ЈОШ ЈЕДАН КОРАК КА ФОРМИРАЊУ НОВЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Други круг консултација и наставак Скупштине

Танјуг

понедељак, 10. 08. 2020. у 20:14

ЈОШ ЈЕДАН КОРАК КА ФОРМИРАЊУ НОВЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Други круг консултација и наставак Скупштине

Фото: А. Станковић

НОВИ круг консултација шефа државе са странкама које су прешле цензус довешће до ужег круга за потенцијалног коалиционог партнера СНС, и то ће бити још један корак ка формирању нове Владе Србије, док ће у међувремену и скупштина морати да изабере своје руководство како би се тај посао привео крају.

Прво је било планирано да се седница на којој би се изабрао председник парламента, потпредседници, и на којој би се именовао генерални секретар и изабрала радна тела, одржи почетком ове седмице, међутим, према новим информацијама та седница се помера за касније.

Посланицима су до сада само потврђени мандати, а у међувремену су формиране посланичке групе. За сада их има седам.

За председника посланичке групе СПС постављен је лидер те странке Ивица Дачић, док је рецимо Александар Шапић то место препустио Марини Рагуш.

То, међутим, не мора ништа да значи, јер Дачић, уколико буде изабран за министра може да поднесе оставку на посланичко место и да га не чело посланичког клуба замени на пример његов садашњи заменик Ђорђе Милићевић.

О потенцијалном коалиционом партнеру се за сада не зна много, а председница Владе Србије Ана Брнабић је недавно казала да Вучић озбиљно разматра коалицију са Шапићем.

Биће јасније вероватно после наставка разговора Вучића са странкама.

Вучић је већ одржао један круг консултација са представницима СНС, СПС, СПАС, СВМ, Странком правде и помирења, као и са представницима листе "Албанске демократске алтернативе - Уједињена долина".

Лидер СДА Санџака Сулејаман Угљанин одбио је да учествује у консултацијама.

">

Фото: Фото: Инстаграм "Будућност Србије АВ"

Фото: Фото: Танјуг

Фото: Фото: Танјуг

После првог круга представници медија од страначких лидера нису превише сазнали, осим да су Вучићу пренели своје ставове и да ће се консултације наставити.

Председник је, међутим, касније рекао да, након првог круга, има у виду четири могуће опције: прва, да СНС иде у коалицију са социјалистима и мањинама, друга са Шапићем и мањинама, трећа са социјалистима, Шапићем и мањинама, а четврта је само СНС са мањинама.

Дачић је после првог круга консултација рекао да никада не би преферирао да буде опозиција, а данас је за ТВ Хепи навео да одлазак у опозицију није питање због којег треба да се подиже велика прашина.

Додао је да ће СПС увек радити у интересу Србије и за добро грађана, да је спремна за наставак сарадње са СНС, али да одлуку о томе доноси председник Александар Вучић.

Једини сигуран у будућност своје странке тада је био Иштван Пастор из СВМ, који је и навео да ће та странка бити део владајуће већине на репулибличком, покрајинском и локалном нивоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)