О МИЛОШЕВИЋЕВОМ ОДЛАСКУ У КНИН: Срђан Милаковић - Достојанство није на продају

Ј. КЕРБЛЕР, дописник "Новости" из Загреба

понедељак, 03. 08. 2020. у 17:00

О МИЛОШЕВИЋЕВОМ ОДЛАСКУ У КНИН: Срђан Милаковић - Достојанство није на продају

Фото: Н. Фифић

ОДЛАЗАК Бориса Милошевића у Книн неће побољшати хрватско-српске односе и нисмо могли да останемо равнодушни на ту одлуку.

 Ово је рекао, за "Новости", председник Демократског савеза Срба Срђан Милаковић.

Друга по величини српска странка, одмах после СДСС, бурно је реаговала на Милошевићеву најаву да ће присуствовати прослави "Олује", назвавши то срамотом, и позвала чланове СДСС да се томе успротиве.

- Нисмо могли да останемо равнодушни према свему томе. Постоји колективно сећање на "Олују", реч је и о историји тако несрећној за српску заједницу у Хрватској и због свега тога нисмо могли да оћутимо.

* У СДСС тврде да ће тај гест помоћи да се побољшају хрватско-српски односи и положај Срба у Хрватској...

- То се неће догодити, никако. То је пре свега понижење, национална срамота, компромитација. Нико, па ни Милошевић, није добио подршку Срба да тако нешто уради.

* Мислите ли да је Милошевић на своју руку донео ту одлуку?

- Није он то осмислио, иако ће све критике да иду на њега. Била је то свакако непримерена одлука која ће изазвати додатне поделе.

* Хоћете рећи да ће он, по вашем мишљењу, тамо представљати самог себе као члана владе?

- Тако је, неће представљати целу српску заједницу у Хрватској.

* Многи у Хрватској сматрају да ће тим одласком доћи до нормализације односа, чак између две државе...

- Видите, ми Срби у Хрватској имамо разумевања за много тога, али то ипак не значи да можемо да погазимо своја осећања. Нису у равни ни "Олуја" и Грубори, где је почињен злочин над српским цивилима. "Олуја" је највећа трагедија српског народа у Хрватској.

* А подржавате ли да генерал Медвед дође у Груборе?

- Против тога немам ништа.

* Где ћете ви и чланови ваше странке бити 5. августа?

- Ранијих година сам као грађанин одлазио у Србију. Ове године већина нас ће одати почаст српским жртвама у "Олуји" и после ње у црквама у местима у којима живимо. Још ћемо да одлучимо хоћемо ли имати комеморацију на неком другом месту, због проблема са епидемијом вируса корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Mile

05.08.2020. 11:58

@Petar - Petre, SRBI bi trebali izaći na izbore da bi izabrali svoga predstavnika,a ne da im ga nameće hdz,pupovac je etno političar i on isključivo radi, radi svoje mat.koristi. Pa molim vas razmislite još jednom svojom glavom i napravite peticiju koji će reći da li su za pupavca ili za nekoga ko će ih dostojanstveno predstavljati i braniti njihove interese u EU.