СРПСКА СЛОГА КАО ТРН У ОКУ МОЋНИЦИМА СА ЗАПАДА: Интервју - Маја Гојковић, председница Покрајинске владе

Јованка Симић

23. 06. 2024. у 19:00

САМО у последње две деценије Маја Гојковић на пољу политике постигла је у два наврата оно што није ниједна жена пре ње - 2004. године, на директним изборима, изабрана је за прву градоначелницу Новог Сада, а маја ове године Покрајинска влада први пут у историји извршне власти у Војводини добила је - председницу.

СРПСКА СЛОГА КАО ТРН У ОКУ МОЋНИЦИМА СА ЗАПАДА: Интервју - Маја Гојковић,  председница Покрајинске владе

Foto Pokrajinska Vlada

- За мене је то велико признање од председника државе и СНС који је изашао у јавност са тим предлогом. Годинама је наша странка на челу републичке владе имала жену, а сада је мени поверено да водим Покрајинску владу. За мене велика част, а надам се и велико охрабрење свим женама без обзира на професију којом се баве - каже у разговору за "Новости" Маја Гојковић.

Првих месец и по вашег мандата протекло је врло динамично од локалних избора, невремена, до првог Свесрпског сабора у Београду... Како тумачите одјеке српске саборности?

- Дуго на политичкој сцени није било овако снажне поруке важних политичких чинилаца у Србији и Републици Српској, а уз присуство српских представника из земаља које нас окружују. Потребни су нам заједничка култура и образовање, уз велику саборност Српске православне цркве која је наш кров испод којег живимо вековима. Са Сабора је првенствено упућена порука заједништва и мира. Реч "мир" данас је најскупља реч у Европи и свету, а свакако и у нашем окружењу. Први Свесрпски сабор је историјски догађај и велика ми је част што сам била учесник.

Који заједнички именилац произлази из бројних неповољних реакција поводом Сабора?

- Произлази да се нико не радује слози српског народа. То је видљиво било и кроз историју. Лакше је западним моћницима да подржавају српску неслогу него да се радују нашој слози. То је сасвим очигледно из негативних коментара који су уследили.

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Да ли би одјеци Сабора били тако гласни да претходно тајно припремана резолуција о "српском геноциду" није изненадила западне моћнике тесним изгласавањем у Генералној скупштини УН?

- Бесмислен је покушај да се српски народ прогласи геноцидним јер добро је познато да ми то никада у историји нисмо били. Захваљујући нашим и жртвама великих народа у два светска рата, Европа је могла да одахне дужи низ година. Данас, очигледно, многима смета величанствена слика председника Вучића у УН, заогрнутог заставом своје мале земље као штитом, земље која води политику у интересу свог народа, а који је увек у пресудним историјским обртима за човечанство био на страни слободе, против фашизма и нацизма.

Нагласили сте у експозеу да ће Покрајинска влада афирмисати "неоспориво став да је Србија једна и јединствена те да ће АПВ бити њен део на који ће читава држава бити поносна"?

- То је мој одговор на оне немиле изјаве које смо недавно имали прилику да чујемо од неких прегалаца јавне речи у којима су покушали да изнесу некаква другачија виђења ове покрајине уз многобројне увреде СПЦ, српског народа и државе Србије. Била сам згрожена тим изјавама. Рођена сам у Новом Саду и Војводини, животно и пословно везана сам за овај простор и не могу да верујем да неко себи даје за право да тако говори у име огромне већине грађана, покушавајући да уздрма наш мир, слогу и заједништво. Притом, и да на неваспитан начин гласно говори о СПЦ, о храмовима и неким измишљеним нацијама. Колико су те изјаве бесмислене и колико је Војводина нераскидиви део Србије, указује и овај детаљ - имамо републичког премијера и председника Покрајинске владе из Новог Сада као и градоначелника, такође Новосађанина. Подршку смо добили од великог броја бирача и захвални смо им на том поверењу.

Колико, ипак, могу да буду опасне те изјаве када долазе са појединих факултета Новосадског универзитета?

- Студенти су дали најбољи одговор. Они не желе професоре који покушавају да креирају њихове вредности, покушавају да их усмере против њихове државе, традиције, предака... Студенти су у овом случају апсолутно у праву. Изјаву да ће неко да прави пабове у храмовима СПЦ доживела сам и као највећу личну увреду. У нашој држави, највеће вредности су поштовање те државе, породице, традиције и цркве. Не дам да ми било ко дира СПЦ, као ни друге конфесије. Право сваког је да изабере да буде верник или атеиста.

Али, нико нема право да вређа вернике и цркву.

Како гледате на противљење појединих мањих странака и невладиних организација поводом најаве изградње храма посвећеног Светим мученицима бачким у Новом Саду?

- Не постоји било где у свету случај да се неко противи подизању цркве - меморијала. Овај храм посвећен је страдалницима Јужне Бачке и Новог Сада. Готово да не постоји ниједна породица која у Новосадској рацији 1942. године није изгубила барем једног члана. То је, понављам, неваспитање и простаклук појединаца који не размишљају колико људи повређују лакоћом изговарања таквих речи. То је иста она група која је настојала да нам из сећања избрише и НАТО агресију, када су у Новом Саду страдали и људи и мостови.

Период од 2000. до 2016, када је у Војводини на власти била коалиција око ДС, карактерисало је и подстицање нетрпељивости на релацији Нови Сад - Београд. Колику штету је то нанело понајвише самој Војводини?

- Та политика је давно побеђена. Грађани су недавно на изборима поново и о томе рекли своје мишљење. То је био потпуно погрешан пут јер нема ближих градова од Београда и Новог Сада. Подсетићу на 2004, када сам изабрана за градоначелницу, да је једна од мојих порука гласила "за ближи Нови Сад, за ближи Београд" на паноима које сам имала у оба града. А покушаје наметања нетрпељивости према својој престоници не негује ниједан озбиљан народ. То раде политичари, неспособни да осмисле озбиљније програме. Подсетило ме то на моју баку Олгу која се на оне који говоре и чине бесмислице освртала одмахивањем руке и са пет речи: "Макар ко и макар шта".

Са бившим председником покрајинске Скупштине Иштваном Пастором имали сте изузетну сарадњу. Очекујете ли да се она једнако успешно настави и са Балинтом Јухасом?

- Верујем да ће Покрајинска влада и Скупштина као што је то и до сада био случај, партнерским односом, конструктивном сарадњом, наставити да доприносе решавању свих питања, а која су од виталног значаја за АП Војводину. Сарадња са господином Пастором имала је посебну вредност. Био је изузетан сарадник, умео је да дели одговорност и доприноси напретку државе, а посебно када је реч о изградњи пријатељства између Србије и Мађарске. Наставак сарадње са садашњим председником парламента Балинтом Јухасом неће бити ништа мање значајан. Имамо добар подстрек из претходног искуства које је дало значајне резултате јер је грађено на дугогодишњем искреном међусобном поштовању и поверењу. Ту смо господин Јухас и ја, да са нашим сарадницима наставимо ту политику добробити за све нас.

Путања даљег развоја АПВ, најавили сте, подразумеваће - висок животни стандард, енергетски одрживу, дигитално и просторно повезану Војводину. Колико су близу ови циљеви?

- План развоја АП Војводине (2023-2030) је најважнији документ. У њему су дефинисани циљеви у свим областима друштвеног живота, раст животног стандарда, енергетски одржива, дигитална и просторно повезана Војводина, интеркултурална. Радимо заједно са Владом Републике Србије и локалним самоуправама на реализацији ових циљева. Сваки дан смо ближи циљу, јер настављамо оно што смо и започели 2016, а то је да обезбедимо још бољи живот за све наше грађане.

Foto Pokrajinska Vlada

Колики значај за Војводину има државни план "Скок у будућност"?

- Повезан је са "Експом 2027", из којег су велики пројекти ушли у "Скок у будућност", а односе се и на Војводину. То је завршетак пруге Београд - Нови Сад - Суботица који ће унапредити живот људи. Обављаће брже послове, имаће више времена за себе и породицу.

Такође, ауто-пут "Осмех Војводине" од Кикинде до границе са Румунијом повезаће војвођанске градове и општине. То ће значити да хиљаде студената, ако могу да до Новосадског универзитета стигну возом или аутомобилом за четрдесетак минута, неће више морати да изнајмљују скупе станове. Ту је и Фрушкогорски коридор, мостови. "Биосенс" и остали институти доприносе унапређењу производње. То су прави правци развоја.

Хоће ли то мотивисати младе да не "беже" сви у ИТ, већ да се посвете пољопривреди и врате на породична имања?

- Желимо да задржимо младе на селу, да имамо равномерни регионални развој, да зауставимо одлив становништва из руралних подручја. У пољопривреди за подршку младим пољопривредницима до 40 година преко Покрајинског секретаријата у 2024. планирано је 200 милиона динара. То је конкретна подршка младима да остану на селу и да започну свој бизнис, јер субвенција износи до 1,5 милиона динара или 90 одсто од планиране инвестиције. Подржавајући нове генерације младих пољопривредних произвођача Покрајинска влада даће пуну подршку да остану на селу.

FOTO TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP

Људскост изнад материјалног

Гумицом глобализма бришу се традиционалне вредности. Које од њих је неопходно сачувати да бисмо опстали као народ?

- Патриотизам, љубав према породици, прецима, вери, комшијама... Веома је важно и међугенерацијско разумевање. Раније су се поштовали старији чланови породице, комшије. Подразумевало се да знаш и ко живи поред тебе и да му се нађеш кад затреба. Не дозволимо да се, у трци за материјалним вредностима, отуђимо од браће, сестара, родитеља, па и сопствене деце. Одложимо телефоне док разговарамо са родитељима, децом... Духовност и људскост увек морају да надрасту то материјално. Ако о томе поведемо рачуна, бићемо бољи људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

СУСРЕТ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА СА БЕОГРАДСКИМ БОЕМОМ: Упутио му је речи које се и данас памте