ПОСЛЕ САСТАНКА ВРХА СНС: Четири опције за формирање Владе, половина против савеза са СПС

Д. МИЛИНКОВИЋ

01. 08. 2020. у 07:39

ПОСЛЕ САСТАНКА ВРХА СНС: Четири опције за формирање Владе, половина против савеза са СПС

Фото: В. Н.

НА столу су четири опције за формирање нове владе Србије.

То су: да СНС формира коалицију са социјалистима и мањинама, да им коалициони партнери буду странка Александра Шапића и представници мањина, да напредњаци формирају власт са Шапићем, СПС и мањинама, или да Владу чине само чланови најјаче странке и мањине.

То је у петак открио председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић, после двочасовне седнице Председништва СНС и састанка са будућим посланицима те странке, на којима су главне тема биле конституисање Народне скупштине и формирање Владе.

Вучић је рекао да је саслушао мишљења свих чланова Председништва странке, који су желели да изнесу став о томе и кога треба позвати у владајући савез у наредном четворогошњем мандату. Како сазнајемо, чак половина функционера СНС била је против наставка сарадње са социјалистима.

Вучић је поручио да ће се о коалиционим партнерима и кадровским решењима изјаснити и Главни одбор СНС.

Лидер напредњака рекао је и да је са страначким колегама разматрао шта сада могу да понуде грађанима, после изборне победе, за коју је рекао да представља и "терет на леђима":

Морамо да покажемо више младих, нових лица

- Било је различитх, мишљења, али су многи на становишту да треба доста тога да променимо. Људи желе да виде нова лица и у Скупштини Србије и Влади, а нарочито у неким локалним срединама. Мора да дође до промена неких градоначелника и председника општина. Морамо да покажемо више младих, нових лица. Разумели смо поруку народа и верујем да ћемо у тешким условима због притисака око КиМ, короне и најтеже економске кризе од 1929, успети земљу да извучемо.

Он је најавио да ће одмах по конституисању Скупштине, што се очекује наредних дана, бити настављени и унутарстраначки разговори око формирања Владе, како би цео процес био завршен до 25. августа. Вучић је нагласио да ће, упркос разним претњама, посланицима мандати бити додељени у - Скупштини:

- Наслушао сам се разних хулигана, како се неко плаши. Они полазе од себе, па доносе закључке. Народ је изабрао посланике и њихово је да буду у згради Скупштине.

Председник је одбацио критике појединих да процес око формирања Владе траје предуго:

- После мање од два месеца од избора имаћемо владу, и цео посао ћемо обавити много пре уставних и законских рокова.

А ИЗЛАЗНОСТ У ХРВАТСКОЈ...

НА констатацију новинара да је Хрватска владу добила много пре Србије, иако су код нас избори били раније, Вучић је рекао:

- Хрватску узимате за пример када вам одговара, када вам не одговара ви је и не помињете. Говорили сте да је у Србији мала излазност, реч је, дакле, о ноторној лажи. С обзиром на то да су одржани у време корона кризе, ови избори су имали изванредну излазности и за четири одсто већу него у Хрватској, где није било бојкота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

buki

01.08.2020. 10:30

Потпуно је свеједно, јер они који су навикли на вишедеценијску владавину у појединим секторима, ће из СПС прећи у СНС и наставити континуитет привилегија у власти.

Peka

01.08.2020. 13:17

Moje mišljenje je da koalicionog partnera sa kojim je vodio uspešnu politiku prethodnih godina, ne treba ostaviti po strani, a naročito zbog velike pomoći na spoljnopolitičkoj sceni. Šta smeta Srbiji jedna široko koaliciona vlada?Mislim da to doprinosi stabilnosti zemlje i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu.