ШАПИЋ ИЗМИЧЕ ФОТЕЉУ ДАЧИЋУ: Ако социјалисти буду део нове владе, сигурно неће задржати утицај који су имали

В. М.

понедељак, 10. 08. 2020. у 10:00

ШАПИЋ ИЗМИЧЕ ФОТЕЉУ ДАЧИЋУ: Ако социјалисти буду део нове владе, сигурно неће задржати утицај који су имали

Ивица Дачић и Александар Шапић / Фото Танјуг

ОВА недеља биће пресудна за формирање нове Владе Србије, али и за политичку будућност социјалиста. Председник Вучић средином недеље ће позвати представнике парламентарних странака на наставак консултација о новом министарском кабинету, после чега ће вагати између останка СПС у влади и уласка СПАС на њихово место.

Оно што је готово извесно јесте да ће СПС, ако уђе у Владу, имати мање министара него у претходном мандату. Спекулише се да је министар екологије Горан Триван већ на излазним вратима, а без функције у новој влади могла би да остане и министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић.

Иако се најављивало да би почетком ове недеље могла да буде настављена конститутивна седница Скуштине Србије, пауза ће, према нашим информацијама, бити продужена за неколико дана, док се не искристалише ситуација око састава будуће владе. Осим дилеме Шапић или Дачић, која ће бити разрешена крајем ове или почетком следеће недеље, у јавности је и даље непознато и ко ће се наћи у премијерској фотељи.

Актуелној премијерки Ани Брнабић акције настављају да расту, а да се налази на пол-позицији у овој трци, може се наслутити и из потеза председника државе и лидера СНС Александра Вучића. Он је на "Инстаграму" објавио слику на којој са премијерком шета и пије вино у воћњаку на породичном имању Вучића у Јајинцима.

Брнабићева је у недељу рекла да не би имала ништа против да буде премијерка и у новој влади, јер је спремна за даље изазове:

- Али СНС има добре кандидате и, ко код да буде мандатар, биће то квалитетан кандидат. Постоји неколико људи у нашој странци иза којих бих стала и знам да би одлично обављали дужност.

Иако је раније рекла да Вучић озбиљно разматра коалицију са Шапићем, Брнабићева је у недељу казала да не зна ко ће бити партнер напредњака и да о томе не одлучује она. Казала је, међутим, и да постоје људи из Владе које не би волела да види у фотељама у наредном мандату:

- Не би било коректно да о њима говорим, али мислим да постоје људи који нису довољно добро радили свој посао - рекла је Брнабићева на ТВ Прва.

У првом кругу консултација код Вучића, од парламентарних странака нису били једино представници СДА Сулејмана Угљанина. Сви остали су изразили спремност да буду део нове владе уз испуњавање неких захтева, па се очекује да ће се сви појавити у Председништву ове недеље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Ja sam

10.08.2020. 11:05

Баш ме живо занима којим квалификацијама и компетенцијама Шапић спортиста стоји испред Дачића школованог и цео живот тренираног политичара.

momcilo

10.08.2020. 12:53

СНС може и сам, али Србија треба да раскине са црвеним и жутим. СНС неби требао бити уплашен промена, дајте шансу Шапићу, отворимо врата за нове идеје и нове људе. Дајмо шансу целој Србији.

Dragan R

10.08.2020. 13:30

Без намере да било кога оцењујем, да сам ја на Дачићевом месту сам бих саопштио Вучићу да идем у опозицију јер ни једна функција није вредна оваквог понижавања. Али нити сам ја Дачић нити је само он понижен. Погледајте само досадашњу и вероватно нову премијерку. Она која треба да обавља најважнију функцију у држави отворено каже да се она не пита ко ће бити у Влади? Па шта ћеш онда у таквој Влади? Постоји ли тренер коме други саставља тим и одређује тактику?

Vladimir

11.08.2020. 11:50

Ni važnijeg problema, ni lošije ministarke od Slavice Đukić Dejanović. Za vreme njenog posla ova država nije videla ni hiljaditi deo kampanje za povećanje nataliteta. To bi trebalo da bude na plakatama u svakom gradskom prevozu, na početku svakog dnevnika, na milion bilborda a njen rezultat je ništa. Predugo je bila na toj poziciji u odnosu na ono ništa što je uradila.