РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ КАО БУМЕРАНГ: Стигао руски одговор Берлину - Москва ће захтевати осуду немачких злочина у Другом светском рату

Борис Субашић

18. 06. 2024. у 09:10

РУСИЈА ће тражити "званично међународно признање праве природе злочина нацистичке Немачке у Другом светском рату", званично је најавио Василиј Небензја, стални представник РФ при Уједињеним нацијама.

РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ КАО БУМЕРАНГ: Стигао руски одговор Берлину - Москва ће захтевати осуду немачких злочина у Другом светском рату

архив РИА Новости

Нагласио је да је "усвајањем резолуције о Сребреници направљен преседан који ће утицати на даље дискусије о проглашавању других историјских трагедија за геноцид", и наговестио да ће руска иницијатива ићи преко Генералне скупштине УН као и она бошњачка, иза које је стајала Немачка.

Фото: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Василиј Небензја

Искусни дипломата није прецизно навео будуће кораке Москве, али је нагласио да је Русија "увек придавала велики значај очувању историјског сећања и враћању правде".

- Злочини нацистичке Немачке над народима Совјетског Савеза, укључујући опсаду Лењинграда и масовно истребљење цивила, и даље су једна од најболнијих тема за нас. Наставићемо да свим расположивим средствима тражимо званично признање праве природе ових злочина и обнављање историјске истине на међународном нивоу - истакао је Небензја.

архив РИА Новости

Лењиграђани сакупљају мртве по улицама и трговима 1943.

Хладноратовска историјска догма на Западу је "заборавила" да у немачком Рајху Јевреји нису били једини народ предвиђен за истребљење, нити су претрпели највеће жртве.

- Освајања Истока које је за нацистичку Немачку био легитиман "животни простор" довело је до смрти шест милиона људи у Пољској, а у Совјетском Савезу до чак 27 милиона жртава, што је 66 одсто свих убијених у Европи, односно 45 одсто страдалих у свету. Уништавање Јевреја и поробљавање Словена били су део јединственог подухвата "етничке реорганизације" европског простора и представљају континуитет пангерманске политике антиславизма, раширеног како на десници, тако и на левици - наводи историчар др Милош Тимотијевић.

Решеност Русије да подсети Запад на ове чињенице стоји иза дипломатског речника Небензје, а његова јавно изречена порука указује да је Москва већ разрадила стратегије одговора Берлину.

архив РИА Новости

Немачки војници пале куће и цркве у предграђима Лењинграда

- Када велика сила јавно изнесе овакав став од њега више нема одступања и следе акције. Русија је и пре гласања упозорила да неће толерисати злоупотребу Генералне скупштине УН, каква је начињена уврштавањем на дневни ред такозване резолуције о Сребреници. О таквом документу није смело да се гласа, јер је геноцид правна квалификација о којој могу да расправљају искључиво судови, а не политички форуми, а ГС УН је управо то и ништа више. Њу су носиоци некадашњг униполарног поретка злоупотребили да одглуми суд, а Русија је упозорила да ће то отворити "Пандорину кутију" и апострофирала Немачку "која стоји иза резолуције" а одговорна је за највећи и најокрутнији геноцид у 20. веку, Други светски рат - каже Живадин Јовановић, каријерни дипломата са великим искуством.

Фото Ж. Кнежевић

Живадин Јовановић

С правне стране, сарајевско-берлинска резолуција није легитимна, јер је донета без сагласности свих народа у БиХ, али чак и таква морала је да дође пред Савет безбедности УН. Зато што су знали да у њему овај једнострани документ не може да прође, његови спонзори су смислили да га прогурају кроз Генералну скупштину УН, очекујући стопостотни успех због притиска који колективни Запад може да изврши на земље чланице.

- Показало се да је процена била погрешна и да су и оне државе које су гласале за такозвану резолуцију, учиниле то у највећем броју по инерцији, у страху од владара униполарног света. Резултати гласања су, пак, показали да тај свет више не постоји, што је врло значајно за будућа изјашњавања. Спонзори "резолуције" су направили честу историјску грешку империјалних сила које, покушавајући да успоре или зауставе процесе опадања, несмотреним потезима доведу до супротног ефекта. Видећемо шта ће све донети руска најава о утврђивању немачке кривице која подразумева и одређене надокнаде. Догађања у Западној Африци указују да би, на пример и жртве западних колонијалиста и постколонијалних компанија, могле да траже квалификацију тих злочина као геноцид и траже одштете - каже Јовановић.

Фото: Принтсцреен/Новости

Гласањем о Србреници злоупотребљена Генерална скупштина УН

МАНИПУЛАЦИЈА ЗЛОЧИНОМ

ТЕРМИН "геноцид" смислио је и излобирао га у УН правник, пољски Јеврејин и натурализовани Американац, Рафаел Лемкин. Он у меморандуму упућеном Америчком савезу циониста 14. јуна 1950. каже: "Конвенција о геноциду је била једини међународни инструмент за заштиту Јевреја широм света". После усвајања Конвенције о геноциду у УН 1951. дуже од 40 година овај злочин није помињан у оптужницама, чак ни на суђењу Адолфу Ајхману у Израелу, јер су правници уочили озбиљне недостатке правне дефинисаности појма геноцида и могућност политичке злоупотребе. Суђења по оптужби за геноцид почињу тек у Хашком трибуналу који је за овај злочин оптужио и осудио искључиво - Србе!

СРБИЈА ВЕЋ НАЈАВИЛА ПОДРШКУ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је раније, уочи усвајања Резолуције о геноциду у Сребреници, да ће Србија подржати Русију када је реч о документу о геноциду над совјетским народом.

- Ничија није до зоре горела. Руси ићи са резолуцијом о геноциду над совјетским народом, требало би и Белоруси, а сваку од тих резолуција ће Србија кооспонзорисати. - Неки су нас вратили 30 година у прошлост, па ћемо и ми њих 70 и нешто - рекао је Вучић.

Шеф државе такође је најавио да ће наша држава тражити и доношење резолуције о страдању Срба од Немаца у Другом светском рату, као и од усташа у Јасеновцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

БЕЗ ГРУДЊАКА: Вимблдон је увек спектакл, али оно што је урадила Ана Ивановић нико не може да засени (ФОТО)