AНАЛИЗА "НОВОСТИ": КУРТИЈЕВ СУД МЕРИ ЕВРОПСКИ НАЦРТ ЗСО?!

М. Станојковић

21. 06. 2024. у 11:42

СА своје преговарачке мисије на релацији Приштина-Београд, изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак вратио се у Брисел са јасним порукама које је изнела само "једна страна". Док је у Београду имао прилику да разговара са нашим државним врхом, чује конструктивне предлоге и подршку европском предлогу за Статут Заједнице српских општина, у Приштини практично није ни имао с ким да разговара.

AНАЛИЗА НОВОСТИ: КУРТИЈЕВ СУД МЕРИ ЕВРОПСКИ НАЦРТ ЗСО?!

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Косово онлајн

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти отишао је у Немачку да бодри Албанију у мечу против Хрватске на Европском првенству у фудбалу, Лајчака није могла да угости ни председница тзв. Косова Вљоса Османи јер је имала пречих обавеза, па је европски званичник морао да прича са Куртијевим замеником Бесником Бисљимијем.

Све је изгледало као да је Приштина већ отписала актуелног изасланика и да се спрема за неког новог који ће преузети дужност, иако је Лајчак најавио да ће на положају остати до јануара. Очигледна је намера Брисела да се за то време заврши бар део започетог посла, посебно око формирања ЗСО. Приштински представници, међутим, у више наврата истицали су да неће прихватити чак ни европску верзију, већ цео процес додатно муте нудећи да сами напишу текст.

Лајчак је овом приликом поручио да је "питање зашто још не постоји ЗСО, питање за привремене приштинске институције и да не види разлог да се не крене даље након представљања европског нацрта статута". Истовремено, покушавајући да одобровољи Куртијеву власт, он је поново указао на то да ће након усаглашавања у дијалогу, Статут ЗСО бити упућен на разматрање на уставни суд у Приштини:

- Зато вас питам - шта може да пође по злу? Како би ЗСО могла да буде штетна или опасна по Косово ако уставни суд има коначну реч о Статуту? Такође, уверен сам да ће на крају ЗСО бити успостављена јер је Косово дужно да то учини по међународном праву.

Дипломата Зоран Миливојевић сматра да чим је наша страна прихватила ЕУ предлог то јасан сигнал да нам одговара, да је предлог у складу са Бриселским споразумом и гаранција за српски народ.

- С друге стране, немам утисак да ће Курти да прихвати било коју варијанту ЗСО и било који статут - објашњава Миливојевић, за "Новости". - Он неће заједницу која је гаранција за Србе, већ хоће да спроведе потпуну контролу простора КиМ и да искључи српску страну у сваком погледу. Лајчак то што изјављује ради због Приштине, али нас не треба да интересује њихов уставни суд, већ само Бриселски споразум који је старији од сваког унутрашњег права, на који је потпис ставила ЕУ. Приштинска страна својим понашањем демонстрира став - нити су заинтересовани за дијалог, нити за ЗСО, али одговорност је на бриселској страни да утиче на приштинску.

Социолог Владимир Вулетић сматра да је Курти наставио да манифестује своју политику и ставио до знања да га не занимају никакви разговори док Србија не призна тзв. Косово, што је показао одласком на утакмицу у Немачку уместо да разговара о будућности:

- За њега су ствари завршене, док Србија покушава и упорно ради на томе да се постигне нешто што би било у њеном интересу. Уколико ЗСО не буде формирана, дијалог Београда и Приштине могао би да иде у правцу тога да изасланици ЕУ одвојено разговарају са представницима Београда и Приштине.

Председник Института за промоцију владавине права Вељко Ракић изјавио је да ће Приштина морати да испуни међународну обавезу и формира ЗСО, "од које нико не може да побегне као што ни Београд није побегао од својих обавеза које је преузео". Он је за Танјуг рекао да је разговор Вучића и Лајчака био очекиван и додао да се нада да ће овај сусрет донети неке промене у смислу формирања ЗСО.

Нацрт статута ЗСО Куртију и председнику Србије Александру Вучићу представили су представници САД и ЕУ за Западни Балкан, Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак, спољнополитички саветници председника Француске и канцелара Немачке, Емануел Бон и Јенс Плетнер, и дипломатски саветник премијерке Италије Алесандро Катане 21. октобра. О том документу, који је западна петорка описала као "модеран и избалансиран европски предлог", било је речи и на одвојеним састанцима Куртија и Вучића са лидерима ЕУ, Француске, Немачке и Италије 26. октобра у Бриселу.

Пошто је приштинска страна одбила нацрт статута ЗСО нашег Управљачког тима, а који је сачињен према обавези из Бриселског споразума, представници Београда истакли су да је "папир за формирање ЗСО велике петорке солидна основа за наставак разговора", као и да смо спремни да радимо на њему и да се одмах иде у примену.

- Папир се односи искључиво на формирање ЗСО. Не могу да говорим о детаљима, јер није договорено. Ми смо за тај папир рекли да је веома добра основа и да смо спремни да радимо и да одмах идемо у примену. Све то уз једну важну ствар о којој сам у више наврата говорио, а поновио сам и у Бриселу - нема чланства Косова у Уједињеним нацијама, не признајемо независност Косова, интегритет Косова. За нас су важни принципи из 2015. о ЗСО. Србија може да финансира различите активости, попут школства и здравства, а зна се колико ометања има од Приштине по тим питањима - рекао је председник Вучић након ранијег представља европског статута ЗСО.

У среду бриселска рунда

НАРЕДНИ састанак на високом нивоу у дијалогу Београда и Приштине биће одржан у среду у Бриселу, а на њему ће учествовати председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, потврдио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Стано је рекао да ће том састанку учествовати и високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Ђозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Јединствени Египатски Малдиви - Никада повољније!