ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ХОТИЈЕМ: Албанци траже да отворимо полицијске архиве, а ми да они отворе архиве ОВК

Novosti online

16. 07. 2020. у 19:54 >> 22:15

ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА СА ХОТИЈЕМ: Албанци траже да отворимо полицијске архиве, а ми да они отворе архиве ОВК

Фото: Принтскрин

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је након састанка са тзв. косовским премијером Авдулахом Хотијем у Бриселу да разговор није био лак.

Додаје да су разговарали о темама несталих и интерно расељених лица, као и о економији. Наставак разговора на техничком нивоу у среду, каже Вучић.

Председник Вучић рекао је у обраћању медијима да разговор са Хотијем није био лак и додао да су разговарали о несталима, интерно расељеним лицима и економији. Најављује да ће у среду бити настављен разговор на техничком нивоу. Од септембра ће се разговарати о теми имовине, каже Вучић додајући да је то убедљиво најтежа тема за обе стране.

- Разговарали смо о два или три питања која смо договорили на претходна два самита. О несталим особама, о интерно расељеним лицима  и економији. Несталих има 1643 или 1644, зависи од евиденције, од тога је 540 Срба и неалбанаца. Ми смо рекли да Србија никад неће да штити било кога и да је важно да свако буде сахрањен. Ми смо спремни заједно са њима да одемо на свако место где они кажу да се налази нечије тело, али то право желимо и ми да имамо. До сада нисмо имали приступа више локација за која тврдимо да се налазе тела. Они су тражили да се отворе архиве државне безбесности, ми смо тражили да се отворе архиве такозване ОВК, а они су на то реаговали као да смо тражили да населимо простор на Меркуру или Венери - рекао је председник Србије.

Што се тиче расељених лица, он је нагласио да се нада се да ће успети да се пронађе решење.

- Надам се да ће људи који желе да се врате имати обезбеђену пуну сигурност. Трећа ставка о којој смо разговарали је питање економије, неки су дошли да разговарају о ратној одштети, али рекао сам да не можемо о томе да разговарамо. Рекао сам да нађемо начин, да направимо трговински споразум који одговара и једнима и другима, ми имамо шта да понудимо Приштини, надам се да ће они нама имати у будућности шта да понуде, али да то учинимо на такав начин и уз такав споразум да ми њих не признајемо као државу - објаснио је председник.

Он додаје да се не преговара само са Приштином.

- Ми овде не преговарамо само са Приштином, већ и са Бриселом, земљама ЕУ, САД. Од среде ће овде бити наши експерти који су се добро припремили за састанак, а од септембра ће на ред доћи питање имовине. Ја се надам да ће и питање ЗСО доћи на ред, али видећемо када. Ја сам тражио да се о томе већ разговара у септембру. Они другачије то желе да назову, али не може се побећи од онога што је већ раније договорено - рекао је Вучић.

НЕКИ НИСУ РАЗУМЕЛИ ТЕМЕ САСТАНКА...

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да се плаши да неки, који су дошли на наставак дијалога, нису разумели теме састанка, а то су биле нестале особе, интерно расељена лица и економија, већ су на директан или индиректан начин говорили о признању Косова.

Вучић је, за Пинк, објаснио да су обе делегације имале одвојене билатералне састанке са ЕУ, а потом заједнички састанак.

На констатацију да је косовски премијер Авдулах Хоти након састанак изјавио да за неколико недеља очекује правно обавезујући споразум и питање да ли је о томе разговарано, Вучић је казао да наравно да није.

„Када бих рекао да је он двадесет пута поновио „две земље“, а ја сваки пут поновио „једна земља и једна аутономна покрајина“, онда видите да је неко дошао не да разговара већ да мисли да постоји могућност за неку снажнију уцену да се прихвати што је њхов интерес.Тада се осмехнете и гурате даље, борите се за интересе своје земље“, објаснио је он.

ЧЕГА САМ СЕ СВЕ НАСЛУШАО, ТО ПАС МАСЛОМ НЕ БИ ПОЈЕО...

Борили смо се, заиста, на искрен, отворен, озбиљан и одговоран начин за интересе Србије, изјавио је вечерас, после наставка дијалога у Бриселу председник Александар Вучић.

На питање шта је на састанку поручио приштинској страни, Вучић је рекао да то не воли да ради, јер онда то није дијалог, већ препричавање за медије, па ће, каже, сваки следећи пут сви размишљати само о ономе што ће рећи на састанку...

"Није нам увек лако, али ко нас пита... То нам је посао, да се боримо за Србију. А, шта сам све шлусао и чега сам се све наслушао током осам година, то пас маслом не би прогутао", додао је Вучић за ТВ Пинк.

ДА НАПРАВИМО ТРГОВИНСКИ СПОРАЗУМ ДОБАР ЗА СВЕ

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је једна од тема данашњих разговора у Бриселу била и економија, те указао да је потребно да се дође до трговинског споразума, који би био добар за обе стране, и за Беоргад и за Приштину.

"Нисам сигуран да су сви разумели да треба да се разговара о економији, неки су дошли да причају о ратној одштети... Одбио сам то и рекао да нема смисла да о томе разговарамо", пренео је Вучић новинарима у Бриселу.

Како каже, Београд се залаже за укидање свих баријера, али да нико не може да намеће да морамо да примамо нешто са пречатом и натписом "Република Косово", коју не признајемо.

"Да нађемо нешто... да направимо трговински споразум добар и за једне и за друге. Имамо ша да понудимо, надам се да и Приштина има шта нама да понуди и верујем да то може да буде у корист прављења доброг окружења", рекао је Вучић.

ОД СЕПТЕМБРА НЕКЕ ДРУГЕ ТЕМЕ У ДИЈАЛОГУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да очекује да се од септембра отворе неке друге теме у дијалогу са Приштином, укључујући најтежу, питање имовине, те навео да је он тражио да то буде формирање Заједнице српских општина, док је Приштина, каже, имала неку другу идеју.

Вучић је након наставка дијалога у Бриселу поновио да Београд и Приштина имају дијаметрално супротне захтеве.

"Не можете побећи од онога што је потписано и на томе ћемо наставити да инсистирамо", рекао је Вучић новинарима.

Председник је истакао да је Србија била озбиљна и одговорна и да се то видело током дијалога.

"Ми смо дошли да направимо напредак, а сад нека Европљани процењују како и на који начин је друга страна томе приступила", рекао је Вучић.

МОРАМО ДА УЧЕСТВУЈЕМО У ДИЈАЛОГУ, ИАКО СУ РАЗЛИКЕ ПРЕВЕЛИКЕ

Ми морамо да учествИјемо у дијалогу са Приштином, јер бисмо, у супротном, били потпуно изоловани од света, изјавио је вечерас у Бриселу председник Србије Александар Вучић.

"Одлука је Генералне скупштине УН да ЕУ води сушитнски дијалог између Београда и Приштине. Дакле, ми би себе изоловали не само у Европи, већ у целом свету да у томе не учествујемо, а да ли је нама пријатно - није", рекао је Вучић за Пинк телевизију.

Истиче да му није било лако да седи преко пута Хотија и да слуша како су они само жртве, а ми зликовци.

"Морате да одговорите на то. Морамо да учествујемо у томе и да будемо фер и покушамо да решавамо неки од проблема. Јер, мораћемо да живимо поред Албанаца у наредних 100, 200 и 300 година. И што пре решимо, утолико боље".

Председник, међутим, истиче да је очигледно да су разлике превелике у овом тренутку по свим другим важним и стратешким питањима.

Вучић истиче да је једно тактика и стратегија, а друго дугорочна решења и страгегија што је сувише тешко питање за нас, јер би "они све преко ноћи" да реше.

"Они би све да реше преко ноћи покушајем да Србија буде натерана да прихвати све што желе", навео је председник Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (74)

MILE

17.07.2020. 11:38

@Nikola - Albanci mogu da u razgovorima odluče samo ovo:KiM je SRBIJA i oni ako hoće mogu da žive u njoj isto ravnopravno kao i ostali građani Srbije,ni manje ni više,a pošto su nacionalna manjina priznati im sva prava koja imaju nacinalne manjine u najrazvijenim demokratskim državama sveta kao npr.USA,Velika Britanija,Nemačka i sami mogu da odberu zemlju u kojoj nacionalna manjina ima demokratska prava. Ako to neće da prihave onda neće moći da računaju na Srbiju i njenu KiM.Pa ima još zemalja u svetu gde mogu da se nasele,ako ih prime,dakle na tuđem NEĆE MOĆI ove noći,ali ni NIKAD.

Miki Zg

16.07.2020. 20:29

Lako bi se država Srbija ,Srbi dogovorili s normalnim Šiptarima s Kosmeta ,ali tu su u pregovorima Zapadni agresori na Srbiju koji podržavaju teroriste OVK koji vladaju ovih 21 god. na AP KiM ili tzv. državi Kosovo ? Ništa dobro ne očekujem od ovih pregovora ,ali se treba pregovarati ,inače ?

Dragan

16.07.2020. 21:32

ja stvarno ne znam dokle cemo da radimo sve sto traze! Kakvo bre otvaranje policijskih arhiva, dosta je bilo!!! Ima da ti daju iz OVK arhiva samo ono sto njima odgovara....ajde bre molim te. Vrati ti pregovore u UN to si trebao odavno da uradis

veselnik

16.07.2020. 22:06

"Ja se nadam da će i pitanje ZSO doći na red, ali videćemo kada. Ja sam tražio da se o tome već razgovara u septembru." Kako bi zvucalo: Ja sam trazio da se prvo ispune potpisane obaveze (ZSO), pa da nastavimo "pregovore"?

Branislav Carević

17.07.2020. 00:47

Čvrsto se držati rezolucije 1244 SB i Kumanovskog sporazuma, oni trenutno imaju sve ali zaboravljaju da je to sve privremeno a koliko će trajati mislim da niko ne zna. Ako su nezavisna država zašto pregovara ju i traže da ih Srbija prizna.

prellee

17.07.2020. 11:02

Znam unaprijed šta će biti. Mi njima otvorimo arhive, oni dopune svoju PRIĆU onim što je kod nas, a kad mi hoćemo da dobijemo od njih, NEMA NIKAKVOG DOKUMENTA. Arhiva prazna i uništena! Sa njima kriminalcima ti ništa ne možeš napraviti, baš ništa, na šta su oni SVE spremni. Vrijeme će to poakzati. To su ljudi mobs i ništa drugo.