ТРКА ЗА БЕЛУ КУЋУ: Зашто је Бајден именовао Камалу Харис за потпредседницу

Танјуг

12. 08. 2020. у 14:45

ДЕМОКРАТСКИ кандидат за председника САД Џо Бајден изабрао је сенаторку из Калифорније Камалу Харис за потпредседницу, што је први пут у историји да на то место буде кандидована једна Афроамериканка, међутим аналитичари тврде да се иза те приче крије и више од тога.

ТРКА ЗА БЕЛУ КУЋУ: Зашто је Бајден именовао Камалу Харис за потпредседницу

Фото: Танјуг/АП

Амерички ЦНН пише да ако желите да Бајден буде изабран, а посебно да победи америчког председника Доналда Трампа по сваку цену, Харис је једина особа која може да га доведе до тог циља, јер је сваки други кандидат имао велики "пртљаг" за собом.

Харис која се и сама кандидовала за председника изашла је релативно неоштећена из те трке и најбољи је кандидат за Бајденову трку.

Харис жели да буде председник, наводи ЦНН и додаје да би на месту потпредсеника могла да се добро позиционира и будући да Бајден у новембру пуни 78 година, реално је да га у неком тренутку замени његов потпредседник, као и да је веома важно да има неког ако је спреман за ту улогу.

Избором Харис он је показао да не говори само празне приче и да је спреман да се избори са расизмом, али и да је је увидео да Харис има способност да придобије умерене, независне гласасче, чак и десничарски настројене.

Портал НПР наводи више разлога због којих се Бајден одлучио за Харис.

Фото: Танјуг/АП

Камала Харис

Први је тај што ниједна Афроамериканка није била изабрана на то место и што ће црни гласачи, пре свега црне жене, које су имале кључну улогу у избори Бајдена за кандидата демократа, сада такође имати важну улогу.

Врло је вероватно да ће тим потезом привући црне гласаче нарочито у кључним државама попут Висконсина, Мичигена, Пенсилваније, Северне Каролине, али и да ће утицати на гласове Афроамериканаца широм земље.

Номинација квалификоване особе попут Харис, чији су родитељи имигранти са Јамајке и из Индије, став је против Доналда Трампа, јер су многи становниоци САД узнемирени Трамповим подстицањем расне поделе.

На тај начин Харис се сматра "сигурним избором", јер се истакла у трци демократа током номинација за кандидата и сматра се дисциплинованом.

Други разлог је што избор Харис показује да је Бајден спреман да слуша оне који се не слажу или су против њега, јер се и она често супротстављала неким његовим ставовима.

"Бајден је показао да људи око њега не би требало да се плаше да говоре и да због тога неће бити бачени под аутобус или отерани", наводи портал.

Трећи разлог је тај што амерички председник Доналд Трамп тражи чиме ће да нападне Харис, што показује и његова изјава након што ју је Бајден номиновао, у којој је рекао да је мислио да је Харис "најзлобнија, најужаснија и пуна непоштовања према свима у Сенату" и да је мислио да ће се Бајден држати даље од таквих особа.

Фото: Танјуг/АП

Џозеф Бајден и Камала Харис

Четврти разлог је што је очито да ће Харис бити добра у дебати са Трамповим кандидатом Мајк Пенсом, јер се показало раније да је она добра у дебатама.

Пети разлог је што је одабир Харис показатељ добро вођене кампање.

За разлику од претходних кампања, ове године номинација Харис није процурила у јавност пре званичне објаве.

Амерички портал Политико наводида је група црних политичарки лобирала код Бајдена месецима да изабере црну жену за потпредседника, а наводи се и да је њена номинација дуго очекивано признање једне политичке снаге.

Како се наводи, мало је оних који су били вољни да одаберу фаворита међу црним женама које је Бајден сматрао способним истичући да је најважнији критеријум снага његове везе са женом која ће му се придружити на гласачком листићу.

Људи упознати са процесом избора кажу да су све препоруке кандидата пажљиво разматране и да су се међусобно договарали и саветовали.

Фото: Танјуг/АП

Џозеф Бајден и Камала Харис

Један од извора каже да црне жене никада нису разматране, а да је избор Харис знак да су Бајден и његов тим коначно почели да слушају.

"Сви ми верујемо да је Камала Харис права особа за тај посао. Она има много више квалификација него већина људи на листи. Она доноси искуство које је Бајдену неопходно", рекао је један члан Бајденовог тима.

Харис је пре него што је изабрана за сенаторку, била главни државни тужилац Калифорније.

Позната је по оштрим питањима, нарочито током претреса о потврди кандидатуре Брета Каваноа за судију Врховног суда.

Рођена је 1964. године у Калифорнији као дете имиграната са Јамајке и из Индије и већ је шест година у браку са Дагласом Емхофом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)