ПАПИР БЕЗ ПОКРИЋА, РАЂА СЕ НОВИ СВЕТ: Документ о Сребреници нема легитимитет, не би се сматрао валидним ни у једној скупштини (МАПА)

НЕ постоји скупштина на свету, па чак ни у земљама које важе за "недемократске" у којој закон, одлука или најобичнији документ, може да прође без најмање половине присутних посланика. А у Генералној скупштини Уједињених нација десило се да је Резолуција о Сребреници, суманутим начином бројања само оних који су "за" и "против", донета гласовима 84 депутата, што није била ни проста већина оних који су седели у сали, а далеко је испод половине чланица УН (193 државе). Стога, бројке да је 109 земаља било против, уздржано или није гласало и да из њих долази готово две трећине становника планете носе само једну поруку - Резолуција нема легитимитет!

ПАПИР БЕЗ ПОКРИЋА, РАЂА СЕ НОВИ СВЕТ: Документ о Сребреници нема легитимитет, не би се сматрао валидним ни у једној скупштини (МАПА)

Фото: Профимедиа

Ово је само један утисак који је оставило гласање о скаредној декларацији о Сребреници која предвиђа успостављање 11. јула као међународног дана сећања, кажњавање негирања геноцида и његово увођење у образовне програме. Други је да се свет дубоко поделио око универзалног питања страдања и жртава, што је тема на којој би требало да влада јединство, али како када се политизацијом рачунају само страдали са једне стране, а остали се и не помињу.

Такође, било је јасно да, и поред страховитих притисака западних држава, поготово Немачке која је и била спонзор спорног текста, више не постоји страх "малих" земаља да се супротставе и не дозволе да буду само лутке којима други повлаче конце. Одјекнуо је недвосмислен став Никарагве да су колонизатори спровели највећи геноцид, велики је био Мали, а Сао Томе и Принципе принципијелан... Против су гласали и Комори, Белорусија, Сирија, Куба, Антигве и Барбуда, Северна Кореја, Доминика, Еритреја, Есватини, Гренада, Науру, Србија, Мађарска, Кина и Русија.

Кина је од традиционално уздржане, гласала против Резолуције, указујући да ништа што доноси поделе не може бити у интересу било кога. И видело се да Русија, па макар остала сама, никада неће престати да подсећа Немачку да је ова држава корен злочина, да је палата УН саграђена како се никада више не би поновиле страхоте које су спровели Германи у Првом и Другом светском рату, те да реч геноцид не би имали право ни да спомену.

Израел није гласао

ИЗРАЕЛСКИ историчари и "ловци на нацисте" предњачили су претходних дана у објашњењима да се у Сребреници није догодио геноцид и да није било намере да се уништи један народ, што је дефиниција геноцида. Ипак, Тел Авив се није изјаснио о Резолуцији.

Велики део Азије, Средње и Јужне Америке, као и Африке није желео да подлегне економским и политичким притисцима спонзора - уздржане су биле Индија, Алжир, Бразил, Камерун, Конго, Етиопија, Конго, Јамајка, Кенија, Мексико, Судан, Вијетнам, Уједињени Арапски Емирати, Тајланд... Наше комшије су, нажалост, послушале менторе. Једино су Мађари гласали против, док су сви остали суседи били "за". Поштовање према Србији из "круга Европе", уздржаним гласовима, показали су Грчка, Словачка и Кипар, док Монако није гласао.

Фото: Новости

Бивши амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић рекао је да је све "што пише у Резолуцији о Сребреници празна прича на папиру и ништа не значи, јер скоро две трећине човечанства, није гласало за такву глупост".

- Ова резолуција није обавезна и нема шта да заживи, поготово у оваквом односу снага приликом гласања - 57 земаља Организације исламских држава углавном је морало да буде дисциплиновано и да гласа "за". Двадесетак земаља на челу са Немачком могу сутра да буду позване на одговорност због геноцида који су починили. Гласање је један велики ударац западњацима који покушавају негде да добију неки поен. Постојећи међународни поредак је готов и сви они у Европи ће врло брзо, чим стане рат у Украјини да лете са власти - рекао је Бранковић.

Иначе, пракса гласања у ГС УН показује да је огромна већина резолуција, поготово о осетљивим питањима, доношена двотрећинском већином или једногласно. Међутим, остављена је могућност да се промени начин гласања, што се приликом усвајања документа о Сребреници и десило и она је само захваљујући овом маневру прошла. 

Еквадор "платио" дуг

ДВЕ државе, Венецуела и Авганистан нису имале право гласа, јер нису платиле чланарину. Тик пред гласање, измирен је дуг Еквадора који је на гласању притиснуо тастер "за". Није тешко одговорити на питање из чије је касе стигао новац.

БОНУС ВИДЕО:

ПРКОСНИ СРБИ: Овако се широм земље показало свету - "Нисмо геноцидан народ, поносни смо"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

СОФИЈА МИЛОШЕВИЋ ПОДЕЛИЛА ДИРЉИВ ПРИЗОР: Погледајте ко је Луки Јовићу донео срећу на утакмици са Словенијом (ФОТО)