БРНАБИЋЕВА И МАЛИ ПОЛОЖИЛИ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ: Почиње изградња образовног кампуса у Београду на води (ВИДЕО)

М. Шкорић

30. 05. 2024. у 11:07 >> 12:10

ПРЕДСЕДНИЦА Народне скупштине Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали присуствовали су полагању камена темељца за образовни кампус у Београду на води.

БРНАБИЋЕВА И МАЛИ ПОЛОЖИЛИ КАМЕН ТЕМЕЉАЦ: Почиње изградња образовног кампуса у Београду на води (ВИДЕО)

Фото М. Ш.

Положен камен темељац

Министри и председница Скупштине су потписали поруке за будуће генерације, које су убачене у капсулу, а она постављена у камен темељац за образовни кампус.

Обраћање Ане Брнабић

Председница парламента Ана Брнабић казала је да јој је драго да су се данас окупили поводом изградње вртића и школе.

- Улагање у децу, улагање у људе, у образовање су најбољи могући начин да улажете у будућност једне земље. Ово није вртић, нити школа за привилеговане, ово је државни вртић и државна школа. Са сваким новим вртићем, школом, ми се трудимо да то улагање подигнемо на једну степеницу више. Посетила сам пре неког времена феноменалну, потпуно реновирану школу у Убу, након те смо добили најмодернију школу у Сјеници, сада смо овде. Када завршимо овде, то ће постати нови стандард - истакла је Брнабићева.

- Једна важна ствар коју сада радимо, захваљујући јединственом информационом систему просвете, јесте да идентификујемо све основне школе које немају фискултурну салу, како бисмо ту таргетирано уложили. Без улагања у децу, људе и образовање, нема улагања у будућност. Поносна сам што смо свим улагањима животни стандард грађана барем три пута повећали. То нам се вратило на најлепши могући начин, кроз више деце, кроз повећану стопу наталитета. Желим да честитам читавом тиму, председнику Вучићу и Синиши. Они су први веровали, ми смо их следили - казала је председница Скупштине.

Обраћање министра Малог

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је много срећан што присуствује овом догађају.

- Ово је нова фаза, ново поглавље изградње Београда на води. Крећемо са изградњом вртића и школе. Школа која ће примити 400 ђака имаће и спортске терене и ботаничку башту. Овај вртић од 800 квадрата примиће негде око 80 малишана. Своје најраније дане малишани ће имати прилику да проведу у најлепшем, најсавременијем објекту. То показује колико смо посвећени квалитету живота наших суграђана, то показује колико смо посвећени будућности наше деце. Објекте не градимо само да би били симболи, грађевине, градимо их због људи, градимо их због деце. Био сам на 50 метара одавде пре само пар дана, само да знате како једна инвестиција буквално гура другу и тера нас да будемо још успешнији, ова зграда старе железничке станице из 1884. ускоро ће постати музеј историје. Ова зграда старе поште, вратићемо јој некадашњи сјај, пре Другог светског рата, и у тој згради биће нови дечији музеј, али и нова позоришна сцена. Само 800 метара одавде имате ложионицу, нови центар за младе, нови центар за креативне индустрије, за иновације, који се такође завршава до краја године. Мало даље у Вапиној згради, из 1924. године, биће Музеј Николе Тесле. Видите одавде и Сент Риџис хотел, највишу зграду у овом делу Европе, од 168 метара, отвара се у септембру. Хотел Бристол отвара се исто септембар-октобар. Светониколски парк ћемо потпуно реконструисати, и гради се подземна гаража од 450 места. Градимо нови мост преко реке Саве, градимо Природњачки музеј, гради се велики тунел код платоа Економског факултета - казао је Мали.

- Србија је домаћин Експа 2027. године, то је највећа светска манифестације те године у свету, хоћемо да на прави начин представимо своју земљу. Експо, Београд на води, све су то пројекти који поспешују нашу економију, а онда имамо и више новца за инвестиције по целој Србији, за подизање плата, подизање пензија и то су наши најважнији циљеви. Од најружнијег дела Београда успели смо да направимо највеће градилиште. Прво полувреме је иза нас, крећемо у друго полувреме, наредних година Експо је главни циљ, све морамо да завршимо до маја 2027. године - истакао је министар.

Свечана церемонија полагања камена темељца за школу и вртић је на простору иза зграде некадашње Главне железничке станице (Савски трг).

Церемонији присуствује и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, као и наш прослављени тенисер Јанко Типсаревић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (18)

Знамо где провести лето, пријатно и повољно! Проверите!