ШАПИЋ: Град Београд неће дати нити једну сагласност за коришћење било које јавне површине или простора за одржавање „Мирдита, добар дан"

Новости онлајн

15. 06. 2024. у 14:14

"ИЗРИЧИТО сам против одржавања фестивала „Мирдита, добар дан“ који годинама уназад директно фалсификује и мења историју кроз промовисање такозваног косовског културног наслеђа, изузимајући чињеницу да је оно српско, чиме организатори овог Фестивала доводе у питање суверенитет и територијални интегритет Републике Србије".

ШАПИЋ: Град Београд неће дати нити једну сагласност за коришћење било које јавне површине или простора за одржавање „Мирдита, добар дан

Фото: Град Београд

"Овога пута су отишли и корак даље и исти Фестивал су заказали баш на Видовдан, 28. јуна, гурајући директно прст у око целом српском народу и српској држави.

Они све време, под окриљем културног деловања директно доводе у питање културно и историјско наслеђе Србије и нашег народа. При том, пре смо пар месеци, приштинске власти нису дозволиле нашем глумцу Ненаду Јездићу да игра монодраму „Књига о Милутину“ на територији Косова, на територији наше државе, а ми и на то треба да затворимо очи и да их овде ваљда дочекамо "аплаузима" и још им асистирамо како би они у Београду одржавали тај њихов Фестивал угрожавајући идентитет и културно наслеђе српског народа. Због чега?

Да бисмо у сред Београда слушали дебате на разноразне теме које су на Фестивалу „Мирдита“ биле пристутне. Као када су 2020. године у оквиру „Мирдите“ имали дебату на тему "Косово - наслеђе сећања”, али и промоцију истоимене публикације и изложбе на ту тему. Једна од тема на дебатама била је и “Зашто се чланство у међународној организацији као што је УНЕСКО, чији је циљ неговање баштине и промоција културе, види као игра у којој једна страна нужно губи?” на којој је изречено: „На Косову постоји колективна свест свих народа о очувању културне баштине и споменика, а политика покушава да подели ту баштину по националности, на српско и албанско". Или можда треба да слушамо дебату као ону која је у оквиру Фестивала била одржана 2019. године где је промовисана антологија савремене косовске драме, “Лет изнад косовског позоришта”. Антологију су чиниле драме које објашњавају борбу за косовску независност од бомбардовања 1999. године до 2008. године. Најава те дебате је гласила: “Шта борба за независност значи за драмску књижевност на Косову?” Или можда треба да уприличимо још једну промоцију књиге као ону коју су већ одржали када је промовисана књига “Историја Косова у школским уџбеницима историје Косова, Албаније, Србије, Црне Горе и Македоније”?

Опет ћу поновити, докле год ја будем био на челу српске престонице, Град Београд неће давати нити једну врсту сагласности за одржавање „Мирдите“ и све просторе које евентуално буду користили, биће искључиво приватни. Ми као Управа града немамо законску могућност да их забранимо, али ни на један начин нећемо дозволити да било шта што има веза са Градом Београдом, њима буде на услузи.

Позивам и Владу Републике Србије, да добро размисли да ли овакве манифестације треба дозвољавати у Србији, јер оне директно подривају наш уставно правни поредак.

Овакви фестивали под плаштом тога да промовишу савремену културну сцену Приштине, у сред Београда одржавају трибине, изложбе и дебате на којима се објашњава зашто је добро да тзв. Косово постане чланица УНЕСКО и како српски споменици на КиМ заправо нису српски, већ су део "косовске културне баштине", и како "политика ту баштину покушава да подели по националности". Перфидно, на мала врата, покушавају да уведу и промовишу политички концепт "косовске културне баштине", односно албанизацију српске баштине на Косову и Метохији кроз покушај изградње колективног културног наслеђа. Град Београд у томе неће учествовати – рекао је у саопштењу за медије председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић пред најаву одржавања једанаестог по реду Фестивала „Мирдита, добар дан“ у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ЕГЗОТИЧНА ПОНУДА НА АФРИЧКОМ МЕДИТЕРАНУ: Ово не смете пропустити - цене никад ниже!