Буквица

В.К.

21. 06. 2024. у 11:38

ЗАНЕМЕЛИ су црногорски званичници и увек гласни прозападни невладин сектор, након што је хрватски шеф дипломатије Гордан Грлић Радман усред Тивта "очитао буквицу", претећи Црногорцима да би, уколико усвоје резолуцију о геноциду у Јасеновцу, њихов пут у ЕУ могао био посут трњем!

Буквица

Новости

Чак је предложио и да се у црногорском парламенту уместо те покрене иницијатива о резолуцији везаној за контроверзни "Божићни устанак" 1919. Покушао је загребачки министар да обезвреди стотине хиљада невиних жртава у НДХ, а, осим спорадичнх осуда, из црногорске дипломатије само се чула тишина. Уследила је реакција потпредседника Владе Србије Александра Вулина који је рекао да Црна Гора не мора да усвоји резолуцију о Јасеновцу, али да то треба да уради Хрватска и да у име свог народа затражи опроштај за злочине хрватских усташа.

Очитавајући буквицу комитама, патриотама, суверенистима усред Црне Горе Грлић Радман је лаконски признао да је Загреб "угурао" Подгорицу у "високо НАТО друштво", да су од почетака помагали Ђукановићевој, али и Црној Гори Јакова Милатовића и Милојка Спајића за које су Срби узалуд просули гласове да би срушили ДПС. Они су се "захвалили" у Њујорку гласање за резолуцију о Сребреници. Пре седам година, значи у Милово време, Министарство спољних и европских послова Хрватске оштро је осудило откривање спомен-обележја Пуниши Рачићу у Слатини, надомак Андријевице, и затражило његово уклањање. Рачић је 1928. убио хрватске посланике Павла Радића и Ђуру Басаричека, а смртно ранио Стјепана Радића и приде ранио још двојицу Ивана - Гранђу и Пернара.

Тадашња Влада Душка Марковића експресно је срушила споменик, иако је подигнут на приватном имању. Иако је ДПС власт једва "кроз зубе" затражила од званичног Загреба да уклони споменик Миру Барешићу у Шибенику, убици југословенског амбасадора Владимира Роловића у Стокхолму, то се није десило. Можда је Подгорица још тад научила да је боље да ћуте, посебно кад Загреб подвикне, па су одћутали и Јасеновац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПРОЛАЗНИЦИ БИЛИ ИЗНЕНАЂЕНИ: Ђоковић након Вимблдона ухваћен у шетњи са лепом Рускињом (ВИДЕО)