И ВИ ИМАТЕ ПРАВО НА СУВЕРЕНИТЕТ: Интервју - Александар Николић, француски европосланик

НАШ став око суверенитета је доследан. Као што желимо да Јерменија задржи свој суверенитет који је изгубила у Нагорно Карабаху, као што желимо да Украјина задржи свој суверенитет, исто тако желимо и да Србија задржи суверенитет на Косову.

И ВИ ИМАТЕ ПРАВО НА СУВЕРЕНИТЕТ: Интервју - Александар Николић, француски европосланик

Privatna arhiva

Тај став износи политичар српског порекла Александар Николић (38), из француске странке Национално окупљање, која ће имати делегацију од 30 чланова, највећу од свих европских партија.

Николић, чији је сада покојни отац Живота из села Мијатовац, између Ћуприје и Јагодине, стигао 1969. у Француску и ту засновао породицу са Португалком Маријом, каже да дуго није био у Србији. Међутим, истиче да редовно прати такмичења наших спортиста и навија за њих.

Успевате ли да одржите везу са Србијом?

- Ишао сам много чешће у Србију када сам био мали. Отац нас је водио сваке друге године. Научио ме је и ћирилицу, али од тада је прошло дуго времена. Имам контакт с члановима породице, али даљина и време чине своје. Одржавам контакте са Србима у Француској и са српским удружењима која овде делују. Посетио сам и резиденцију амбасадора Србије у Паризу. Али, дуго нисам био у Србији. Крајње је време да поново одем.

Који ће бити главни циљеви ваше странке у ЕП?

- Желимо да се заустави талас миграција, да се промени политика с огромним бројем норми које отежавају живот пољопривредницима, да се поврати продуктивност наше индустрије, да се измени политика енергетског тржишта и свакој земљи чланици омогући да продаје струју грађанима по цени производње. Французи данас плаћају струју 35 до 40 одсто изнад тога. То није нормално.

Успели сте чак да изазовете и распуштање француске скупштине?

- Трудићемо се да изменимо ствари и на националном плану, уколико добијемо већину после парламентарних избора, у шта дубоко верујем. Желимо да смањимо таксе на гориво, да повећамо куповну моћ грађана, да уведемо ред у правосуђу. Чак 87 одсто грађана тражи строже судство које ће кажњавати одговорне за огромни пораст небезбедности. У Француској постоје три приоритета: куповна моћ, миграције и безбедност. Данас, у просеку, у нашој земљи има три убиства и 200 силовања дневно! Седамдесет одсто Француза жели да се значајно смањи имиграција. Нормално је, дакле, да грађани гласају за партије које заступају њихове идеје.

Увек навијам за Ђоковића

ПРАТИТЕ ли резултате наших спортиста?

- Велики сам љубитељ спорта. С нарочитом пажњом пратим све резултате српских спортиста, укључујући и млађе категорије. Ђоковића гледам од малих ногу, сада сам уз фудбалску репрезентацију Србије у Немачкој. Радујем се што ће Никола Јокић да игра на Олимпијским играма. Биће фантастичан меч између Србије и САД у групној фази. Ништа не би било лепше од олимпијског финала између Србије и Француске.

Како објашњавате успех националне деснице у Европи?

- Проблеми су слични на целом континенту. Миграције, економски пад, дезиндустријализација. Европа практично не постоји у новим технологијама. Намеравамо да остваримо и технолошку деколонизацију, заједно с миграцијом коју данашња ЕУ охрабрује да би надокнадила слаб наталитет. За њих су грађани само бројке. А људи имају културу, вредности, схватање онога шта је добро и лоше. Вредности једног Француза или Србина нису исте као оних којих данас долазе из, на пример, муслиманских земаља из Африке, у којима се примењује шеријат. Када у великом броју дођу овде, поједини, који са собом донесу те вредности, мењају визију и норме живота у предграђима.

Колико је на став гласача утицала и ситуација око рата у Украјини?

- Резултат на изборима је између осталог делом и реакција на жељу Емануела Макрона да пошаље људство на територију Украјине, прво инструкторе, а можда сутра и људе који ће се тамо борити. Увек смо истицали да су најбољи начин да се постигне мир преговори, уз давање оружја Украјини да може да се брани на својој територији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ БЕСНА: Погинуо Дмитриј Адајев