ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Тражићемо хитно обустављање радова код Високих Дечана, наша баштина талац албанске самовоље

Новости онлине

15. 08. 2020. у 12:58

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ: Тражићемо хитно обустављање радова код Високих Дечана, наша баштина талац албанске самовоље

Фото: Д. Миловановић

УПАДОМ у заштићену зону манастира Високи Дечани и извођењем нелегалних путарских радова, угрожава се једна од највећих српских и хришћанских светиња.

 Тај чин је недвосмислено у супротности са европским цивилизацијским тековинама, па и у супротности са прописима које је донела сама Приштина.

Поручио је ово председник Србије Александар Вучић, најавивши да ће на наредном састанку у Бриселу од представника Приштине и европских посредника Србија затражити хитно и трајно обустављање грађевинских радова у заштићеној зони манастира Високи Дечани.

- Заштита српске културне и верске баштине на Косову и Метохији је приоритет наше државне политике, и спремни смо да заједно са Српском православном црквом формирамо специјални тим за заштиту наших светиња - српске и хришћанске духовне, културне и историјске баштине - рекао је председник Вучић.

Како је саопштила Служба за сарадњу са медијима председника Републике, Вучић је нагласио да Србија доживљава радове у околини Високих Дечана као средство притиска на нашу страну и као поруку да је наша културна и верска баштина талац албанске самовоље.

КФОР ЗАУСТАВИО РАДОВЕ?

РАДОВЕ на магистралном путу Дечани - Плав, у близини манастира Високи Дечани, Албанци изводе неколико дана. Иако је градоначелник Дечана Башким Рамосај изјавио да се ни по коју цену неће зауставити изградња у овој заштићеној зони, Кфор је, како тврде приштински медији, у суботу после подне зауставио радове.

Председник је навео да Србија наглашава да је за продуктиван дијалог неопходно да међу учесницима постоји минимални однос поверења и мирољубива клима за разговоре, а путарски радови у околини манастира, који су недвосмислено напад на Високе Дечане, не доприносе стварању такве атмосфере. Он је нагласио да је велики број наших цркава и манастира страдао у последње две деценије пред рушилачким бесом албанских екстремиста, и да Србија неће дозволити ни наговештај могућности да би таква судбина могла да задеси још неко од српских светих места.

- Очекујем да ЕУ изврши експлицитан и снажан притисак на Приштину да прекине кампању угрожавања српских светиња на Косову и Метохији, јер оне су, осим што су наше светиње, истовремено и непроцењиви споменици европске хришћанске културе - истакао је председник Вучић, указавши да је сваки напад на њих и напад на саме темеље европских вредности.

 

Фото: Зоран Јовановић

 

ОБЈАШЊЕЊЕ ЗБОГ ПАТРОЛА

МИНИСТАР одбране Александар Вулин рекао је да ће начелник генералштба Војске Србије Милан Мојсиловић затражити сутра званично објашњење од Кфора поводом успостављања заједничких патрола са полицијом Косова у близини административне линије.

Он је за Хепи ТВ казао да то представља "озбиљно безбедносно питање" за Србију, као и да КФОР "попушта под политичким притисцима", након што је Србија почетком недеље обавила заједничку патролу са Кфором.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (66)

Miki Zg

15.08.2020. 17:11

@Voja - Voja ? ,ti si jako intelegentan ,vidovit čovjek ?Ne razumiješ da su Šiptari ušli u posjed Visokih Dečana .čak i po odluci paravojnih Šiptarskih tzv. sudova .Grade se putevi oko Dečana na njihovoj privatnoj zemlji .a njih se ne pita .To isto radi Milo u Cg. da srpske vjekovne svetinje da raspopovima pravoslave crkve ( bugarske ,crnogorske ,srpske itd. ) !

Gale

15.08.2020. 14:55

Naša država pod hitno mora da reaguje. Brisel mora već jednom stati na put albanskoj samovolji. Upad u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenje nelegalnih putarskih radova ugrožava našu svetinju. To ne smemo dozvoliti.

Trla baba lan

15.08.2020. 17:10

Господине председниче,наш народ се од 1999 не осећа безбедно на Косову.Ни један апел до сада није уродио плодом.Пребијају,пљачкају и протерују наше грађане са вековних огњишта.Пале нам цркве и ми ћутимо,убијају нам водеће политичаре.Краду нам шуму чак продирајући безобразно и у Србију.Присвојиће електро мрежу,Трепчу и Газиводе а Ви се сад нешто буните око мало пута?Људи касно је сад да се уразумимо,све смо шансе свесно пропустили.Готово је.Никад се више неће родити Цар Лазар и Милош Обилић,једноставно генетика се разводнила.

Darija

15.08.2020. 17:15

Ovo je vrlo neodgovoran odnos kosovskih institucija prema kulturnoj baštini koja je od neprocenjive vrednosti i jedno neprimereno ponašanje prema manastiru Visoki Dečani, koji se uvek trudio da ima korektan odnos prema susedima (Albancima) i svima.

Milica

15.08.2020. 19:37

Briga o srpskoj verskoj imovini na KiM je prioritet nase zemlje i naseg naroda. Na neki nacin radovi u okolini Decana predstavljaju dodatni pritisak na Srbiju i Beograd, i salju bitnu poruku. ‬Na nama je da se borimo!!

Dragan

16.08.2020. 01:10

Albanaci sa KIM su svojim upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem putarskih radova ugrozili jedno od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja. Izostala je reakcija Evropske unije a i ostatak sveta bi trebalo da reaguje.