ПОТПРЕДСЕДНИК СНС ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ "ОЛУЈА": Вучевић - Никада нећу заборавити сузе, тугу и колоне мог напаћеног народа

Новости онлине

04. 08. 2020. у 11:15

ПОТПРЕДСЕДНИК СНС ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ОЛУЈА: Вучевић - Никада нећу заборавити сузе, тугу и колоне мог напаћеног народа

Фото: Ж. Кнежевић

ПОТПРЕДСЕДНИК СНС Милош Вучевић огласио се поводом годишњице "Олуја".

- Прошло је 25 година од страшног етничког чишћења, од насилног исељавања преко 250.000 Срба углавном цивила, жена, деце и старих, у хрватској војној операцији "Олуја". Никада нећу заборавити слике тих непрегледних колона, сузе и тугу мог мученог народа, на прашњавим друмовима, засипаног гранатама. Те слике пратиле су ме кроз одрастање, кроз моју борбу да се погром никада више не понови. Одрастао сам гневан због неправди, због људског зла које се дешавало пред мојим очима - рекао је Вучевић.

- Одрастао сам гневан и због година које су "појели" они који су окретали главу од трагедије сопственог народа. Због свих оних који су ћутали или прећуткивали да је "Олуја" злочин против човечности, највеће етничко чишћење у Европи. Моје године гнева прерасле су у године пркоса, поноса и помоћи.

- После више деценија почели смо да показујемо самопоштовање, да говоримо о сопственим жртвама, да се никоме не извињавамо зато што је наш народ мучен и злостављан, већ да тражимо правду за њега.

- Да тражимо правду за сваки изгубљени живот у оној тужној колони, за сваку дечју сузу, за изгубљена и детињства и дедовине. Данас сам поносан да све године незаборава, на нове домове које смо изградили онима којима их је одузела политика безочне мржње. И увек ће ови августовски дани сећати на тугу. Али више ни један погром не може да избрише успех наше Србије. Заједно градимо будућност јачи од свих олуја, у колонама које не воде у збег, већ у нове победе, за сву нашу децу, за будућност Србије!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Прошло је 25 година од страшног етничког чишћења, од насилног исељавања преко 250.000 Срба углавном цивила, жена, деце и старих, у хрватској војној операцији "Олуја". Никада нећу заборавити слике тих непрегледних колона, сузе и тугу мог мученог народа, на прашњавим друмовима, засипаног гранатама. Те слике пратиле су ме кроз одрастање, кроз моју борбу да се погром никада више не понови. Одрастао сам гневан због неправди, због људског зла које се дешавало пред мојим очима. Одрастао сам гневан и због година које су "појели" они који су окретали главу од трагедије сопственог народа. Због свих оних који су ћутали или прећуткивали да је "Олуја" злочин против човечности, највеће етничко чишћење у Европи. Моје године гнева прерасле су у године пркоса, поноса и помоћи. После више деценија почели смо да показујемо самопоштовање, да говоримо о сопственим жртвама, да се никоме не извињавамо зато што је наш народ мучен и злостављан, већ да тражимо правду за њега. Да тражимо правду за сваки изгубљени живот у оној тужној колони, за сваку дечју сузу, за изгубљена и детињства и дедовине. Данас сам поносан да све године незаборава, на нове домове које смо изградили онима којима их је одузела политика безочне мржње. И увек ће ови августивски дани сећати на тугу. Али више ни један погром не може да избрише успех наше Србије. Заједно градимо будућност јачи од свих олуја, у колонама које не воде у збег, већ у нове победе, за сву нашу децу, за будућност Србије! #gradnovisad #gradonacelnikmilosvucevic #oluja #pogrom #secanje #srbija

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik) on Aug 3, 2020 at 10:41pm PDT

Подсетимо, централном државном комеморацијом у Сремској Рачи биће обележена 25. годишњица прогона Срба из Републике Српске Крајине током хрватске операције "Олуја".

Како је најављено, манифестацији под називом Дан сећања на страдале и прогнане Србе у акцији Олуја присуствоваће председник и премијерка Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (61)

Stefan

04.08.2020. 11:50

Danas obelezavamo ne samo taj najstrasniji dan u nasoj novijoj istoriji, dan u kojem je otpocela golgota citavog jednog naroda na cija ledja je natovaren krst roda, porekla i vere i naroda koji je siban mrznjom, nego i da posvedocimo pred svima, pogotovo onima koji su zaboravili namerno ili slucajno da je svaki zlocin vecan i da ne može da se zaboravi ni opravda, a najmanje moze da se slavi.

Vlada

04.08.2020. 12:05

Danas je strasan dan za ceo srpski rod. Evropa je okrvarila ruke i za zlocine okrivila Srbe koji su proganjani i ubijani u najvecem zlocinu posle Drugog svetskog rata. Ta ista Evropa nam danas pametuje i soli pamet dok se diskriminacija Srba vrsi na svakom koraku u Hrvatskoj, Crnoj Gori, KiM. Srbi nikada nece zaboraviti svoje zrtve.

Milijan

04.08.2020. 12:31

Pokojni baka i deda su dosli u toj tuznoj koloni, kolona koja je znacila progon Srba iz Hrvatske uz veliki broj bombi i mina kojima su bili izlozeni, kolona ljudi u cijim ocima se videla, tuga, bol i jad. Neka je laka crna zemlja svim izbeglim Srbima!

Dragan

04.08.2020. 17:32

Čitam svugde različite komentare među kojima da Hrvatima treba oprostiti za zločine koji su počinili nad Srbima i nikako se sa time ne slažem. Trebamo pamtiti naše žrtve a oprostiti nekome ko i dan danas piše Ustaške parole to nikako. Ko nezna o čemu pišem neka malo izgugla i naćiće parolu od pre neki dan gde piše: Mi Hrvati ne pijemo Vina već krvi Četnika iz Knina !