ТАЧИ ДАНАС У ХАГУ ПРЕД СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИМ ТУЖИЛАШТВОМ

Танјуг

понедељак, 13. 07. 2020. у 08:23

ТАЧИ ДАНАС У ХАГУ ПРЕД СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИМ ТУЖИЛАШТВОМ

Фото: Танјуг

ПРЕДСЕДНИК привремених приштинских институција Хашим Тачи требало би данас у Хагу да буде саслушан у Специјализованом тужиилаштву Косова, које је крајем јуна подигло оптужницу против њега због низа ратних злочина почињених на Косову и Метохији.

Како је јавила приштинска телевизија "Кљан Косова", Тачи је јуче "око 15 часова напустио аеродром у Тирани" како би стигао на "саслушање у Хаг, где ће га бранити британски адвокат Джефри Најс".

Тањугу је у том тужилаштву раније речено да никада нису говорили о томе, нити ће давати изјаве тим поводом.

Тачи је у среду на свом Фејсбук налогу објавио да ће у Хагу разговарати са тужиоцима, након што је 24. јуна Специјализовано тужилаштво да је против њега поднело суду оптужницу за ратне злочине, као и против Кадрија Весељија и других особа.

С обизром на поступање овог тужилаштва, које никада није хтело да потврди или саопшти да ли некога позива и у ком својству - осумњичени или сведок, саопштење тужилаштва да је подигло оптужницу против Тачија, Весељија и других било је изненађење за свеопшту јавност.

Тужилац је указао да саопштење о оптужници даје због континуираних покушаја Тачија и Кадрија Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа, у жељи да она буду укинута како би избегли излазак пред лице правде.

Оптужница се сада налази код судије, задуженог за њено преиспитивање и доношење одлуке о потврђивању, саопштило је крајем јуна Специјализовано тужилаштво.

Према саопштењу тужиоца, Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице терете се за скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

У децембру 2011. године, швајцарски сенатор Дик Марти објавио је извештај Савета Европе у коме је наведено неколико бивших вођа Ослободилачке војске Косова који су умешани у ратне злочине.

Косовска скупштина усвојила је закон о оснивању Специјалног суда у августу 2015. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)