ДАЧИЋ О ФОРМИРАЊУ ВЛАДЕ, ДИЈАЛОГУ СА ПРИШТИНОМ: Формирати владу која ће допринети националном јединству

Танјуг

субота, 15. 08. 2020. у 10:51

ДАЧИЋ О ФОРМИРАЊУ ВЛАДЕ, ДИЈАЛОГУ СА ПРИШТИНОМ: Формирати владу која ће допринети националном јединству

Никола Скендерија

МИНИСТАР спољних послова и лидер СПС-а Ивица Дачић изјавио је данас да не зна да ли ће његова странка бити у новој влади Србије и истакао да је битно да се формира влада која ће штитити и допринетиу националном интересу.

Како је рекао за тв Прва, ако се гледа са аспекта бројева, СПС није неопходан СНС за формирање владе, али ако се гледа са аспекта образовања националног консензуса, политичког и националног јединства и заједничких циљева, важно је да ли ће се сарадња наставити.

"Мислим да смо и једна и друга страна веома поносни за ових осам година шта смо урадили. Нисмо разговарали конкретно на такав начин, начин поделе ресора, причали смо о потреби да наставимо сарадњу, али на председнику Вучићу је да донесе одлуку. Не оптерећујем се тиме, настављамо да радимо свој посао", рекао је Дачић.

Како је навео, свакодневно се чује са Вучићем у вези бројних питања и истакао је да Влада мора да ради нормално, а не као влада "која одбројава дане".

"Са Вучићем никада нисмо разговарали о подели ресора, већ о заједничким циљевима. А како ће се формирати влада и ко ће који ресор имати, никада", рекао је Дачић и додао да није немогуће да у влади буде и Александар Шапић.

Он је говорио и о бројним обавезама које су пред Србијом и да Србија нема времена да се бави другим питањима, већ да је битно формирати владу која ће допринети државном и националном јединству.

Ивица Дачић и Александар Шапић / Фото Танјуг

Дачић и Шапић

Упитан да ли је спреман да иде у опозицију, Дачић је рекао да се нико не спрема за одлазак у опозицију.

"Ко би волео да иде у опозицију. Нисам био на листи Александра Вучића, ја сам аутономни политички фактор, Палма и ја. Имамо своје и спремни смо да учествујемо у заједничком послу ако постоји сагласност странке која је победила на изборима", рекао је Дачић.

Он је закључио да за осам година сарадње никада са Вучићем није имао различите ставове у погледу националних интереса и истакао, ако немају исте циљеве, нема ни потребе да се прича о сарадњи.

ДАЧИЋ ПОЗДРАВИО ОДЛУКУ ЦРНЕ ГОРЕ ДА ОТВОРИ ГРАНИЦУ ПРЕМА СРБИЈИ

Министар спољних послова Ивица Дачић поздравио је данас одлуку Црне Горе да отвори границу према Србији.

Дачић је за тв Прва рекао да се не сме дозволити да границе две земље буду затворене, јер су имале изванредне односе током свих ових векова.

Ипак, он је казао да никоме не саветује да излази из Србије због актуелне епидемиолошке ситуације, јер је, како је навео, најсигурније провести ове месеце код куће.

"Србија је једна од ретких земаља, има их свега неколико, које дозвовљавају улазак странаца. Ми смо отворили границе да странци слободно могу да долазе. То је урађено, јер се није установило да ту постоје неки проблеми, није ни било много странаца", рекао је Дачић.

Како је рекао, Србију не занимају какве ће мере бити према неким далеким државама, али је занимају мере које уводе земље у региону попут Румуније, Северне Македоније, БиХ, Црне Горе...

"Са Мађарском смо имали коректне одмосе, они су либерализовали уласке наших грађана, али са другима је било доста проблема. Некада морате имати и реципрочне мере", рекао је Дачић.

ТЕМЕ У ВАШИНГТОНУ БИЋЕ ЕКОНОМСКЕ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да ће у Вашингтону, током састанка у септембру представника Београда и Приштине, који организује специјални изасланик Беле куће Ричард Гренел, главна тема бити економија.

Дачић је рекао да је од председника Србије Александра Вучића још пре 10-ак дана чуо да постоји жеља Гренела да САД и даље буду присутне и вуку потезе везане пре свега за економска питања и склапање договора са економском основом.

"Овде је питање међусобног надгурињавања ко ће организовати састанак, а чак се врши и притисак на неке да не учествују. На Србију нико не може да врси притисак, иако се неки љуте што учествујемо", рекао је Дачић за тв Прва и додао да ће Србија наставити са конструктивнимм прилазом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Vasa C Tajcic

15.08.2020. 12:04

Ја јесам За Децу Србије, али нисам за Децу Комунизма. Уморни смо од титоизма, надам се да ће СНС одржати реч ЗА ДЕЦУ СРБИЈЕ.

momcilo

15.08.2020. 12:18

Мислим да треба ићи у ЦГ , јер је Миле лукаво отворио границе на крају сезоне. Што говори да га народ у ЦГ не интересује, то је за њега само потрошни материјал. Овим Миле хоће да каже да Срби не желе да иду у ЦГ на летовање. Зато ако можеш и један дан да одеш на кафу, отиђи. Рећи ће колико ће народа бити заражено, па треба се чувати. Али треба знати ако ми не помогнемо Србима у ЦГ , они гладни немогу се борити. Србија треба померити школску годину да би српски туристи могли испомоћи Србе у ЦГ. Чиста математика, ако 10, 15 умре од короне, то је много мање колико ће Миле да побије и протера Срба ако успе да поново покраде изборе. Зар не видите да је Европа отказала надгледање избора, значи ЕУ је дала зелено светло за крађу избора, а после тога и за обрачун са Србима, а када среди Србе онда ће се отарасити и Мила као и Заева.

mile

15.08.2020. 13:05

Jedine dve drzavotvorne partije u Srbiji treba da nastave zajedno jer se pokazalo da kada je vlada stabilna, manje se trosi energija na unutrasnje sukobe a vise na ono sto treba: ekonomski prosperitet na unutrasnjem planu i spoljnopoliticki uspesi (povlacenje priznanja Kosova).

Žole

15.08.2020. 14:25

Hvala Dačiću i zbogom, dosta te je bilo i tvojih komosocijalista i ne plači više. VUČIĆ će samom sebi napraviti problem i SNS-uako te uzme u Vladu jer većina te ne želi. Ppavi je trenutak da se skupština očisti od korova, pridruži se Čedi, Šešelju Raduloviću, Jankoviću Tadiću Đilasu i ostalima koji su nestali kao apsolutno loši političari za ovu državu. Amin

Drasko

15.08.2020. 17:16

Dacic i socijalisti treba da udju u Vladu! Evo Dacic neka bude potpredsednik i Ministar socijalne politike i rada. Ispravno je da vodi nesto sto logicno pripada prvom levicaru Srbije. Spoljna politika nikako. Tu nam treba novo lice moderne Srbije. Dacic treba da ocisti korov iz SPS koji preti pobunama i uzickim republikama u Surdulicama. Dede Dacicu reci posteno da li se izvinio. Dede reci koliko bi ti glasaca ostalo kad bi ih Vucic pozvao u SNS.