ЧЕН БО: Резултати сарадње са Србијом - задивљујући

Танјуг

10. 08. 2020. у 11:29

КИНА је увек сматрала да је прави начин да се питање Косова и Метохије реши у оквиру важеће Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, оценила је амбасадорка Кине у Србије Чен Бо.

ЧЕН БО: Резултати сарадње са Србијом - задивљујући

Фото: Д. Миловановић

У ауторском тексту за часопис "Напредак" који издаје Фондација за српски народ и државу чији је оснивач Српска напредна странка, а чији део данас преноси "Политика", она је написала да се Кина залаже да се дијалогом између релевантних страна пронађе међусобно прихватљиво решење за питање Косова и Метохију.

"Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, разуме и подржава њене легитимне интересе на Косову и Метохији и цени напоре да се помоћу дијалога пронађе решење", навела је Чен Бо.

Резултате сарадње Кине и Србије у оквиру иницијативе "Појас и пут" она је оценели као задивљујуће.

"Кинеско-српски пројекти сарадње нису заустављани током епидемије, а нормална производња железаре Смедерево и рудника ''Зиђини у Бору, пројекат изградње железнице Београд - Будимпешта, деонице Прељина - Пожега, и изградња обилазнице око Београда - стабилно напредују", истакла је она.

Навела је и да је "Сарадња 17+1" важан саставни део иницијативе "Појас и пут" која се заснива на заједничкој тежњи Кине и земаља централне и источне Европе да направа платформу за сарадњу.

За седам година у оквиру иницијативе "Појас и пут" потписано је 200 споразума о сарадњи а прошле године укупан обим трговине робом између Кине и партнера прешао је хиљаду и 300 милијарди америчких долара.

"То је пораст од шест процената, уз додатни кинески капитал од 15 милијарди долара. У првом кварталу ове године трговина између Кине и партнера у оквиру ове иницијативе остварила је пораст од 3,2 одсто а директне инвестиције увећале су се за 11,7 одсто у односу на исти перио прошле године", написала је кинеска амбасадорка.

Кина и ЕУ ове године обележавају 45 година успостављања дипломатских односа а Чен Бо констатује да иако постоје разлике, конкуренција и размимоилажење две стране, просперитетна, стабилна и уједињена Европа је у интересу Кине.

"Сарадња између Кине и ЕУ већа је него њихова међусобна конкуренција", констатовала је она.

Чен Бо је оценила да су под утицајем епидемије постали видљивији растући јаз између богатих и сиромашних који су проузроковани глобализацијом.

"Кина је најавила две милијарде долара међународне помоћи током наредне две године како би помогла земљама погођеним епидемијом Ковида 19, посебно земљама у развоју, да спрече и контролишу епидемију и убрзају економски и социјални опоравак", написала је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)