СТЕФАНОВИЋ: Доста је спинивања и лажи, током протеста повређена 133 полицајца

Novosti online

16. 07. 2020. у 17:00

МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас да су у насилним протестима повређена 133 полицајца и да неће дозволити да се спиновањем лажних вести наметне лажан утисак да се није догодио напад на полицију.

СТЕФАНОВИЋ: Доста је спинивања и лажи, током протеста повређена 133 полицајца

Архива Новости

- Хиљаде је лажи којима је кривицу требало пребацити само на полицију, а потпуна кривица је у рукама оних који су дошли да насиљем нешто раде у Србији - рекао је Стефановић.

Он је рекао да данима прати у медијима различито спиновање са циљем да се доведе до тога да се није догодио напад на полицију, да су, како каже, каменице које су полетеле према полицији они сами измислили и да је полиција крива што је неко првог дана на силу упао у скупштину, ломио, палио и насиљем покушао да преизме власт.

Он је казао да је циљ спиновања да се, супротно стварном догађају, створи лажан утисак да се у Београду догодио сукоб две хулиганске групе, које су се међусобно тукле и да је сада као једино питање ко од њих треба да се процесуира.

Казао је да одбија да дозволи да се део јавности иживљава над полицајцима који су радили свој посао, својим телима, а прве ноћи их је било само 30, који су штили државну имовину, животе грађана, а у неким тренуцима и сопствене животе од великог броја људи који су покушавали силом да створе једну противправну ситуацију.

Стефановић је пренео да су 133 полицајца повређена, и да су то само они којима је пружена помоћ у лекарским установама.

Додао је да је било и оних који су повређени, а нису одлазили код лекара, игнорисали сопствене повреде, на штету свог здравља, да би остали уз своје колеге.

Има и оних, како каже, који се нису јавили да су повређени, сматрајући да таква врста повреде не захтева лекарски преглед.

Најтеже је, према његовим речима, повређен полицајац Небојша Апостоловић коме су поломљене обе ноге и који је већ имао прву, од две операције, потребне за успостављање нормалног здравља.

Како каже, све време су мете били полицајци, на које су бацане каменице, бакље, конзерве... а понекада је - канонада“ трајала и по 10 минута, бацан је и сузавац на полицију, док су код појединаца проналажене шипке, ножеви...

- Зашто долазите на мирне скпове и протесте са намером да некоме нанесете зло? - упитао је Стефановић.

Министар је истакао да у данима када није било покушаја насиља нити угрожавања, није било проблема, додајући да су скупови били незаконити и не шамо што нису били пријављени, већ угрожавају здравље људи.

Он је истакао да је полиција свих дана показала максималну уздржаност.

- Трпели смо критике, различите спинове и лажи. Када полиција не реагује у првим моментима, кажу - пуштате их као глинене голубове, јер су ''ваши'' ти што бацају каменице... Што је лаж. Онда му ихапсимо изгреднике, па кажу - то су наша деца... - приметио је Стефановић.

Додао је да су влада и држава веома трпељиви и упркос одлукама да се људи не окуљају.

Стефановић је одбацио и поједине навое да су угинули службени пси и коњи.

- То је аполутна лаж. Тачно је да су они који су покушали да се обрачунају са полицијом, покушавали да се обрачунају и са животињама. Имамо повређене животиње, срећом ниједна није угинула. То није кривица полиције, већ оних којима је каменица била средство деморкатске конверзације - рекао је Стефановић.

Такође, демантовао је и наводе да је полиција сама запалила сопствена службена возила, што је, каже, нови спин за релативизацију свега што се десило.

Стефановић је поручио да насиље неће бити дозовљено никоме, јер закони важе за све једнако, и да, ако неко прибегне насиљу, држава неће ћутати.

Појаснио је и да грађани, ако већ организују скупове, треба да их пријаве полицији, која их, иначе, не одобрава, већ може само да их забрани, што се, подсећа, у земљи последњих година десило само једном или два пута. Пријавом се олакшава посао, не само полицији, већ и комуналним службама.

Министар је апеловао на све да воде рачуна о здрављу, сопстевном и свих нас заједно.

- Јасно ми је да то не интересује Ђиласа, Обрадовића, Јеремића, Лутовца... Њих занима само власт по цену. Али, молим одговорне људе који уимају другачије мишљење од власти, да размлишљајуу прво о здрављу, а за протесте ће увек бити времена - рекао је Стефановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)