ИЗ АВИОНА УБИЈАЛИ ИЗБЕГЛИЦЕ: Годишњица бомбардовања колоне на Петровачкој цести

Д. М.

четвртак, 06. 08. 2020. у 07:30

ИЗ АВИОНА УБИЈАЛИ ИЗБЕГЛИЦЕ: Годишњица бомбардовања колоне на Петровачкој цести

Фото: Printscreen ТВ АП

СУТРА, 7. августа, навршава се 25 година од стравичног бомбардовања избегличке колоне на Петровачкој цести, код Бравскога, између Босанског Петровца и Кључа.

У најтежем злочину "Олује", када су хрватски "мигови" гранатирали српске цивиле у збегу, у два минута убијено је десеторо људи, а међу њима четворо деце старе од шест до 13 година.

Километарска колона људи, углавном старих, жена и деце, нападнута је у покушају да се домогне Србије, након што су у страху од Хрватске војске напустили своје домове у јужној Лици и северној Далмацији. У налету хрватских "зрачних витезова" погинули су Даринка Дрча (68) и њени унуци Јовица Дрча (6) и Мирјана Дубајић (21), брат и сестра Невенка (11) и Жарко (9) Рајић, Крстан Вуковић (44) и његов син Дарко (13), Бранко Стјеља (72) и његов син Мирко (34), као и Мика Ковачевић (83). Педесетак особа је рањено, од чега највише деце, док су међу старијима многи остали доживотни инвалиди.

На истом друму гинула су деца од туђинских авиона и током Другог светског рата, о чему говори и песма Бранка Ћопића "На Петровачкој цести", која је изведена током заједничког обележавања прогона у "Олуји", које су у уторак на мосту у Сремској Рачи организовали Београд и Бањалука. Историја се, нажалост, поновила и 1995. године, само је овога пута избегличка колона била много дужа и у њој је било много више деце.

Преживели са Петровачке цесте ранијих година су сведочили о трагичним догађајима кроз које су прошли. Посебно је потресна прича Душана Дрче, који је у бомбардовању изгубио мајку Даринку, сина Јовицу и сестру од тетке Мирјану, док је он сам због рана провео годину дана у болници. Поред жутог камиона којим је Дрча покушао да се с породицом домогне Србије, несрећна 21-годишња Мирјана нађена је обезглављена, док је малом Јовици изгорело цело лице.

Фото: Printscreen ТВ АП

У белом шлеперу "Лика транса" изгорели су у потпуности Крстан Вуковић, његов син Дарко и деца његових пријатеља Невенка и Жарко Рајић. Крстанов отац и комшија Јовица Пиплица спасли су се само захваљујући томе што су испали из возила од силине удара.

Мирко Стјеља, који је са породицом био у "мерцедесу" који су гранате погодиле, буквално је обезглављен, док је његовом оцу Бранку, којег су гелери погодили у чело, глава преполовљена. Миркова рањена супруга Ведрана, која се води као индиректна жртва, преминула је 20 дана касније након што се у Србији породила. Посмртне остатке Мирка и Бранка пронашао је тек шест година касније власник плаца након што се вратио на своје имање и одлучио да уклони угљенисану олупину.

Документационо-информативни центар "Веритас" је са партнерским адвокатским канцеларијама у Хрватској и Републици Српској покренуо питање процесуирања одговорних за ратне злочине над Србима на Петровачкој цести, у Сводној код Новог Града, цести Глина - Двор и Сувој Међи. Поражавајућа је чињеница да је прошло четврт века, а да још нико није процесуиран за ове злочине.

Фото: Printscreen ТВ АП

Тужилаштво БиХ за ратне злочине већ годинама води истрагу о злочину на Петровачкој цести, али до подизања оптужнице против одговорних још није дошло. Наводно је проблем то што Хрватска не одговара на захтев из Сарајева да доставе имена пилота који су управљали "мигом" који је бомбардовао колону. Из "Веритаса" су поручили и да ће, уколико буде потребно, правду у овом случају тражити и на Европском суду за људска права у Стразбуру.

ЦРКВА НА МЕСТУ СТРАДАЊА

НА месту на Петровачкој цести, где су страдале српске избеглице, постављени су крст и мермерна плоча на којима су исписани подаци о починиоцима, жртвама и времену њихове погибије. У плану је и изградња цркве, коју би требало да финансира Србија. И ове године код спомен-крста на Петровачкој цести биће служен парастос и положени венци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Miki Zg

06.08.2020. 07:53

Upravo ovakovi monstruozni zločini ,bombardiranje zbjega ( pilot Perešin koji je pobjegao 4.god .iz JNA je jedan od njih ,heroj-poginuo ) ,streljanja žena, starci ,hendikipiranih u Dvoru ,miniranja svega po Krajini ,je za većinu Hrvata praznik ,slavlje ostvarenje životnog sna ,kako su juče izrekli jadni govornici !

Zoran

06.08.2020. 08:57

To mogu samo Hrvati..Odsustvo bilo cega ljudskog i eticnog..Dali je to od "nedostatka povijesti" ili nedostatka vaspitanja i kulture..Tesko proceniti,,izgleda kao spoj svega toga povezano sa odsudstvom stida..I to kao i slicne "pobede" slave..Ogroman je mrak koji kulja iz hrvatske duse..

buki

06.08.2020. 09:10

То је био НАТО тест, да Хрвати покажу да ли су спремни за пријем у ту злочиначку дружину. Положили су пријемни и наравно примљени.

djura

06.08.2020. 10:24

kada na domacim sajtovima za letenje Tago6 i slicnim, citam kako se srbi u duhu laznog internacionalizma ,"dopisuju" sa hrvatima ,stresem se , i uvek ali uvek se setim poginule dece na Petrovackoj cesti ,od ustasa iz aviona ubijenih.

Željko Puškar

06.08.2020. 20:25

Žalosno je da Srbija nije bila u stanju da od 1995.do danas nije bila u stanju doznati imena pilota koji je upravljao MIG-om......niti je Hrvatska vojska imala puno pilota sposobnih da upravlaju tom letjelicom niti je aviona MIG 21 bilo puno.....još jedan pilot HRZ se proslavio raketirnjem mosta u Gradišci preko kojega su prolazile kolone izbjeglica iz Zapadne Slavonije ,poslije akcije "Bljesak".Šta je sa optužnicom za streljane oficire u Bjelovaru...zna se tko je "komandovao Zborom narodne garde u napadu na kasarnu....Srbija šuti kao što je šutjela i prvi dan "Oluje"i narednih dana kada nije željela da ili nije smjela da brani Srbe u Krajini.