ПРОТЕСТИ НЕМАЈУ ВЕЗЕ СА КОРОНОМ: Ана Брнабић за Би-Би-Си

В. Н.

субота, 11. 07. 2020. у 21:09

ПРОТЕСТИ НЕМАЈУ ВЕЗЕ СА КОРОНОМ: Ана Брнабић за Би-Би-Си

Фото Танјуг

ДОКАЗ да протести немају никакве везе са полицијским часом и новим затварањем земље је то што Влада никада није донела такву одлуку, изјавила је у петак увече премијерка Ана Брнабић за радио-емисију Newshours на Би-Би-Сију.

- Полицијски час у Београду и ново затварање земље били су само опција, коју смо разматрали у једном тренутку, и када је прве вечери дошло до протеста, то није имало никакве везе са увођењем полицијског часа - рекла је Брнабићева.

Упитана да ли протести стварно нису били фактор за одустајање од полицијског часа, премијерка је нагласила да би то било неодговорно од стране Владе. Она је, говорећи о изборима и о томе да многи замерају да је због тога дошло до лоше епидемиолошке ситуације, истакла да је то било нешто што је морало да се уради и да су и друге земље излазиле на биралишта, попут Јужне Кореје, Француске, Баварске у Немачкој.

- Нисам сигурна на рачун чега су критике. Можете ли да замислите да смо рекли: "Слушајте, сачекаћемо док се не направи вакцина да бисмо одржали редовне парламентарне изборе" - рекла је премијерка.

Упитана да прокоментарише наводе да су протести организовани и због све ауторитативнијег понашања председника Србије, Брнабићева је истакла да је такве критике чула и раније, али да није приметила да је Србија тиранија:

ПРИШТИНА

ПРЕМИЈЕРКА Брнабић је казала и да није сигурна до које мере су политички лидери из Приштине спремни да преговарају о компромису, али да се нада да ће се постићи дугорочна нормализација односа.

- Србија има јак демократски капацитет, имали смо протесте "1 од 5 милиона" дуже од годину дана, људи су мирно протестовали на улицама широм земље, полиција никада није интервенисала. Постоје многобројни медији који критикују Владу свакодневно, као што и треба да буде у демократском друштву. Овога пута, затражила сам од људи да не протестују, не из политичких, него из здравствених разлога.

На питање о преговорима са лидерима Косова и колико је оптимистична да ће доћи до неке врсте разрешења и да ли би Србија могла да призна Косово, Брнабићева је рекла да је срећна што се преговори настављају, јер је то нешто на шта је наша земља увек позивала.

- Да ли ћемо бити у стању да постигнемо неку врсту компромиса, зависиће од храбрости обе стране. Знам да Србија има храбрости и да је председник Вучић много више концентрисан на будућност него на прошлост и да је жељан да створи окружење за другачију будућност за читав регион, а не само за младе људе у Србији - рекла је премијерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Eki

12.07.2020. 01:14

Protesti su buknuli prvo zbog najave prisilne vakcinacije, a tek na drugom mestu zbog najave policijskog časa. Zato Vučić u obraćanju narednog dana nije pomenu vakcinaciju direktno, ali jeste indirektno. Za njega su antivakcinaši oni koji i dalje misle da je zemlja ravna ploča itd.