ВУЧИЋ: Наше је да им кажемо да ми желимо помирење, мир увек, али понижење никада

Новости онлине

04. 08. 2020. у 21:07 >> 21:15

ПРЕДСЕДНИК је рекао да од 2014. Србија и Српкса заједнички обележавају српска страдања, као и да је на то изразито поносан.

ВУЧИЋ: Наше је да им кажемо да ми желимо помирење, мир увек, али понижење никада

Фото: РТС Принтскрин

"Срећан сам и поносан што видим да је српски народ видео значај те идеје, нашег заједничког и јединственог рада, који показује да уједињени можемо све, а раздвојени ме ножемо ништа", рекао је Вучић,

Истиче да је поносан што српска суза после много деценија има родитеља.

"Поносан сам што Срби имају своју слободну и независну државу која сме да изађе у одбрану гробова, ли и своје будућности. ВИше злочине против нашег народа не називамо инцидентима, већ правим именима", рекао је Вучић, додавеши да морамо имати поштовање према свом народу.

"Народе српски не заборави да данас више нико не говори о страдањима Срба у Хрватској. Сви то данас гледамо, и не верујемо шта видимо и шта слушамо. Суштину да су Срби затирани само зато што су Срби. Села и градови српски су опустели, а прогласили си нас кривим за све", рекао је Вучић.

Додао је да је та матрица постављена и да ће се тешко изменити, али и да имамо обавезу према деци да им истином отворимо очи.

"Ми морамо да, не ћутећи о злочинима, откријемо све ужасе које су Срби искусили, а само мала и понижена Србија била је прихватљива свима око нас. Морамо да им покажемо да у тим плановима нису успели", рекао је Вучић.

Како каже, успели смо да подигнемо главу и невређајући никога да кажемо да Србија живи и неће нестати, као и да неће имати жиг срамоте који су јој стављали на чело.

"Наше је да им кажемо да ми желимо помирење, мир увек, али понижене никада. НИкада вас нисмо терали да признајете геноцид над Србима, само да покажете поштовање према жртвама. Само да кажете да знате да је у Јасеновцу страдао један цео народ само зато што је носио погрешно име и презиме", рекао је Вучић, додајући да не тражи више ништа од њих.

Истиче да су Срби имали снаге да такве ствари признају и не сакривају.

"Немојте да тражите од нас да славимо српске жртве. Ова колона иза нас сведочи о свему што се дешавало. Да славимо за аплаузе у Европи нећемо. Нећемо да славимо убијање српске деце и цивила. Не пристајемо на понижење и СРбија никада неће пристати на понижење"; рекао је Вучић.

Додаје да је његова порука одувек била да више веће бити "олуја" против српског народа.

"Србија и Српска се више никада неће свађати. Србија је била слаба економски и политички, и за то смо платили високу цену, и то наш народ и наша деца. Зато је наш посао да им кажемо да могу да славе шта год хоће, али да ћемо ми да тугујемо, да тугујемо за нашим крајишницима и далматицима Србима. За нашим људима са Баније, Книна, Лике....", рекао је Вучић.

Председник је рекао да више никада нећемо дозволити да било ко и било када некажњено убија и Срђана и Мрђана и Млађана.

"Србија ће поштујући све своје суседе увек имати снаге да помогне РС. Увек ће бити ту, као што је била ту и за наше Крајишнике. Хоћу да се посебно извиним нашим Крајишницима због те 1995. године, зато што је Србија срамно ћутала и није дала да уђете у центар Београда, како би се сакриле размере страдања нашег народа", рекао је Вучић.

Вучић се извинио Крајишницима и захвалио на свему што су урадили за своју Србију.

"Крајишки народ је нашао своју Србију и данас је то народ који са свима другима доприноси убрзаном напретку и расту Србије. Видите ту огромну снагу коју имају, и бескрајно им хвала на томе. Они су победили. Данас је Србија много јача него што је била тада, Србија 2025. биће још јача него што је данас, и хвала вам на свему томе", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је наш грех био у томе што нисмо знали ништа о песмама о којима је Ћопић певао, а ми смо ћутали.

"Зато се догодило годинама касније да нам децу поново убију. Ако некоме данас није јасно зашто о овоме говоримо, зашто подсећамо да ове злочине, убијање деце и стараца, говоримо зато што нам је то обавеза и да нам се Петровачка цеста више никада не би поновила", рекао је Вучић.

Како каже, говоримо и нећемо да ћутимо да је то злочин и додаје да само док о томе говоримо злочина више неће бити.

"Требали смо да тражимо правду на време, па можда данас овде не бисмо ни били. Питање је за шта су деца била крива, шта су деца згрешила. Зашто су после свега морали да убију и децу? Шта су били криви људи у колони, да их протерате и отмете имовину. Зар је једино могуће направити државу ако њих нема, и да је разлог зато што су друге вере и обичаја", рекао је Вучић и додао да је Србија данас земља која цени мир и не тражи ништа ни од кога, али земља која неће пристати на понижење нити на ћутање.

Фото: РТС Принтскрин

Како каже, у Хрватској је број Срба сведен на статистичку грешку.

"Питање је зашто други ћуте и траже од нас да и ми ћутимо. Зар не би правда требала да буде иста за све? Зашто су српски злочини велики а жртве некако увек мале. Јесу нам деца била мала, али злочин је био велики, највећи, и неће га умањити никаква политика", рекао је ВУчић и додао да је Србија данас довољно јака и стабилна и спремна да заштити своју децу.

Додаје да је крви било доста, као и да је овом простору потребан живот.

"Речи којима данас учимо децу су достојанство и то да знају да цене живот. Деца треба да чувају памћење, памћење за будућност. Наша реч ће бити мир, живот, рад и деца. Управо зато не желим да будем један од српских лидера који хоће да се праве да не виде колико су нам неправде нанели, који би желео да се додводи онима који би га уздизали у небеса када би говорио лоше о свом народу", рекао је Вучић.

"Србија када прича о Олуји и сваком убијеном детету, говори о својој муци и тузи. О свом страдању, али се не радује туђим жртвама и муци. Поштујемо их, и у томе се разликујемо. Али Србија вие неће дозволити да се ћути о патњи и жртвама њеног народа", рекао је Вучић.

Каже да већина Крајишника више не жели да се врати.

"Они сада желе да без страха прођу сваком цестом и обиђу сваки гроб. Хвала вам Крајишници. Када овде завршимо изградњу ауто-пута, правићемо и спомен парк", рекао је Вучић.

Истиче да му се чини да то на најбољи начин говори како треба да водимо мудрију и паметнију политику, као и то, како треба да чувамо српско достојанство и понос.

"Правда ће можда једног дана да стигне, али дотле оно што неће изостати јесте љубав према Крајишком народу али и реч о њиховом страдању, Док живе Србија и Српска злочин неће бити заборављен, а ми ћемо се борити за свој народ и снажење, и заједнички уједињени можемо све, а разједињеним може да нам се понови и 1995. и 1941.", рекао је Вучић.

Вучић је позвао на јединство, на уједињење свих наших људи, додао да нам предстоје не лака времена, али да уједињени можемо да успемо.

"Живели Крајишници, хвала вам на свему што сте урадили за Србију. Живела Српска, живела Србија", рекао је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (66)

КАКО ЈЕ МАКСИМ ГОРКИ ПИСАО О СРБИМА: Они су Руси колико и ми, ово је наша земља, овде су људи ЉУДИ, народ који се бори за слободу