АМЕРИЧКИ ЧОВЕК У КРЕМЉУ ЗАБИО НОЖ У ЛЕЂА СРБИЈИ: Испуњавао је све наредбе Запада

В. Н.

недеља, 09. 08. 2020. у 11:00

АМЕРИЧКИ ЧОВЕК У КРЕМЉУ ЗАБИО НОЖ У ЛЕЂА СРБИЈИ: Испуњавао је све наредбе Запада

Фото Танјуг

МИНИСТАР спољних послова Руске Федерације у време власти Бориса Јељцина Андреј Козирјев покушавао je да кардинално промени суштину спољне политике наше земље - да пређе с политике супротстављања Западу на савезништво с њим.

Он је Русију прогласио новом демократском државом и свим се силама трудио да докаже да је Русија постала природни савезник западног света. Да ли је Запад био спреман на такав преокрет? Документи сведоче да није. Европа и САД су настојале да ограниче утицај Русије, која им је била потребна само као извршилац њихове воље у односима са непопустљивим Србима на Балкану.

Овако улогу Козирјева у распаду Југославије описује чувена руска историчарка Јелена Јурјевна Гускова, доктор историјских наука, у ауторском тексту за "Напредак", часопис за политичку теорију и праксу, чији је издавач "Фондација за српски народ и државу" који је основала СНС.

Гускова, инострани члан САНУ, наводи да је Козирјев, како би учврстио своју политику, чинио многе уступке, укључујући и потпуну транспарентност својих поступака у корист САД и испуњавање њихових жеља и молби.

Јељцин је наивно веровао да ће Козирјев бити у стању да свима покаже да Русија наступа као гарант мира у разним регионима, између осталог и у Југославији, јер је његова предност у томе што је динамичан човек савремених схватања.

Фото И. Маринковић

У Вашингтону је министар Руске Федерације већ био познат.

- Био је светски човек, благ, течно је говорио енглески. Козирјев је био искусан дипломата и штићеник Шеварднадзеа - говорили су о њему историчар Мајкл Бешлос и политичар Строуб Талбот.

Портпарол председника Вјачеслав Костиков писао је да су се према Андреју Козирјеву западни партнери односили веома пажљиво. Очигледно је да је Андреј Козирјев одговарао Европи и САД јер је био њихов човек у Кремљу, имао је добру репутацију, испуњавао жеље западних партнера и смањивао опасност од непредвидивости Русије.

Подржавали су Козирјева јер је био без поговора спреман на сарадњу, на испуњавање свакојаких молби и наредби. Био је личност тако потребна Западу. Нажалост, наде које је Јељцин полагао у Козирјева нису биле оправдане. Недостатак искуства, непоштовање традиција совјетске дипломатске школе, беспоговорна прозападна оријентација, па и његов уски видокруг, нанели су Русији у том тешком периоду озбиљну штету. Ми ћемо се детаљније задржати на балканском (југословенском) правцу спољне политике.

Председник Југославије и познати писац Добрица Ћосић, који је био спреман на уступке ради заустављања ратних дејстава, записао је у дневнику своје утиске о Козирјеву:

"Бледа, хладна, конвенционална личност. Тај човек ни својим очима не улива поверење.

Слуга Андреј Козирјев, Фото Танјуг

Представља се као дипломата велике силе, а по идејама је само курир Запада. Посредује, али неубедљиво. Не верујем у руску улогу".

Министра Козирјева су на Западу називали "Мистер Да", за разлику од Андреја Громика, совјетског дипломате број један, коме су дали надимак "Мистер Њет". Наш духовит народ брзо је почео да Козирјева назива "нашим министром њихових спољних послова".

Јељцин се током првих година мало бавио међународним пословима и дао је одрешене руке Козирјеву, коме је у потпуности веровао. Он је пак одлично користио такву ситуацију и увек умео да убеди председника у неопходност ових или оних корака.

"Балкански проблем" је настао у време кад је у Русији антикомунистички тренд доживљавао врхунац, кад су одбацивани сви елементи спољне политике из совјетске прошлости, укључујући и сфере утицаја, кад су одбачени сви савезници бившег СССР, а противници, наводно, нестали. Европа и САД су сматрани идеалима демократије и економског просперитета.

Какве је идеје имао министар кад је почео да руководи Министарством спољних послова? Његова идеја водиља биле су "универзалне вредности". Најмање је говорио о националним интересима Русије. Једино у шта је био убеђен од самог почетка било је то да НАТО није непријатељ Русије.

Козирјев је кокетирао са Западом, супротстављајући се онима који су покушавали да говоре о националним интересима на постсовјетском простору. Једном је прибегао занимљивом приступу - иступио је у име својих непријатеља на сусрету министара спољних послова

Превара Јељцин и Клинтон, Фото Танјуг

Америка за њега "СВЕТИОНИК МОРАЛА"

У ЈЕДНОМ свом интервјуу Козирјев је изјавио да је у почетку био убеђени комуниста, али је од 1976. доживео унутрашњу револуцију. Запад га је заслепио још 1975. године, када је као млади дипломата остао затечен у једном њујоршком супермаркету.

- Доживео сам шок. Не због онога што сам видео на полицама, већ због тога што купци нису били тамо некакви капиталисти, већ обични људи. Латиноамериканци или Афроамериканци, који очигледно нису били "бели оковратници". Они су пунили своје корпе.

Тамо је такође прочитао роман Бориса Пастернака "Доктор Живаго". Из књиге је закључио да совјетски систем не трпи личну слободу и "та околност ме је довела до потпуног унутрашњег дисидентства". За њега је "Америка била светионик моралне истине" и одиграла је кључну улогу у његовом животу.

ОЕБС у Стокхолму, 14. децембра 1992. године.

Писао је да је "у авиону написао говор на основу чланка наших пријатеља из веома умерене опозиције, на основу програма 'Грађанског савеза. Одатле сам конкретно преписао један део и почео да га читам као да је то мој говор, ништа не објашњавајући. Пре тога сам се био договорио с председавајућом на том скупу, Швеђанком, да могу да наступим два пута. Наступио сам, прочитао та два пасуса из програма 'Грађанског савеза'. То је изазвало малтене хладни рат. Тамо су сви о томе писали, сви су о томе говорили на сав глас, читав свет се подигао на ноге."

Конкретно, Козирјев је изјавио да мора унети исправке у концепт руске спољне политике. Истакавши непроменљивост курса НАТО и неопходност очувања традиција, он је захтевао укидање санкција против Југославије, обећао подршку Влади Србије, изјавио да ће Русија штитити своје интересе на постсовјетском простору, да је спремна да штити себе и своје пријатеље. Његове су речи збуниле присутне. Сам министар се сећа да је силазио с говорнице праћен мртвом тишином, да је на себи осећао "продорне погледе педесет двоје колега - министара. У њиховим је очима било изненађење, страх".

"Андреј, шта можемо да учинимо за тебе?", питао га је државни секретар САД Лоренс Иглбергер, мислећи да је Козирјев натеран да прочита туђи текст јер се налази у рукама агената КГБ.

Након извесног времена Козирјев је поново затражио реч и умирио присутне изјавивши да је само хтео да изнесе ставове својих опонената, да покаже реалну опасност коју представља повратак на курс ка комунизму, да се ни председник, ни он "никада неће сложити с оним што сам прочитао у свом претходном наступу". Министар је мирне савести потписао документ усвојен на том заседању којим је Савету безбедности УН препоручено да "размотри питање укидања ембарга на испоруку оружја и муниције БиХ, тј. муслиманским формацијама".

О том наступу министра озбиљно се дискутовало у Врховном савету РФ, 17. децембра 1992. године. Јевгениј Аршакович Амбарцумов је отворио заседање и поднео извештај. Осудио је министров наступ у Стокхолму: "Ја не разумем зашто добронамеран однос према Србији, према српском народу, треба сматрати реакционарним ставом неприхватљивим за Русију."

Тек је у децембру 1992. године Андреј Козирјев први пут формулисао принципе балканске политике руске државе: принцип једнаке одговорности сукобљених страна уз одбацивање "презумпције кривице" искључиво Срба, ублажавање санкција према СРЈ као резултат гестова добре воље Београда, увођење санкција против Хрватске у случају наставка офанзивних борбених дејстава у Српској Крајини. Међутим, ти принципи никада нису примењени у пракси, а њихово је обелодањивање повезано с неопходношћу да се скине оптужба за недефинисање циљева и програма спољне политике, с кризом Владе, када је министар једноставно заиграо на карту Србије како би остао у фотељи.

ЗАДРЖАО АНТИРУСКУ ПОЗИЦИЈУ

АНДРЕЈ Козирјев данас живи у САД, пише књиге, даје интервјуе. Оптужује Русију за нуклеарну уцену и позива Запад на мешање у унутрашње послове Русије. Од своје антируске позиције бивши министар није одустао.

Сједињене Америчке Државе су биле задовољне како је текла сарадња с Русијом поводом југословенске кризе. Руски министар је извршавао налоге без поговора. Опозициони лист "Дан" објавио је неколико докумената који разоткривају карактер међусобних односа Андреја Козирјева и спољнополитичких структура САД. На пример, 11. априла 1992. државни секретар САД Џејмс Бејкер је током телефонског разговора с Козирјевом изнео своју молбу да Русија што пре призна БиХ. Министар је истог дана дао налог Колоколову и Глухову да "хитно припреме акт о признавању Босне и Херцеговине". О том се питању није чак ни дискутовало. Таквих случајева било је много. Сетимо се, на пример, министрових поступака уочи доношења санкција против Југославије и за време њих.

Осим тога, на савести Козирјева лежи увођење санкција Југославији у мају 1992. године, замрзавање односа са Југославијом, непостојање жеље да се пажљиво проуче догађаји на Балкану, подршка мешању у унутрашње ствари република бивше Југославије, притисак на руководство СРЈ да испуни захтеве Запада и још много тога.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (43)

NA SRECU SRPSKOG NARODA DODJE SPASITELJ PUTIN

09.08.2020. 12:13

Da je ta petokolonaska bagra postojala 10-tak godina duze, srba vise ne bi bilo, kao sto ih danas nema ni u ustaskoj tvorevini. CAR PUTINE HVALA TI STO I MI JOS POSTOJIMO, da tebe ne bese, danas bi nacisti marsirali Moskvom, i kopali vase zlato po Sibiru, kao sto je ona stara americka kucka i planirala, i otvoreno rekla da, da nije fer da Sibir pripada samo Rusiji.

Sale

09.08.2020. 22:53

@NA SRECU SRPSKOG NARODA DODJE SPASITELJ PUTIN - Ne samo našeg, nego i Ruskog. Da nije preuzeo vlast u julu te kobne 99, rasturio bi zapad i Rusiju kroz napad na Čečeniju kako su i kod nas uradili. Ponovili bi KiM. Za dlaku je Putin izvukao Rusiju da se ne ponovi šta je kod nas bilo.

Prelle

09.08.2020. 12:51

Mnogo je stete naneseno Rusiji a i Srbiji pogotovo u to vrijeme EX-YU krize.Mi Srbi smo osjetili mnogo tu neravnotezu i neuvazavanje Rusije u priznavanju Srpski interesa na Balkanu.Srpski narod je protjerivan, bombardovan i rasparcan kao nikad prije.Jednostavno su napravljeni takvi uslovi na Balkanu da Srpski narod nestane i da mu buducnost bude preteska, zahvaljujuci ovom gore povrsnom radu Kozirjeva i Predsjednika Rusije tada.Covjek koji je samo sebe zbrinuo a nanio ogromnu stetu Srbiji.Ukratko od mene, gorio u paklu za sva vremena, taj bledunjavi i neuvjerljiviji covjek, Kozirjev.

Mr Radomir Scepanovic

09.08.2020. 20:22

То се одавно зна! И шта сада! Како ће Русија да исправи историјску грешку? Србија је претрпела велико разарање!

Olja

09.08.2020. 21:07

@Mr Radomir Scepanovic - Зашто не питате како ћебЗапад да исправи историјску грешку?! Ваљда су они разарали а Козирјев је једнаку штету нанео Русији!!!

Mr Radomir Scepanovic

09.08.2020. 21:38

@Olja - Немачка, Енглеска, Албанија, Хрватска, УСА су традиционални непријатељи Србије. Од њи се то и очекује. Али од пријатеља се очекује подршка и помоћ!

Nebojša

09.08.2020. 20:29

Neaporno americki covek. Bio sam ispred NS studenata kod Milosevica i tada sam cuo jasno da je Kozirev trazio od Milosevica da prepusti Pestersku visoravan i preda Bihacki aerodroma Srbija ce dobiti granice po Londonskom sprazumu, sto je Milosevic rekao po granicama ludog Seselja. Ako su svi razgkvori snimani, neaporno mora biti i ovo i ovo je neoborivo tacno. To je bila godina izbora Dobrice Cosica i slogana Srbija se saginjati nece.

Čiča Gorio

09.08.2020. 21:10

Sve te nesreće koje se dešavaju još i danas. To je sve Delo Josipa Broza. Koje je on pripremio i odbranio ustaše da nijedan nije suđen niti kažnjen. Za srpske žrtve koje su Ustaše poklale. Četnike je iskorenio u SFRJu i u Inostranstvu. Imam dokaze. Nigde niuje ostao ni jedan?

buki

09.08.2020. 23:24

@Miki Zg - Драги наш Мики из лијепе њихове Уредно читам и лајкујем Ваше коментаре, само никако не могу да одредим ко се више од нас двоје гади на Брозове комунисте (и име ми је тешко да му поменем). Велики поздрав за Вас из Обреновца.

Nebojša

10.08.2020. 08:27

@Miki Zg - Najveca nesreca Srbije je kralj Aleksandar, samoproglaseni kralj, jer on NIKADA NIJE KRUNISAN. On je ukinuo srpsku drzavu, srpsku himnu, srpsku monarhiju, srpsku zastavu i od sile pobednice umesto da napravi Srbiju kako nam je nudjeno, u novu drzavu mimo volje vojvode Misica, uvlaci Kvaternika i ostale koljace Srba i unapredjuje ih u generale i cinove vise umesto da su streljani ili obesebi za zlocin u Macvanskoj Mitrovici, stvara HRVATSKU BANOVINU, a sve ostale su imale imena tipa Moravska i slicno, prethodno organizovao lazno sudjenje Apisu i streljanje, uvukao homica Petra Zivkovica i svime time je otvorio vrata pakla, vrata Jasenovca, pokrstavanja i proterivanja Srba. Za vreme njihove vladavine ubijeno je oko 3.000.000 Srba, iselilo se preko 1.000.000. Danas bi nas bilo preko 20.000.000 i bili bi sila u SVAKOM POGLEDU. Sve ostalo je posledica, a ON JE UZROK.

Max137

09.08.2020. 22:02

Nije tito pocetak izdaje vec zavrsetak. Izdaju je pocinio Kralj Aleksandra koji je pobio srpske patriote na celu sa Apisom, zatocio svog oca Kralja Petra, potpisao konkordat sa katolickom crkvom, dao ubiti Patrijarha Varnavu. Pored toga je Hrvatske I Slovenske vojnike koji su ubijali civile po Srbiji odlikovao I ucinio Jugoslavenskim oficirima a Solunce ucinio prosjacima. Odbio je zahtev Predsednika Wilsona da uzme sve na Balkanu gde si Srbi I stvori jaku Srbiju. A ostalo da ostavi Austriji I Italiji. Stvorio je veliku Banovinu Hrvatsku do Drine a Srbima u toj Hrvatskoj zatvorio skole, udruzenja, sportska drustva itd. Dakle nije kriv Tito vec Kralj Mason Aleksandar.

kekec

09.08.2020. 22:12

stalno se traze "krivci" za raspad druge jugoslavije, te je kriva amerika, pa nemacka, onda vatikan, pa masoni, a kasnije i francuska pa englezi,sad i rusi, a tvorevina se raspala sama od sebe, kao i prva jugoslavija! nitko nije kriv, jednostavno je nemoguce da toliko razliciti narodi po veri, kulturi, istoriji, obicajima zive u jednoj drzavi. to je bio jednostavno spoj "austrijske i turske" kulture, a to ne moze da se spaja!

naranca

09.08.2020. 22:15

''Zapad ga je zaslepio još 1975. godine, kada je kao mladi diplomata ostao zatečen u jednom njujorškom supermarketu.''----------------------hahahahahahaha koji bednik!!!!!!Siguran sam da ni jedan Nacista ne bi promenio svoju ideologiju zbog samoposluge!!!!!!!!!!!!!!Sigurno je odobrio bombardovanje Bosne i Srbije

Komentator

09.08.2020. 23:03

Ruski liberali su bili opijeni materijalnim sjajem zapada i zeleli su da u Rusiji nakon sivila komunizma i oni postanu deo "civilizacije". Na njihovu zalost, vodeci ljudi "civilizacije" su imali potpuno druge planove sa Rusijom. Nameravali su je rastaviti na sitne delove a njena materijalna bogatstva ostaviti samo za sebe.

ranko75

10.08.2020. 02:24

Kod njih je bilo takvih nekoliko ljudi, a kod nas osim glavnih lica koji su postavljeni da sluze Sorosu, SAD, SAD jos imamo mnogo sorosevih placenika u NKO i zato jer su na vrhu njihovi ne donosi se zakon o NKO sa obavezom da se deklarisu kao strani agenti.

naranca

10.08.2020. 09:56

''Amerika za njega "SVETIONIK MORALA"-----------------I ja sam voleo USA.I Bog im je dao da budu No1 devedesetih........Toliko su se moralno izbrukali i izkompromitovali da im Bog i ljudi nikada vise nece dati tu ulogu.Tuga.