МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ СА ДИРЕКТОРКОМ УНЕСКА: Србији је част што је трећи пут за редом, изабрана за Извршни савет те установе (ФОТО)

Novosti online

20. 06. 2024. у 18:23

МИНИСТАР културе Никола Селаковић састао се са генералном директорком УНЕСКА Одри Азуле у Паризу, а на састанку се разговарало о унапређењу досадашње сарадње са Унеском.

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ СА ДИРЕКТОРКОМ УНЕСКА: Србији је част што је трећи пут за редом, изабрана за Извршни савет те установе (ФОТО)

Фото: Инстаграм принтскрин/ministarstvo_kulture

Министар културе је нагласио да је Србија посвећена принципима и приоритетима Унеска, као и остваривању заједничких циљева и иницијатива унутар УН, а Азуле је високо оценила активности Србије и посвећеност циљевима Организације.

Министар Селаковић је указао да Србија континуирано даје подршку приоритетима постављеним у Декларацији MONDIACULT 2022. године и Оквиру за културу и уметничко образовање 2024. године и снажно се залаже за успостављање посебног циља за културу након 2030. године и промовисање културе као глобалног јавног добра.

Селаковић је упознао директорку Азуле са изазовима и опасностима са којима се сусреће српски народ, као и српско културно и верско наслеђе на Косову и Метохији, које је континуирано изложено уништавању, скрнављењу и фалсификовању и упозорио на ескалацију једностраних потеза Приштине уперених против просвете, културе, па и самог опстанка српског народа на КиМ.

Министар је напоменуо да је од посебног значаја потписивање Споразума о финансирању поновног успостављања заједничке изложбе (Блок 17) у Државном музеју Аушвиц-Биркенау у Пољској, који је потписан 25. јануара у оквиру обележавања Светског дана сећања на Холокауст у Унеску.

Селаковић је истакао да је Србија посвећена даљим корацима и спровођењу свих потребних активности у циљу припреме заједничке изложбе у Блоку 17 и изразио уверење да ће сценарио и концепт изложбе, уз координацију Унеска, бити финализован и представљен у Државном музеју Аушвиц – Биркенау.

На састанку је истакнут значај номинације ковачичког наивног сликарства у склопу приоритета заштите нематеријалног културног наслеђа.

Министар је указао да је за Србију част што је трећи пут за редом, изабрана за Извршни савет Унеска и нагласио да наша земља активно ради на имплементацији Унескових конвенција из области културе, те упутио позив Генералној директорки Унеска Одри Азуле за званичну посету Србији.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација