ПАЛМЕР: Подржавамо дијалог којим посредује ЕУ

Танјуг

среда, 05. 08. 2020. у 23:35 >> 23:58

ПАЛМЕР: Подржавамо дијалог којим посредује ЕУ

Фото: П. Милошевић

СПЕЦИЈАЛНИ представник Стејт департмента за западни Балкан Метју Палмер изјавио је да су САД усредсређене на подршку дијалогу Београда и Приштине који предводи ЕУ и који би требало да доведе до договора две стране.

Палмер је током разговора о приликама на западном Балкану који је организовао Балкан инсајдер, интернет портал који се бави темама везаним за подручје Балкана, указао да би "у свом идеалном облику споразум Србије и Косова требало да доведе до узајамног признања две стране".

“Прича о размени територија или било ком другом потенцијалном аспекту договора, скреће пажњу са кључног циља - да Србија и Косово и њихове владе седе и раде на проналажењу пута за нормализацију односа. Ми подржавамо тај процес, тако да мислим да је ирелевантно и ометајуће говорити о питањима као што је размена територија", рекао је Палмер.

Заменик помоћника америчког државног секретара је додао да се треба посветити ономе што је потребно учинити како би учесници преговора напредовали ка свеобухватном споразуму којим би, једном заувек, била стављена тачка на спор, пренео је Глас Америке.

У делу излагања о Србији и Косову, Палмер је подсетио да су две стране обновиле разговоре које воде ЕУ и Мирослав Лајчак, кога је означио као драгог пријатеља и блиског сарадника.

“Драго ми је што је тај процес поново покренут. Недавно сам се овде у Вашингтону срео са Скендером Хисенијем, представником Косова у том процесу. Много посла је пред њима, стране уцеснице преговора посвећене су остварењу напретка потребног за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа. Такав споразум би ресетовао регион и охрабрио све државе западног Балкана које су на путу чланства у Европској унији”, истакао је Палмер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

arsa

06.08.2020. 14:44

Нема никакве размене територија, нема никаквог признања Косова никада.Косово је саставни део Србије увек био и биће.Тачка.Крај.Нема више.