НАШ КОЛЕКТИВНИ ЗАКЉУЧАК ЈЕ НЕДВОСМИСЛЕН - ГЕНОЦИД СЕ НИЈЕ ДОГОДИО У СРЕБРЕНИЦИ Стручњак за Холокауст упозорава: Ово је опасан преседан

Милица Шкорић
Милица Шкорић

20. 05. 2024. у 12:19

ИЗРАЕЛСКИ историчар и стручњак за Холокауст и ратне злочине Гидеон Грајф уочи заседање Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници оценио је да је дубоко забрињавајући тренд политизације историјских трагедија и да би изгласавање овог документа био опасан преседан који не би подстакао на помирење и мир, већ произвео последице и то не само по регионалну безбедност Западног Балкана.

НАШ КОЛЕКТИВНИ ЗАКЉУЧАК ЈЕ НЕДВОСМИСЛЕН - ГЕНОЦИД СЕ НИЈЕ ДОГОДИО У СРЕБРЕНИЦИ Стручњак за Холокауст упозорава: Ово је опасан преседан

Фото Танјуг/ Р. Прелич

- Штавише, отварање врата резолуцијама ове природе поставља опасан преседан који би заиста могао довести до пролиферације сличних резолуција усмерених на различите сукобе широм света. Ово би могло додатно политизовати историјске трагедије и ометати напоре ка истинском помирењу и разумевању - истиче Грајф, који је био и председник Независне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији у периоду 1992. до 1995. године.

Говорећи о закулисним радњама и притисцима на одређене чланице УН на исход гласања, Грајф каже да је то веома забрињавајуће и да такав неприкладан утицај подрива интегритет процеса одлучивања и угрожава објективност коначног исхода.  

- Зато је од суштинског значаја да се одлуке ове величине доносе на основу чињеничних доказа, темељне анализе и разматрања ширих импликација на регионалну стабилност и међународне односе. Сваки покушај да се изврши неприкладан притисак или манипулише процесом доношења одлука подрива принципе транспарентности, правичности и поштовања права суверених нација да доносе независне пресуде - оцењује Грајф у интервјуу за "Косово онлајн".

Пандорина кутија

На питање да ли се плаши да би ова резолуција могла да отвори Пандорину кутију сличних оптужби у другим деловима света, израелски историчар каже да је веома забринут због потенцијалних последица ове резолуције на глобалну стабилност и унапређење помирења и разумевања међу народима.

- Означавање читаве етничке групе као геноцидне на основу спорних историјских догађаја поставља опасан преседан који би потенцијално могао бити искоришћен у политичке сврхе у различитим сукобима широм света. Успостављањем преседана у којем су читаве нације оклеветане и означене као геноцидне, ризикујемо даље политизовање историјских трагедија и одржавање подела и непријатељстава. Ово би могло поткопати напоре ка помирењу и изградњи мира не само у региону Балкана већ и у другим регионима који се боре са наслеђем прошлих сукоба. Штавише, такве резолуције имају потенцијал да погоршају постојеће тензије и подстакну нове сукобе, што на крају доведи до даље људске патње и губитака - сматра он.

Додаје да је битно да се препознати да су сукоби попут оног у Босни и Херцеговини били вишеструки, укључивали су више актера и злочине које су починиле различите стране и да се фокусирањем само на један аспект и приписивањем колективне кривице читавој етничкој групи, игноришу нијансе и сложеност сукоба.

- Крајњи или скривени циљ иза оваквог инсистирања може варирати, али често укључује геополитичке интересе, домаће политичке обзире и покушаје обликовања историјских наратива за стратешку предност - каже Грајф.

На констатацију да међународна јавност, укључујући и земље коспонзоре, приликом доношења одлуке није желела да консултује његове Извештај о Сребреници, Грајф каже да је то крајње забрињавајуће, и да игнорисање или одбацивање таквих извештаја, али и других "веродостојних и непристрасних извора", не само да подрива трагање за истином, већ и ризикује да се одразне на нове неспоразуме и поделе.

- У закључку, иако признајем страдање свих жртава рата у БиХ, верујем да је резолуција којом се једна етничка група издваја као геноцидна контрапродуктивна и да би могла подстаћи даље тензије и поделе - истиче стручњак за Холокауст.

- Историчари, укључујући мене и групу међународних експерата, спровели су опсежна истраживања и анализе догађаја у Сребреници, ослањајући се на широк спектар извора и методологија. Наш колективни закључак је недвосмислен: геноцид се није догодио у Сребреници - поручује Грајф.

Укидање РС и тужба тзв. Косова

Оцењује да би доношење резолуције могло да послужи као катализатор за оне који се залажу за укидање Републике Српске.

- Последице такве резолуције превазилазе њене непосредне импликације, јер би могла да охрабри националистичка осећања и погорша постојеће незадовољство међу различитим етничким групама. Ово би, заузврат, могло поново запалити узавреле тензије и поткопати крхки мир и стабилност који су мукотрпно грађени у региону од потписивања Дејтонско-париског мировног споразума - оцењује он.

Додаје да би доношење резолуције о Сребреници могло дати замах приштинским званичницима да покрену судски поступак против Србије у вези са догађајима из 1998. и 1999.

БОНУС ВИДЕО: ВУЧИЋ О РЕВИЗИЈИ ИСТОРИЈЕ - Говор председника Србије у Руском дому - оба у један

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за Новости: Хвала српској полицији

"ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ" Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за "Новости": Хвала српској полицији

СРЕЋНИ смо што се догодило хапшење у случају нестанка Ане Кнежевић. Хапшење Давида није било изненађење за нас, посебно због тога што је од самог почетка лагао где се налази. Захвални смо српској полицији на истрази и на свему што раде како би правда била задовољена.

18. 06. 2024. у 13:03

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ВОЈСКА Јужне Кореје испалила је данас хице упозорења након што су севернокорејски војници накратко прешли демилитаризовану зону (ДМЗ) која раздваја Северну и Јужну Кореју, наведено је саопштењу Заједничког начелника штабова земље (ЗКС).

18. 06. 2024. у 10:59

Коментари (0)

ТУГА: Преминуо осамнаестогодишњак од кога је нација много очекивала на Олимпијским играма