СИМИЋ: Радови код Дечана вид притиска пред наставак дијалога

Танјуг

16. 08. 2020. у 10:45

СИМИЋ: Радови код Дечана вид притиска пред наставак дијалога

Фото: Танјуг

РАДОВИ на путу у близини манастира Високи Дечани на Косову и Метохији заустављени су до понедељка, а потпредседник Српске листе Игор Симић каже да је то вид притиска пред наставак дијалога у Вашингтону и Бриселу и оценио да за Српску православну цркву на Косову не важи владавина права.

Градоначелник Дечана Башким Рамосај потврдио је да су радови на путу Дечани-Плав у тој општини привремено обустављени на захтев косовског премијера Авдулаха Хотија и да се настављају у понедељак.

"Илегална градња у близини манастира Дечани је супротна и косовском закону о специјалним зонама. с једне стране, а с друге, то је однос према српском народу на Косову и Метохији, јер сви знамо колико је значајна СПЦ за опстанак нашег народа и као део нашег индентитета", рекао је Симић за Косово онлајн.

Он је рекао да не треба заборавити да је ово један вид притиска пред наставак дијалога и у Бриселу и Вашингтону.

"Владавина права о којој често говоре представници међунардне заједнице просто не важи када су у питању СПЦ и права Срба на КиМ", рекао је Симић.

Председник Србије Александар Вучић претходно је најавио на ће наредном састанку у Бриселу, од представника Приштине и европских посредника затражити хитно и трајно обустављање грађевинских радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани.

Медији на албанском јавили су јуче да је Кфор стопирао радове на проширивању пута у заштићеној зони манастира Високи Дечани, али из Кфора и манастирског братства није било потврде те информације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)