СВЕТСКИ МЕДИЈИ О ВЕЛИКОЈ ПОБЕДИ СНС: Избори у Србији важна тема новинских агенција од Америке до Русије

Танјуг

22. 06. 2020. у 09:18

СВЕТСКИ МЕДИЈИ О ВЕЛИКОЈ ПОБЕДИ СНС: Избори у Србији важна тема новинских агенција од Америке до Русије

Фото: Танјуг

Ројтерс оцењује да су гласачи у великој мери подржали напоре владајуће коалиције за напредовањем Србије ка чланству у ЕУ

СВЕТСКЕ агенције и медији пренели су да је Српска напредна странка председника Александра Вучића убедљиви победник на парламентарним изборима у Србији, а руска агенција ТАС и британска агенција Ројтерс ту вест су пренеле под ознаком хитно.

Ројтерс оцењује да су гласачи у великој мери подржали напоре владајуће коалиције за напредовањем Србије ка чланству у ЕУ, уз истовремено одржавање снажних веза са Русијом и Кином.

Ројтерс сматра и да ће се будућа влада суочити са већим притиском ЕУ и САД по питању Косова и Метохије.

Британска агенција наводи, позивајући се на пројекције Ипсоса и Цесид-а, да је СНС освојио 62,4 одсто гласова, да је СПС на путу да буде други са 10,7 одсто гласова, а да је СПАС бившег ватерполисте Александра Шапића на путу да буде на трећем месту, са 4,1 одсто гласова.

Бирачка места била су опремљена заштитним маскама и средствима за чишћење руку за око 6,6 милиона људи с правом гласа, наводи Ројтерс.

АП наводи и да први незванични резултати показују да ће Србија имати јединствену скупштину, и да ће у њу ући три или четири странке, од укупно 21 листе које су учествовале на изборима.

Америчка агенција истиче да су избори у Србији били први општи избори у Европи током пандемије корона вируса.

АП оцењује да је Вучић, "иако се на изборима није бирао председник земље, доминирао у кампањи".

Руска агенција ТАС позива се у својој вести на прелиминарне податке Центра за праћење избора који, како наводи, показују да је СНС освојила 63 одсто гласова и да је излазност била 50,2 одсто.

Италијанска агенција АНСА такође је пренела да је СНС победила на изборима са 63,4 одсто освојених гласова, позивајући се на прве објављене пројекције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)