СЕЋАЊЕ НЕ БЛЕДИ: Специјал магазина "Тренер" у част Бошка Ђокића

Novosti online

06. 08. 2020. у 15:07

СЕЋАЊЕ НЕ БЛЕДИ: Специјал магазина Тренер у част Бошка Ђокића

Фото: УКТС

УДРУЖЕЊЕ кошаркашких тренера Србије на посебан начин евоцираће успомене на Бошка Ђокића, човека који је у тренерској организацији и српској кошарци оставио дубок траг.

Истакнути тренер, који је у јануару 2019. преминуо у 66. години, остао је упамћен и као кошаркашки колумниста, с обзиром да је својевремено дипломирао журналистику на Факултету политичких наука. У својим колумнама писао је о стању у нашој кошарци, био је својеврсни хроничар најзначајнијих кошаркашких збивања. Увек је био бритког пера и никада није презао да искаже своје мишљење о дешавањима под обручима, али и о својим колегама тренерима, укаже на грешке или одређене пропусте.

Био је дугогодишњи сарадник часописа "Тренер", а у чак 34 издања овог сепцијалистичког магазина намењеног кошаркашким тренерима објављене су његове колумне. С обзиром на значај текстова које је писао, жеље да се отргну од заборава и тиме још једном ода почаст човеку који је много тога дао магичној игри у Србији, његове колумне из часописа Тренер биће обједињене у својеврсну монографију под назовом "Специјал магазина Тренер" чији ће издавач бити управо Удружење кошаркашких тренера Србије.

- Бошко Ђокић је имао нераскидиве везе са Удружењем кошаркашких тренера и часописом "Тренер". Добитник је специјалне плакете за допринос развоју нашег часописа приликом објављивања јубиларног - 100. броја. Објављивање своје последње колумне за 101. број нажалост није доживео - каже Страхиња Васиљевић, генерални секретар УKТС иницијатор идеје за објављивање специјалног магазина са колумнама Бошка Ђокића.

- Ова монографија биће прилика да се сетимо Бошка Ђокића и још једном подсетимо какав је био као личност, јер се то могло наслутити и кроз његове колумне и специфичан стил писања и изражавања. Kао тренер и кошаркашки радник дао је много, не само кошарци него и тренерској струци - рекао је Васиљевић и додао:

- Био је главни тренер Специјалистичког кампа који је покренут 2009. године у сарадањи са Kошаркашким савезом Србије. Најталентованији клинци у то време имали су прилику да уче и играчки се усаврашавају уз легенде попут Ђорђевића, Даниловића, Паспаља, Дивца, Бодироге, Томашевића и многих других који су били демонстратори, а све под Бошковом диригентском палицом. На крилима успешности те акције, у сарадњи са KСС реализована је још једна акција под назовом Едукативни тренинзи младих кошаркаша у којој су се окупљала најталентованија деца из свих региона Србије са којом се радило на техничко-тактичком обучавању и усавршавању. Из целе те идеје настала је и књига немерљиве едукативне вредности за све младе и будуће тренере - закључио је Васиљевић.

Специјал магазина Тренер са колумнама Бошка Ђокића може се пронаћи на сајту Удружења кошаркашких тренера Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dona

07.08.2020. 15:31

Nazalost, setite se vrhunskih trenera, kakav je, u svakom smislu bio Bosko. Trener koji je besprekorno vodio sve ekipe, bile one najviseg ili najnizeg ranga. Bio je pravi roditelj igracima I nije dozvolio, nikada, da mu kosarkaska mafija, kao sto su menadzeri, uprave klubova, naredjuju sta bi trebalo da radi I ko da igra. Zato je cesto bio u nemilosti I bez ikakvih primanja. Ponosni I nadasve vrhunski strucni trener, bio je izuzetno obrazovan I zaljubljenik u umetnost, pa je svojim igracima mogao da pruzi mnogo vise od igre na terenu. Vecna mu Slava!