ДВЕ ДРЖАВЕ САМО ШТО НИСУ ЗАРАТИЛЕ ТОКОМ СЕДНИЦЕ У УН: Скандалозно је да имају саосећања само према људима у Сребреници

Novosti online

25. 05. 2024. у 16:52

"РУАНДА, док седимо овде, припрема геноцид у источном делу ДР Конга!"

ДВЕ ДРЖАВЕ САМО ШТО НИСУ ЗАРАТИЛЕ ТОКОМ СЕДНИЦЕ У УН: Скандалозно је да имају саосећања само према људима у Сребреници

Foto: Printskrin

Ове речи представника ДР Конга изазвале су велику пажњу на ГС УН о резолуцији о Сребреници. Иначе, управо је Руанда са Немачком била главни иницијатор резолуције о Сребреници.

- Ту су изјаве лидера из Руанде који су отворено рекли страним медијима да војска Руанде неће напустити ДР Конго све док Тутси не добију своју територију и док њихова права не буду гарантована. То је веома опасна изјава и она потврђује недавне нападе које је извршила војска Руанде. Ово је резултирало масакром невиних цивила, од којих су већина били жене и деца - казао је представник ДР Конго.

Додао је да су више од 11 милиона мртвих, 7,9 милиона интерно расељених злочини против ДР Конго који се дешавају дуже од 30 година.

- Моја делегација је шокирана да види да су неки починиоци тих ужаса на истоку моје земље међу иницијаторима ове резолуције. Скандалозно је да имају саосећања само према људима у Сребреници - казао је представник ДР Конго.

Фото: ЕПА

Касније, ДР Конго гласао је против резолуције о Сребреници.

- БиХ је постконфликтна област која је веома осетљива, с етничким тензијама и унутрашњим политичким проблемима. Требало би опрезно да наставимо - рекао је представник Конга, истичући да нацрт резолуције не представља консензус међу становништвом БиХ.

Председник Србије Александар Вучић указао је јуче на чињеницу да је био у праву да ће резолуција о Сребреници продубити поделе.

- Само што пред нама нису заратили Руанда и Конго - рекао је он за ТВ Прва.

Источни Конго годинама потреса насиље које укључује убиства, силовања и сакаћења које чине наоружани побуњеници различитих група укључујући М23 и Савезничке демократске снаге (АДФ).

Због поновне појаве М23 од новембра 2021. расељено је најмање 500.000 људи.

Конго оптужује суседну Руанду да подржава побуњенике М23, које чине углавном припадници етничке групе Тутси са истока Конга. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

Коментари (0)

АЛБАНЦИ НАПАЛИ СРПСКЕ НАВИЈАЧЕ! Почели тучу на ЕУРО 2024, али када се чуло Јуриииш! - нису се провели добро (ВИДЕО)