ПОРУКА ЖАН-ЛУЈ ФАЛКОНИЈА: Трговинска размена између Србије и Француске премашила је милијарду евра

Д. МАТОВИЋ

13. 07. 2020. у 14:04

ФРАНЦУСКА је посвећена одрживој стабилности Западног Балкана, а економски односи наших земаља имају велики потенцијал. Трговинска размена између Србије и Француске премашила је милијарду евра.

ПОРУКА ЖАН-ЛУЈ ФАЛКОНИЈА: Трговинска размена између Србије и Француске премашила је милијарду евра

Фото: Архива

У Србији послује око 120 француских компанија, које су укључене у веома важне пројекте - управљање и развој аеродрома, изградња иновативног центра за прераду отпада, изградњу метроа у Београду... Ипак, наши пријатељски односи почивају пре свега на људима. Ово је поручио Жан-Луј Фалкони, амбасадор Француске у Београду у писму које је проследио медијима поводом 14. јула, националног празника те земље.

У овом специфичном периоду који је обележен пандемијом ковида 19, француски национални празник, како у Француској тако и у Србији, биће ове године обележен на другачији начин. Традиционалног празничног пријема који се организује у резиденцији неће бити.

Путем друштвених мрежа виртуелно ће бити отворена врата резиденције, кроз кратак видео о њеној архитектури и уметничким делима која су у њој изложена. Здање у Париској улици биће осветљено бојама заставе Француске.

- Наши пријатељски односи су подстакнути мобилношћу студената, истраживача и преко лингвистичке размене - написао је амбасадор Фалкони.

- Француски још није 'пословни језик' Балкана, али остаје језик који се бира срцем. Срећан сам што данас у Србији 110.000 људи и даље учи језик Молијера. Ове године, нова генерација српских студената стипендиста припрема се да дође у Француску како би наставила своје универзитетско образовање. Њиховим захтевима за визу биће дата предност тако да могу спокојно да започну своју школску годину. Такође захваљујем одличном тиму Француске школе у Београду који је под тешким околностима успео да обезбеди онлајн наставу за својих 500 и више француских, српских и међународних ученика.

Амбасадор је подсетио да се током претходне године 35.500 француских туриста упутило у Србију да открију њене лепоте и изразио наду да ће "ове посете бити још бројније када се ужасна пандемија оконча".

- Национални празник је прилика да се осврнем на актуелности везане за наше билатералне односе, који почивају на 180 година дугој историји дипломатских веза - навео је Фалкони. - Од претходног 14. јула 2019. године, наше међусобне везе биле су интензивне, и то упркос периоду изолације због пандемије и у Француској и у Србији.

Фото: Председништво Србије

Пре тачно годину дана, председник Републике, Емануел Макрон, посетио је Србију. Ту прву посету једног француског председника после готово 18 година обележила је заједничка жеља за оживљавањем француско-српских политичких односа. Том приликом је потписано двадесетак споразума о сарадњи у свим областима и уследило је више билатералних посета министара и парламентараца, укључујући и посету министарке војске Флоранс Парли, у децембру 2019. године.

Годину дана после посете председника Макрона Србији, председник Александар Вучић је био у Паризу.

- Том приликом, било је речи о свим аспектима наших билатералних односа као и о перспективи приступања Србије Европској унији - објаснио је Макрон.

- Поздрављам одлуку Србије да изабере нову методологију процеса приступања која је усвојена пролетос. Било је речи и о одговорима на кризу изазвану ковидом 19 и посебно о неопходности да се одржи баланс између здравствених мера и поштовања основних права и слобода.

Амбасадор је подсетио и на самит између Београда и Приштине који је одржан 10. јула у Паризу, путем видео конференције, и којим су копредседавали Емануел Макрон и Ангела Меркел:

- На том самиту, у присуству високог представника за заједничку спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог између Београда и Приштине и за Западни Балкан Мирослава Лајчака, председник Вучић и председник владе Хоти су се договорили да наставе дијалог прекинут новембра 2018. Преговори између две стране које олакшава Европска унија започети су 12. јула, видео конференцијом, а наставиће се првим састанком у Бриселу, 16. јула. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)