АНАЛИЗА "НОВОСТИ" Шта се очекује од нове рунде бриселског дијалога: Курти спрема нову саботажу да спречи ЗСО

М. Станојковић

22. 06. 2024. у 07:08

ВЕЋИ помак у дијалогу Београда и Приштине, који је већ дуже у ћорскокаку, не треба очекивати ни у среду, за када је заказана бриселска рунда на високом нивоу.

АНАЛИЗА НОВОСТИ Шта се очекује од нове рунде бриселског дијалога: Курти спрема нову саботажу да спречи ЗСО

Још једна рунда бриселског дијалога без икаквог помака / Фото принтскрин

На састанку председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција са изаслаником Мирославом Лајчаком могла би да се "начне" тема европског предлога нацрта статута Заједнице српских општина, али је мало вероватно да ће се у скорије време постићи компромис.

Овако наши саговорници виде могући епилог наставка бриселског дијалога, уз посредовање Европске уније. Тај процес је тренутно у великог кризи, јер се након одређених позитивних помака све вратило више корака уназад, а све због једностраних потеза премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Некадашњи шеф дипломатије Владислав Јовановић скептичан је да ће помака бити, узимајући у обзир традицију саботаже коју изводи приштинска страна. Он истиче и чињеницу да се Лајчак већ "спаковао", па сада "мање-више у надокнади времена одрађује задатке":

- Курти одлично зна да Лајчак и Брисел сада нису у стању да ударе шаком о сто и да затевају одговор Приштине, па зато и може да се понаша амбивалентно - наводи Јовановић, за "Новости". - Не очекујем да ће из нове рунде произаћи неки опипљив резултат, не мислим ни да ће дијалог бити угашен, и верујем да ће после састанака уследити квазиоптимистичне изјаве.

Јовановић подсећа и да не треба занемарити то да због опште ситуације велике силе нису у стању да убрзају решавање проблема КиМ, јер "губе средство притисака". Он истиче да ЕУ има широк дијапазон проблема које треба да решава, па зато не сме превише да нас притиска, јер им без нас не вреди "добитак независног Косова":

- Ту је наша шанса. Кад буду схватили да не могу да задрже "независност" Косова и нас у својој орбити, почеће да преиспутују своје интересе - да ли им је боље да задрже мање или изгубе веће.

Историчар и аналитичар Срђан Граовац истиче да би био веома изненађен да било какав нацрт статута ЗСО сада буде прихваћен.

- Чак и ако се о томе буде говорило током састанка на високом нивоу, Курти ће наставити са стратегијом саботаже - рекао је Граовац, за наш лист. - Његов најважнији циљ је да спречи формирање ЗСО, која му не одговара ни из унутрашњих политичких позиција, с обзиром на то да је на тим крилима и дошао на власт. Чак и када би Косово постало независно Курти не би прихватио ЗСО, тако да је јасно да је тешко очекивати било какав помак у преговорима.

Граовац указује на то да се ЕУ очигледно својски труди да направи какав-такав помак, јер је за њих од изузетне важност да дође до неког споразума:

- Како би се одблокирао преговарачки процес, њима је циљ да Београд призна независност Косова, а они се надају да ће то и бити крајњи исход преговора. Свакако, преговоре о било каквом нацрту не могу започети директно ни Вучић ни Курти, већ ће се сигурно више пута долазити с нацртима и код једне и код друге стране док се не постигне било каква сагласност. На овом састанку може се само очекивати да европски предлог буде понуђен, а да стране изнесу своје замерке.

Претходни сусрет у септембру

ПОСЛЕДЊИ сусрет на високом нивоу, када су на састанку у Бриселу били и Вучић и Курти, одржан је 14. септембра прошле године. Након тог сусрета председник Србије је рекао да су разговори окончани неуспешно, да је српска страна прихватила начелно компромисан предлог ЕУ, а да га је Курти одбио. Након тога уследили су сусрети главних преговарача на техничком нивоу, а тема разговора било је превазилажење ситуације након забране употребе динара на КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (6)

ШТА ЋЕ РЕЋИ НОВАК ЂОКОВИЋ КАД ИХ ВИДИ? Овако су аустралијски пливачи дошли у Париз на Олимпијске игре (ВИДЕО)