ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ О АКТУЕЛНИМ ДЕШАВАЊИМА: Америчка амбасада показала неразумевање Дејтонског споразума

Novosti online

11. 06. 2024. у 21:51

О ИЗБОРИМА, изборним препорукама, односу са опозицијом и међународном заједницом, најважнијим задацима пред Владом Србије и изазовима глобалног геополитичком тренутка за РТС говорио је премијер Србије Милош Вучевић.

ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ О АКТУЕЛНИМ ДЕШАВАЊИМА: Америчка амбасада показала неразумевање Дејтонског споразума

ФОТО: Министарство одбране Републике Србије

"Мора да постоји простор за разговор, све друго нас води у ескалацију сукоба"

Председник Владе Србије Милош Вучевић каже, поводом реакција у региону на Свесрпски сабор, да га нису изненадиле реакције америчке амбасаде у Сарајеву, осим у делу где су показали неразумевања Дејтонског споразума.

- То како су републике уредиле сукцесију југословенске имовине је једно питање. А потпуно је друго питање како је уређено коришћење, односно права властништва својине, на јавној имовини у самој Босни и Херцеговини, ако причамо о њој. А то је управо уређено кроз Дејтонски споразум - истиче Вучевић.

Указује да мора да постоји простор за разговор. 

- Све друго нас води у ескалацију сукоба. Немамо бољих односа без тога. Непоходно је да се разговара о свим питањима, и то је интерес и Босне и Херцеговине - истиче Вучевић.

Наглашава да уместо да се прича како да се регион увеже, сви се враћају деценијама уназад са питањем "ко је више крив".

- Као да нам неко брани да идемо напред. И то најчешће нису балканси народи, већ они који тобоже дођу да нам помогну да се боље разумемо - наводи премијер Србије.

"Дејтон је одржао 29 година мира у БиХ"

Премијер Милош Вучевић рекао је Дејтонски споразум одржао 29 година мира у БиХ.

- Сигуран сам да када би имали и прилику да сами причамо, и Срби, и Хрвати, и Бошњаци, и Албанци, да би се много лакше договорили него када имамо оне који наводно долазе са примерима добре праксе или искуством да посредују или решавају неке ствари. Ја верујем у договор и верујем у разговор, ја верујем да Босна и Херцеговина мора да чува Даyтонски споразум - рекао је Вучевић.

Рекао је да су све 53 тачке Декларације усвојене на Свесрпском сабору апсолутно у духу Дејтонског споразума.

- Не декларативно, него суштински. Суштински су у духу, у сагласју с Дејтонским споразумом. Ни на један начин не воде ка опструкцији или поништају Дејтонског споразума - рекао је Вучевић.

Једини, прави пут, како кеже, јесте разговор Бошњака, Срба и Хрвата, међусобно поштовање, разумевање и признавање.

- Када се међусобно буду поштовали и разумевали, верујте да ће све лакше ствари бити, лакше ствари решавати, доносити  кључне одлуке. Да ли је то лако или није, бојим се да није, али верујем да су генерације политичара које су данас актуелне у БиХ свесне своје одговорности и да ће бити достојни тих изазова - рекао је Вучевић.

"Дошло је до преконфигурације у ЕП, ми чувамо Србију"

Премијер Србије каже, поводом резултата избора за Европски парламент (ЕП), да је Србији важно да разуме политичке процесе и да наспрам тога види националне интересе, односно, да се понаша релевантно. 

- Релевантно је да не трчимо напред како смо ми најпаметнији. Него да пажљиво посматрамо и разумемо све околности и поруке које носе ови европски избори - указује Вучевић. 

Наводи и да је битно да се не у политици не воде емоцијама, већ да се понашају рационално.

- Са председником сам разговарао о исходима избора, од државе до државе, дошло је до преконфигурације - каже председник владе. 

Истиче да је за Србију важно да сачува народ у тешкој геополитичкој ситуацији, као и да је забринут због изјава које нас, како тврди, приближавају сукобу већих размера. 

- Ја верујем да можемо да је сачувамо - истиче Вучевић.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВАКО ЈЕ БИЛО 1984.: Црногорци пили највише млека, Хрвати имали највише лекара, а ево у чему су предњачили Срби

ОВАКО ЈЕ БИЛО 1984.: Црногорци пили највише млека, Хрвати имали највише лекара, а ево у чему су предњачили Срби

ТЕКСТ објављен 1984. године у познатом дечијем часопису, илустровао је како је држава које више нема изгледала након четири деценије постојања.

22. 07. 2024. у 18:39

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо фудбалер којег Пикси и Рамбо Петковић добро памте