Епидемиолошка ситуација у Србији све тежа: Кревете убацују и у операционе сале

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

10. 07. 2020. у 08:05

Епидемиолошка ситуација у Србији све тежа: Кревете убацују и у операционе сале

Д. Миловановић В. Данилов

Корона је, изгледа, бар мало, успорила, јер је у последња 24 сата регистровано мање заражених него дан раније, али је опет за један дан умрло 11 оболелих.

Очекује се да ће нове противепидемијске мере - забрана окупљања и скраћивање рада локала, које је јуче за Београд усвојио Кризни штаб, додатно смањити брзину преношења заразе од које је досад у Србији преминуло укупно 352 оболелих. Проширују се, такође, и болнички капацитети, па ће болнице у Чачку и Шапцу постати регионални ковид-центри.

 

Иако смо са 266 позитивних, имали 91 зараженог мање него дан раније, степен заражавања још је висок, а и тестирано је готово 1.000 људи мање него у среду - за последњих 24 сата 7.529 особа. Донекле охрабрује што се број пацијената на респираторима повећао само за два, јер је то значајан показатељ кретања епидемије. Сад је на механичкој вентилацији 120 оболелих од укупно 3.339 активних случајева ковид-19.

Укупна епидемиолошка ситуација, ипак, је и даље забрињавајућа. Пад броја инфицираних у последња 24 сата можда је само привремен. Већ смо се суочавали са кретањем епидемиолошке криве горе-доле, и на основу резултата из последња 24 сата, како кажу епидемиолози, не могу се извлачити закључци о даљем току епидемије.

Она је још таква да мора агресивније да се сузбија. Зато је Кризни штаб јуче и донео три нове противепидемијске мере за Београд, са препоруком да се оне примењују и у свим другим срединама где је епидемиолошка ситуација неповољна.

Полицијског сата дефинитивно неће бити, а нове мере су - потпуна забрана организованог јавног окупљања више од 10 људи, и у затвореном простору и на отвореном, ограничавање броја људи у затвореном по принципу - један човек на четири квадратна метра, и скраћивање радног времена продавница, тржних центара и угоститељских објеката. Они ће од данас радити најкасније до 21 сат у затвореном, а баште и објекти на отвореном до 23 сата.

Д. Миловановић В. Данилов

Ортопедија на Бањици напуњена за свега 36 сати Фото В. Данилов


 

Уз иначе огроман прилив нових пацијената са ковидом, према проценама премијерке, епидемиолошке ризике протеста одржаних у претходна два дана, осетиће се у наредних 10 дана.

Епидемиолог Предраг Кон каже да је ситуација у Београду већ дуже озбиљна, а у неким моментима има тенденцију да буде и ванредна.

Само у Београду око 600 људи дневно тражи да се тестира због симптома, и тај тренд се већ дуго одржава без смањивања. У ковид-амбулантама у престоници, према подацима Министарства здравља, за дан је било 3.096 прегледа, а у две амбуланте које раде 24 сата током ноћи још 186. У последња 24 сата на Инфективној клиници КЦС прегледано је 308 пацијената, узорковано 109 брисева, а примљено 18 оболелих на болничко лечење.

У КБЦ "Земун" је смештено око 380 оболелих од ковида, док је Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица" за 36 сати по повратку у ковид-систем примио на лечење око 300 особа. То значи да је само 10 кревета у том тренутку остало слободно, али не задуго.

- Клиничка слика пацијената који нам сада долазе много је тежа него што је била у априлу, када је болница први пут била убачена у ковид-систем - каже др Зоран Башчаревић, директор "Бањице". - На терапији кисеоником је 55 пацијената, а отворено је и одељење интензивне терапије на којем тренутно лежи 12 пацијената. То одељење има укупно 20 места, уколико то не буде било довољно, мораћемо да проширимо капацитете и на операционе сале, у којима има прикључака за кисеоник и мониторинг.

Здравствени радници у "Бањици", како каже директор, засад успевају да збрину све, а у помоћ им је притекло и око 40 специјалиста интернистичке групације из КЦС.

Као и у другим ковид-центрима и овде је потребно више медицинских сестара, али тешко је наћи расположив кадар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)