СРБИ ХОЋЕ ЗСО, А НЕ "ЉУШТУРУ" Председник Вучић јуче са помоћником генералног секретара УН Јенчом

М. Ст.

19. 06. 2024. у 10:00

ЗАБРИНУТИ смо због наставка једностраних потеза Приштине, с циљем константног притиска на српско становнштво, и зато је потребно да се што хитније формира Заједница српских општина по слову Бриселског споразума, а коју Приштина избегава већ више од 10 година.

СРБИ ХОЋЕ ЗСО, А НЕ ЉУШТУРУ Председник Вучић јуче са помоћником генералног секретара УН Јенчом

Илустрација В. Н.

Ово је јуче у разговору са помоћником генералног секретара УН за Европу, Централну Азију и Америку Мирославом Јенчом, поручио председник Србије Александар Вучић. Шеф државе је говорио о улози УН у стабилизацији прилика и очувању мира у региону, али и на глобалном нивоу.

- Детаљно сам информисао уваженог саговорника о ситуацији на КиМ и на грубо кршење свих права која представљају и темељне вредности самих Уједињених нација - рекао је Вучић. - Нагласио сам критични значај поштовања Резолуције 1244 СБ УН и кључну улогу Унмика у складу са мандатом који је овој мисији поверен у циљу очувања мира, али и заштите права Срба и неалбанаца на КиМ, у чему ћемо, као и до сада, пружати сву неопходну помоћ и подршку.

Приштина упорно покушава да обесмисли ЗСО, да је сведе на љуштуру, уверавајући међународну заједницу на опасност од стварања "нове Републике Српске", те упорно са стола склања једини легитимни Нацрт статута Заједнице који је израдио Управљачки тим, у складу са Бриселским споразумом.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти недавно је отишао корак даље, па је "великодушно" понудио да ће нацрт статута ЗСО предати тамошњем Уставном суду уколико "Србија испуни своје обавезе". А сада се у целу причу увлачи и министар за заједнице и повратак у влади тзв. Косова Ненад Рашић, који је, тобож, спреман да помогне у целом процесу.

Рашић, који је досад небројено пута гласао за одлуке уперене директно против Срба, сада говори о ЗСО као о удружењу, позива се на Куртијев устав и законе. Реагујући на покушаје одступања од иницијалног ЗСО, директор Канацеларије за КиМ Петар Петковић подсетио је да већ постоји нацрт Управљачког тима, као и да је од прошле године на столу је и Нацрт статута ЕУ, за који је Београд рекао да је добра основа да би се што пре формирала ЗСО.

- То што Рашић сада нуди је директни напад на Нацрт статута ЕУ и наставак Куртијевих трикова за поткопавање и поништавање договора у Бриселу - оценио је Петковић, и додао да Рашић не заступа никог другог до свог газду Куртија.

Иначе, нацрт Статута ЗСО, који је Управљачки тим састављен од Срба са КиМ представио у Бриселу током рунде дијалога, писан је на основу Првог споразума о принципима који уређују нормализацију односа из 2013. и Општих принципа из 2015. које је парафирала и Приштина. Курти га је одбацио, а највише му је сметао члан 2. у којем се говори о територији коју би захватала ЗСО и праву на заставу, грб и химну и административно седиште које би било у Северној Митровици. Одбио је и члан 16 који подразумева да Заједница управља јавном имовином и добрима, инфраструктуром, природним ресурсима. Такође, није му по вољи ни ставка где се прецизира и право ЗСО да добија новац из буџета Србије.

Ђурић: Курти изазвао застој

МИНИСТАР спољних послова Марко Ђурић поручио је јуче у разговору са шефицом Унмика Каролин Зијаде да је значај те мисије УН данас већи него икад, с обзиром на застој у дијалогу Београда и Приштине.

- У атмосфери у којој је дијалог Београда и Приштине у застоју због једностраног деловања етнонационалистичког режима Куртија, улога Унмика, као носиоца оквира за одржавање мира и стабилности на КиМ, значајнија је него икад - поручио је Ђурић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КО ЈЕ ЗГОДНИ ТЕЛОХРАНИТЕЉ ДОНАЛДА ТРАМПА? Изгледа као главни лик из серије, а његова храброст је одушевила цео свет (ВИДЕО)