ЗЛОЧИН И СРАМОТА: Стевандић поручио да је циљ “Олује” био уништити Србе

Novosti online

03. 08. 2020. у 11:26

ЗЛОЧИН И СРАМОТА: Стевандић поручио да је циљ “Олује” био уништити Србе

Фото: Горан Шурлан

ПРЕДСЕДНИК Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да је хрватска војно-полицијска акција “Олуја” срамота и злочин чији је циљ био да се Срби униште, при чему нису бирана средства, те нагласио да је то српском народу опомена за будућност, уз обавезу да целом западном свету стално поручују да је то и срамота Запада.

Стевандић је нагласио да је 4. август дан највеће српске туге и пијетета за највеће етничко чишћење и погром од Другог светског рата, које је спроведено над Србима, при чему нису поштеђена ни деца у избјегличкој колони, ни лица у дому за посебну његу.

– Али, без обзира шта други мисле о овом злочину, ми морамо бити устрајни у култури сећања коју ћемо преносити будућим генерацијама – рекао је Стевандић Срни поводом дана сјећања на стадале и прогнане Србе у војно-полицијској операцији “Олуја”.

Акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током хрватске војно-полицијске акције “Олуја” из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију “Олуја” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада светски експерти за ту област тврде да је “Олуја” имала све карактеристике геноцида, преноси Срна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)