских партија на изборима у Србији. Да ли сте могли да наслутите овакав епилог у Бујановцу?

Фото: ВН

- Тачно, јер таква политичка одлука је позитивна, и иде у корист не само становницима албанске националности који живе и раде у нашој земљи. Албанци сада у парламенту Србије имају три посланика, и могу да утичу на доношење одлука које доприносе разрешењу, не само њихових проблема. Године ми не дозвољавају да будем изненађен нечијим понашањем или одлукама, али ми налажу да на миран и достојанствен начин, без много речи и дизања халабуке, радим у интересу наше земље.

* Шта кажете на потез албанских политичара који траже да им се омогући лечење у Приштини, јер се плаше да неће имати адекватан третман у другим градовима Србије?

- Немам ништа против тога да се Албанци лече у другим срединама, код медицинског особља коме верују, под условима које прописују закони наше земље. Када могу најближа родбина и поједини лидери локалних Албанаца, али и Албанци са КиМ,да се лече у врхунским здравственим установама у Београду, Новом Саду или Нишу, зашто то не би радили и грађани ове три општине ако желе да се лече на КиМ. Изјаве појединих албанских лидера о неповерењу да се Албанци лече у болницама Србије, где нема лекара њихове националности, не могу да коментаришем, с обзиром на то да бих морао да поменем неке људе који су заступали такве ставове у протеклим временима, и због тога су били сурово кажњени не само од својих сународника.

АЛБАНАЦ - МИНИСТАР

* ШТА мислите о предлогу представника партија албанске мањине да добију место министра државне управе и локалне самоуправе, као и председника Координационог тела?

- Подржавам, ако се, и када, постигне политички договор.

* Колико је на терену и међу становништвом присутна прича о високој политици или је она само резервисана за политичаре, док грађане више брину локални проблеми?

- Висока политика је намењена људима који су оспособљени, школовани или изабрани да се баве политиком, али и разумеју њене добре и лоше одлуке. Оно што ја знам је да је највиша политика, за коју се залажу Срби, Албанци, Роми и други становници ове три општине, то да им се омогући да раде, живе од свог рада, и остварују своје животне жеље у миру и слози са људима које воле и поштују, уз пуно поштовање закона и њихових људских права и слобода. Ако као држава успемо да испунимо њихове захтеве, и поред осталог, запослимо највећи број незапослених у овим општинама и омогућимо им да раде и живе живот који желе, онда они који су формирали једнонационалну локалну самоуправу, али и сви њихови истомишљеници, без обзира на националну у верску припадност, нису битни и веома брзо постају само бивши.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

a na terenu

17.08.2020. 15:48

Albanci se poslednjih godina masovno useljavaju u Novi Sad. To je neko buduće žarište kad krenu i to da spajaju s maticom Albanijom? Ne treba priznati Kosovo kao allbansko ama baš nikad. To neće rešiti problem sa njima.

zaliv tacka net

17.08.2020. 16:45

Treba da razgovarate o razmeni stanovnistva, to iz Preseva Medvedje i Bujanovca da se sve raseli i isplati i posalje ili juzno od Ibra ili u BIH federaciju. Resavati status Republike Srpske a sever Kosova staviti pod punu kontrolu Srbije. Zavrsiti vec jednom sa poturicama i siptarima i nastaviti da zivimo kao normalan svet sa njima nema buducnosti vec samo zakazujemo nove ratove.

Miloš

17.08.2020. 18:00

Zoran Stanković ne zna kada je poslednji put bio u Bujanovcu. On i slični njemu uništavaju našu zemlju svojim postupcima, zarad ličnih interesa. Kakva je jednonacinalna vlast, svi mi znamo da je vlast pravljena u Tirani a naša država ne reaguje, sramota!