ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНОГ ПРАЗНИКА: Вучић упутио честитку Макрону

Танјуг

уторак, 14. 07. 2020. у 08:14

ПОВОДОМ НАЦИОНАЛНОГ ПРАЗНИКА: Вучић упутио честитку Макрону

Фото: Д. Миловановић

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић упутио је, поводом националног празника Француске, честитку председнику Емануелу Макрону, у којој је навео да Србија и Француска и данас деле вредности на којима почива савремена Европа и да очекује да се везе два народа поново размахну.

-Честитам Вам празник, дан када Француска прославља непролазно право човека на слободу, једнакост и братство. Четрнаестог дана сваког јула подсећамо се да су и за нас, грађане Србије, француске националне вредности трајан узор- навео је Вучић у честитки.

Ако је, како каже француска изрека, "прошлост најбољи пророк будућности", очекујем да се везе српског и француског народа, које су биле нераскидиве у најтежим историјским околностима и које су наилазиле на различите изазове, сада поново размахну, навео је Вучић.

-Ви сте им, Вашом прошлогодишњом посетом Београду и срчаним говором испред Споменика захвалности Француској, дали снажан подстицај, јер сте показали посебно поштовање према српском народу, као што је то давно учинио Ваш сународник Алфонс де Ламартин када је рекао да је „српски народ имао поносито срце које се могло расцепати, али не и савити, као што се не може савити ни срце храста у гори"- наводи Вучић.

Он је у писму захвалио за срдачно гостопримство, које му је Макрон указао прошле недеље у Паризу.

-Тим незаборавним изразом уважавања сте показали колико је Ваше поштовање за моју земљу. Србија, будите уверени, зна да узврати на Ваш пријатељски однос, који одликује и разумевање за наше ставове- поручио је Вучић.

Вучић је навео да Србија и Француска и данас деле вредности на којима почива савремена Европа и да је уверен да ће Србија имати Макронову подршку да оствари европски пут, у корист мира и стабилности на Западном Балкану.

-Снага Француске је и снага Европе и зато, уз искрене честитке поводом националног празника, упућујем Вам и најбоље жеље за даљи напредак Ваше земље и благостање свих њених грађана. Примите, господине председниче, срдачне поздраве и изразе посебног уважавања-наводи се у честитки председника Вучића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (73)

Petar Veliki

14.07.2020. 22:33

Ево колико је износило тзв. пријатељство Француске према Србији. На неспремност југословенске владе да плати ратне дугове, Французи су почели да одлажу и избегавају потписивање уговора о пријатељству две земље. И не само то, дипломате из Париза на сваком су кораку правиле разноразне сметње у њеним контактима са другим земљама. Суочена са оваквим стањем, Влада Краљевине СХС прихвата да Французима исплати тражену суму али не у злату већ у девалвираним францима што је представљало шестину „укупног ратног дуга“. „Галским певцима“ није падало на памет да прихвате ову варијанту и наставили су да отежавају било какву сарадњу на релацији Београд – Париз. После четири године „замрзнутог конфликта“, крајем децембра 1925. Французи излазе са новим предлогом – да Југославја плати једну мању суму, односно, првобитну умањену за хиљаду милиона франака (од 1.162,5 милиона франака). Међутим, Београд није ни на то пристао, јер су његови подаци говорили другачије. У марту 1928. Влада Француске је тражила од Београда да потпише уговор којим се питање ратних дугова Србије предаје на арбитрирање Међународном суду у Хагу. Али, челни људи Краљевине Југославије то не прихватају, већ износе податак да је дуг Србије, односно Југославије, 157,3 милиона старих златних франака. Француска остаје при свом захтеву тражећи да се без изговора плати милијарда и 162 милиона франака, у злату, али су обрачунали и камату тако да је дуг нарастао на – 2,4 милијарде франака у злату. ТОЛИКО О ПРИЈАТЕЉСТВУ: Француска нам је и пертле наплатла у сувом злату. Зато је потпуно свеједно где бацити споменик на Калемегдану – у Саву или Дунав, неважно је.