ТУЂМАН СПРОВЕО ПАВЕЛИЋЕВ ПЛАН: Уз миг Америке, у “Олуји” зверски су ликвидирани старци, стока, скрнављене су цркве и рушени споменици

Р. ДРАГОВИЋ

05. 08. 2020. у 08:00

ТУЂМАН СПРОВЕО ПАВЕЛИЋЕВ ПЛАН: Уз миг Америке, у “Олуји” зверски су ликвидирани старци, стока, скрнављене су цркве и рушени споменици

Новости

СРПСКИ народ у Србији, Републици Српској и региону данас се сећа жртава злочиначке хрватске операције "Олуја" 1995. године.

На данашњи дан пре тачно 25 година освојен је Книн, чиме је симболично окончана акција хрватске војске чији је циљ било заузимање Републике Српске Крајине и протеривање српског становништва. Прогон Срба из Северне Далмације, са Кордуна, Лике и Баније 1995. године једна је од највећих националних траума новог доба и незарасла рана српског народа.

Овом операцијом, која се у модерној Хрватској слави као државни и свенародни празник спроведено је највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. У мислима прогнаних Крајишника ових дана буде се мучна сећања на бескрајну колону која се почетком августа протезала од Дрниша, Бенковца и Книна, преко Петровца и Бањалуке, све до Србије.

У егзодусу какав Европа дуго није гледала, своје домове оставило је око 250.000 људи. Међу њима хиљаде деце, жена, стараца, болесних и немоћних. Убијено је око 2.000 цивила.

У ратном безумљу хрватска војска је рушила и палила читава села и пљачкала све вредно што се нашло у напуштеним кућама. Старци који нису оставили своје домове убијани су редом. Ретки су преживели. Војска културне и европске Хрватске убијала је и стоку, кућне љубимце, рушила споменике и скрнавила цркве. Данас то прикривају и прећуткују. После погрома на своја вековна огњишта вратило се неколико хиљада Срба, махом стараца. Живе тихо, ћуте на дискриминацију, и биолошки нестају.

Новости

Српски народ Крајине 1995. године био је остављен на милост и немилост освајачу. После изласка хрватске војске на Динару, са које се види и Јадранско море, процене су јасно упозоравале - одбрана је могућа три дана, пет највише. Република Српска није могла да помогне, Србија се није мешала. Са друге стране, Хрвати су почетком августа подигли све што су имали - око 120.000 људи под оружјем, артиљерију и тенкове, стране плаћенике... Крајишки Срби, уморни и остављени, са дезоријентисаним вођама и без икакве подршке, нису имали шансу.

Генерал у пензији Радован Радиновић четврт века касније са жалошћу, али реално, каже да Република Српска Крајина није имала историјску шансу да опстане. А на свом вековном простору - ни њен народ.

Новости

- Губитак Крајине био је неминован. Србија није могла да помогне, нити је то била у стању Војска Републике Српске. Хрвати су већ имали добро обучене и наоружане професионалне војнике и официре, којима је била супротстављена народна војска састављена од крајишких Срба. Територија РСК лета 1995. године већ је била добро начета, а Хрвати су изашли на стратешке положаје на Динари. Однос снага био је 20 према један на штету Срба. То је већ био крај сна.

Радиновић истиче да су дани РСК били одбројани, све и да је постигнут договор са Хрватима и међународном заједницом:

И НАТО ЈУРИШАО НА СРБЕ

ПОДРШКУ операцији "Олуја" 1995. године пружио је НАТО, посебно ангажовањем авијације, чији је циљ био уништавање центара веза Српске Војске Крајине. Хрвати су обилато снабдевани обавештајним информацијама, а западни оперативци на терену обучавали су официре и водили акције набавке наоружања. Уз себе Загреб је имао и моћну америчку органзиацију МПРИ, коју су водили бивши генерали САД. Преко њих је реализована неформална помоћ САД и Пентагона.

- Туђманов циљ није био суживот са Србима, већ управо супротан - њихово протеривање.

Американци су Туђману дали дозволу за напад на Крајину, а тиме и коначни обрачун са српским народом. Услов је био само један - да се акција што пре заврши. Оно што није успело Павелићу, спровео је Туђман. Ни његови најближи сарадници данас не крију да је у "Олуји" видео прилику за трајно решавање српског питања у Хрватској.

Сведоче уосталом о томе и снимци састанка хрватског Врховног савета одбране одржаног на Брионима, неколико седмица пре почетка офанзиве:

Новости

- Под нашим жестоким ударом Срби треба да нестану - изговорио је злокобне речи тадашњи председник Хрватске и најавио мрачни сценарио који ће уследити првих дана августа.

На ове речи подсећа и некадашњи шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић, који наглашава да су кроз "Олују" Хрвати настојали да заокруже дугогодишњу тежњу ка остварењу државног и националног идентитета. Тај пут је, нажалост, водио преко сукоба са Србима.

- Све је водило томе - од разбијања Југославије, преко провоцирања Срба у Хрватској и плашењем повампирењем усташтва, њихове самоодбране која је Туђману одговарала... "Олуја" је заокружила тај процес, што је био једини хрватски циљ и у свим преговорима у којима је учествовала. Мало је вероватно да би заживео и план З-4, који је Србима гарантовао широку аутономију у оквирима Хрватске. Исход би овако или онако највероватније био исти, јер је Загребу одговарала хрватска држава, али са што мањем бројем Срба. То је био циљ хрватске политике још од 19. века - наводи Јовановић.

Новости

Крајишници се са болом и горчином сећају 4. августа. Веома рано, око пет ујутру, Книн је засут снажном артиљеријском ватром. Ракете су падале на куће, зграде, улице. Народ се склонио како је знао и умео - у околна села, по њивама, подрумима. Све више људи напуштало је домове, а прве колоне аутомобила и трактора већ су биле формиране.

Већ у подне Милан Мартић потписао је Одлуку о евакуацији Книна, места из Далмације и личког Грачаца. "Привремена евакуација" за свега неколико сати претворила се у километарску колону која се огрнута страхом кретала из града.

- Куда ћемо? - упитао је човек са трактора пуковника Српске војске Крајине Стевана Прелића, који је на ободу Книна са групом војника стајао поред пута. - У Срб, Петровац?

- И даље - суво је одговорио пуковник.

- Бањалука?

- Даље. Још даље. За Србију - показао је руком правац пуковник без војске.

У Србију се августовских дана слила река народа. Преко Сремске Раче данима су прелазили трактори, камиони, аутомобили, запрежна кола. На њима су стигле ратна несрећа и патња за завичајем, али и неслућено демографско појачање Србије. Стигле су хиљаде вредних руку Крајишника, који су одмах прионули да раде, стварају, подижу. Никла су цела насеља, оживела села, подигла се напуштена домаћинства у Срему, околини Београда, на Косову и Метохији... Четврт века касније крајишки корен дубоко се примио на новом тлу, а Крајина живи у успоменама, обичајима и сећању ком је посвећен и данашњи дан.

Новости

 

Хаг ослободио Готовину и Маркача

МЕЂУНАРОДНИ трибунал у Хагу операцију "Олуја" у првостепеној пресуди хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу окарактерисао је као удружени злочиначки подухват, са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простора бивше Републике Српске Крајине. Већ у другостепеној пресуди су такве тврдње одбачене, а хрватски генерали су ослобођени.

Хрватске власти су негирале оптужбе о етничком чишћењу, а у време Туђмановог режима су одбијале сарадњу с Трибуналом, тврдећи да је реч о легитимној војној операцији против побуњеника. Касније су ипак поклекли и доставили десетине обрађених случајева најтежих злочина почињених током и након војно-полицијских акција "Бљесак" и "Олуја".

Команданта "Олује" генерала Готовину Хаг је 2011. године првостепено осудио на 24 године затвора, Маркача на 18, а Иван Чермак је ослобођен кривице. Потоња двојица су била оптужена за прогон, депортације и присилно премештање, пљачку, безобзирно разарање насеља, убиства, нехумана дела и окрутан третман током и након операције "Олуја". Апелационо веће Хашког трибунала годину дана касније Готовину и Маркача је ослободило кривице за прогон српског становништва из Книнске Крајине 1995. поништивши првостепену пресуду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

maniks

05.08.2020. 08:12

Za ubijanje staraca,zena i dece, za ubijanje stoke i paljenje napustenih kuca,za proterivanje svojih gradjana za to ,, herojsko delo i ratni uspeh, danas ce pokatolceni Srbin Milanovic pred izrodom Srbina Milosevica dodeliti odlikovanja i nagrade generalima i casnicima do mojega koji su postali od kuvara, konobara, mesara..To proslavljaju jednu zlocinacko ustasko teroristicku akciju nad sopstvenim gradjanima koji su krivi zato sto su Srbi uz pomoc takodje zlocinacko teroristicke organizacije zvane nato , koja je ponovila svoja zlodela 1999 bombardujuci vrtice, skole, bolnice ubijajuci decu / 88 / i civile.

Nemanja

05.08.2020. 08:14

Naravno da je sproveobtaj ustaski plan.Ali takodje mora se istaci jedna nepobitna cinjenica,izgovorena od strane svih relevantnih cinioca tog vremena iz RSK,da je Hrvatima najvise pomigao Slobodan Milosevic,svojim necinjenjem.Ostavio je te ljude na cedilu,da bi bio faktor stabilnosti na Balkanu.A nije bio svestan da je padom Kraijne,poceo i njegov pad.

Vaske

05.08.2020. 09:37

@Nemanja - Ne druže moj hrvatima nije pomogao Slobodan Milošević, već naši srbi koji nisu hteli da se late pušaka i brane svoja vekovna ognjišta, već su pobegli u Srbiju sa izgovorom da nemaju gde da se vrate. Koliko da znaš da ne pišeš gluposti.

pera

05.08.2020. 10:19

@Vaske - не лупетај, РСК сама није могла да се одбрани од Усташа потпомогнутим НАТО ваздушним снагама, наоружаним до зуба, док је РСК наоружање било закључано и под обезбеђењем УН снага, које су колабориларе са Усташама.

buki

05.08.2020. 11:16

@Vaske - Ја бих ипак рекла да су им највише помогли Америка, Немачка и остали ЕУ фашисти својој пропагандом, логистиком и на крају оружјем и војном подршком. Милошевић ту није могао много, као што није могао ни на КиМ.

Sun

05.08.2020. 19:45

@Vaske - Pustio bi ja tebe da se boriš sam protiv dvadesetorice! Milošević je te ljude gurnio u ratni vihor i onda ih na najprljaviji način izdao pijuckajući viski sa Tuđmanom. A o mali milion mini-izdaja i povlačenja u trenucima napredovanja neću ni da počinjem. Ako nisi kadar da nešto završiš onda nemoj ni počinjati. Žali Bože prosute krvi i sa jedne i sa druge strane zbog bolesnih umova.

Zika

05.08.2020. 08:29

Glupo je traziti pravdu od genocidnih tvorevina USA Kanade Australije kao i od njihovih tvoraca Engleske Francuske i Nemacke. Traziti razumevanje od genocidnih skotova je smesno.Pa cela istorija im je sazdana na pljacki i genocidu.

profesor baltazar

05.08.2020. 08:46

mala ispravka podatka da su Hrvati u oluji imali "120.000 ljudi pod oruzjem". Tacno je sledece, Hrvatska je, sluzbeno, pod oruzjem u vreme Oluje imala vise od 300.000 ljudi pod oruzjem. Prema nekim nesluzbenim izvorima ta se cifra penje i do 500.000 ljudi pod oruzjem, sta je moguce ako se zbroje sve domobranske jedinice, regularna vojska, policija te ostali vidovi oruzanih snaga mobilizovanih u to vreme. Cifru od "120.000" ljudi pod oruzjem Hrvatska je imala vec u ranijim akcijama Bljesak, Maslenica i dr.

Srbin na vezi

05.08.2020. 09:30

”Превариш ли ме једном, ти си крив. Ако се то понови, ја сам крив.” Тако и нама - са хрватима. Брзо смо заборавили за покоље што их починише у Првом рату. Зато смо ишли на поправни, а на њему поново смо пали, плаћајући крваво ”проверу сећања” - од '41. дo '45. Трећи ”испит” траје од 90-тих. Да, траје, у току је. Још увек. Страшно, да страшније не може бити. Докле? Зато, да од текста не правим жалопојку, јер би била већ сувишна и стереотипна, хоћу да позовем све Србе да се на Дан погрома Срба (у инат душманима, а у вечну славу настрадалима и на радост преживелима јер ће само, и само Они, самим својим постојањем победити), да : радују се, веселе, буду срећни што су преживели све муке, што имају своје нове куће и окућнице, своје фамилије, своју нову будућност . . . То ће бити масна порука душманима: да никад нећемо заборавити, никад нећемо опростити и никад нећемо се помирити. Не дао нам Бог.

buki

05.08.2020. 11:23

@Srbin na vezi - Слажем се са Вама да све почиње 1918. Знате ли још неки народ који је раширених руку примио своје ратне непријатеље и њиховим војницима који су у рату убијали српску нејач, после рата доделио ордене и војна унапређења? Мислим да је ту почетак нашег мазохизма и подивљали, канцерогени раст њиховог генетског садизма.

Mihajlo

05.08.2020. 09:30

Bog je ljudima dao slobodu da rade sta hoce i cine sta zele.i narodima da se mnoze i zive. oni koji se odvoje od Boga, krvolocima ,razbojnicima ,nepravdi ,lazi i zlu ,Bog je dao ograniceno trajanje.Dobro je pobedilo na Nebu, na zemlji ce doci do razresenja ,i svima ce biti data pravedna presuda. Sve imperije su stradale ,zbog napada na Srbe.Bez izuzetka. Hrvati su satanisti i ovi sto ih podrzavaju isto. injihov sponzor se raduje i zageva sobe gde ce ih primiti ,na pravednu presudu....

buki

05.08.2020. 11:31

@Mihajlo - Често завидим верницима, који све лако објасне и помире се са чињеницама. Из Ваших уста у божије уши, али оно што ја видим да се догађа кроз историју до данас, на жалост најчешће не подржава тај Ваш став.

Vaske

05.08.2020. 09:42

Evo za sve "EVROPEJCE" još jedan dokaz DEMOKRATIJE i LJUDSKIH PRAVA na delu, pa ko voli neka izvoli. Nije s goreg da se setimo i ŠIPTARSKIH POLITIČARA, do juče TERORISTA, sa kojima nas danas teraju da pregovaramo.

Srbin na vezi

05.08.2020. 10:03

Ma . . . нешто ми је овај враголан Борко Милошевић - сумњив. Глупо би било да је баш толико глуп. Зато, не бих да га издам, али нешто ми се мота по глави . . . Уз чињеницу да ће око себе окупити највеће синове ”Лијепе . . .”, мога би да направи добру диверзију . . . да их јеноставно - сатре, лако, без зрна барута . . . Ја мислим да је наш Борис одлучио да буде још један Милош Обилић: отићи ће да се поклони и клекне пред ”цара”, а уместо ханџара, певајући и причајући, истрешће све своје вирусе и запржити им чорбу. Још ћемо ми Борисову слику носити. . .

maniks

05.08.2020. 10:50

@Srbin na vezi - Ovom izrodu Milosevicu otac je bio u hrvatskoj vojsci to je i sam ovaj izdajnik pre neki dan izjavio i da su mu ubili babu. Zasto babu pa zato sto baba nebi isla u Knin na obelezavanju zlocina. Njegov otac je zajedno sa ostalim hrvatima ubijao zene starce i decu , palio i proterivo Srbe. Nije ovaj izrod tek tako postao podpredsednik ustaske vlade. Zasto nekog drugog nisu izabrali pa zato sto ovaj ima pedigre. Srbi javno treba da ga se odreknu mada nije iskljuceno da se u narednoj fazi pokatolci kao njegov predsednik Milanovic.

Grcanac

05.08.2020. 10:05

Ako se znalo da se ne moze braniti sto nije prihvacen bilo kakav plan. Jovan Raskovic je jos na pocetku govorio da nece teritoriju, vec kulturnu autonomiju. Da mi je samo znati sta je Milosevic uopste mislio sa krajinom. Sve su to bili balvani, Martic, Babic, Mikelic, na celu sa Milosevicem, jedino je Raskovic kao intelektualac video siru sliku, zato su ga i sklonili Tudjman i Milosevic.

pera

05.08.2020. 10:17

није то био само "миг" САДиста, већ пуна НАТО ваздушна подршка, бомбардовање радарских позиција РСК, обавештајно-логистичка помоћ, инструктори Блеквотера (приватна компанија коју САД и ЦИА користе у "хуманитарним убијањима, пљачки и окупацији")....па где би усташе смеле да крену на РСК да нису имали дебелу подршку НАТО (као и 1.св. рат, уз подршку Немаца, 2. св. рат, уз подршку Немаца)!?

buki

05.08.2020. 12:32

@Mikiboy - Мислили су они и на ту могућност, па су уз закон силе и убијање спровели (и још увек спроводе) темељно етничко чишћење, после којег се уништавају сви трагови постојања Срба на тим просторима. Са КиМ се увелико селе и мртви, јер фашисти жмуре и окрећу главу од уништавања српских гробаља, културних и верских споменика и сваког доказа да су Срби ту некада живели. То су урадили у Хрватској, у Федерацији БиХ, на КиМ, а једино ко се још копрца су Срби у Црној Гори - докле ће не зна се.

vr02e

05.08.2020. 11:37

Rat u Krajini je bio bitka za Jadransku obalu. Zato se danas nemci i poljaci peru na Jadranu, a Srbi i ne znaju sta je more. Trgovina sa Srbima je bila uspesna i naravno, cestitam JNA i svim srpskim vladarima od Karadjordjevica do Socijalista na formiranju nezavisne hrvatske- u granicama kakvu ni Pavelic nije mogao zamisliti. Realno, bez nas Hrvati ne bi imali sta ni slaviti.

Srbin

05.08.2020. 19:41

• СИНУ ТИСУЋЉЕТНЕ КУЛТУРЕ Ти не знаде мрети крај сломљеног мача, На пољима родним, бранећи их часно Китио си цвећеm сваког освајача, Певајућ' му химне, бестидно и гласно. Слободу си вечно, закржљала расо, Чек'о да донесу туђи бајонети, По горама својим туђа стада пас'о, Јер достојно не знаш за слободу мрети. Покажи ми редом Витезе твог рода, Што балчаком с руку сломише ти ланце, Где је Карађорђе твојега народа, Покажи ми твоје термопилске кланце. С туђинском си камом пузио по блату, С крволоштвом звера, погане хијене, Да би мучки удар с леђа дао Брату, И убио пород у утроби жене. Још безбројна гробља затравио ниси, А крваву каму у недрима скриваш, Са вешала старих нови коноп виси, У сумраку ума новог газду сниваш. Бранио си земљу од нејачи наше, Из колевке пио крв невине деце, Под знамење срама уз име усташе, Ставио си Христа, Слободу и Свеце. У безумљу гледаш ко ће нове каме, Оштрије и љуће опет да ти скује, Чију ли ћеш пушку обесит' о раме, Ко најбоље уме да ти командује. ЈОВАН ДУЧИЋ: