ВУЧИЋ У КОТОРУ: Нећемо ући у ЕУ пре него што Украјина уђе (ВИДЕО)

М. Шкорић

16. 05. 2024. у 09:09 >> 10:42

САМИТ лидера Западног Балкана и Европске уније под слоганом "Један регион, заједничка визија", одржава се данас у Котору, а њему присуствује председник Александар Вучић, који је учествовао на панелу, а имаће и низ важних сусрета са званичницима.

ВУЧИЋ У КОТОРУ: Нећемо ући у ЕУ пре него што Украјина уђе (ВИДЕО)

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Председник се обратио на панелу

Председник Вучић учествовао је на панелу „Актуелна ситуација и планови за будућност – нови план раста“.

- Веома смо ентузијастични у вези са овим планом још од првог тренутка. Овако промењен приступ је нама на Балкану отворио прилике, хвала на томе. Многи не разумеју о чему овде говоримо, а то је зато што не разговарамо о великим политичким питањима, већ о животима људи, животном стандарду. До сада смо имали квалитетне разговоре, мислим да је остало још неколико нерешених питања, једно или два. Било је неких одлука које за нас нису биле лаке, питање јавних набавки, државне помоћи, чак и питање виза. Али једноставно сада треба да разрадимо нека питања, да рашчивијамо неке ствари, урадићемо то и то су питања, надам се, где ћемо прихватити некакве мале захтеве, а то је близу услова који су нама изречени. Оно што сам желео да кажем, да ме сви чују, заједничка област плаћања у Европи, зелене траке, питање АЦАА - значи споразум о процени усаглашености и прихватању индустријских производа. Корисно је, мораћемо да извозимо рецимо веш-машине, усисиваче, сваки пут је контролисано да ли је све урађено уз неопходне потврде. Сада ће то бити много лакше и помоћи ће нам да развијемо наше економије. Имамо неколико тих фабрика у Србији које ће имати користи од оваквих споразума. То обухвата 10 посто извоза Србије у ЕУ, а то уопште није за потцењивање. То ће донети корист и региону, не говорим о новцу само, јер ми то ценимо, јер то је новац европских пореских обвезник, због тога кажемо да смо захвални. Али ово није толико велики и значајан износ новца, најважније су структурне реформе које ће морати да се прихвате као део нашег система - рекао је Вучић.

- Било би ми лако да одговорим на политички начин неким људима овде који никада ништа не говоре о нашим економијама, али су зато увек спремни да одрже политичка предавања свима, не само мени. Али бесмислено је, изгледао бих као они и једноставно ћу то избећи - казао је председник.

- Надам се да ћемо имати један квалитетан састанак са најбољим могућим закључцима, када се идући пут будемо срели у Сарајеву. Еди је покренуо ту тему, ја знам да ми нећемо бити део ЕУ пре него што Украјина уђе, да ли ћемо заједно са Украјином или не. Моја интелигенција ми говори да сам у праву. То значи да ћемо морати да чекамо још шест година - закључио је председник Вучић.

Вучић: Очекујем добре разговоре

Председник Вучић огласио се на свом Инстаграму.

- Надам се да тешким и озбиљним реформама које спроводимо можемо да се приближимо јединственом европском тржишту, што је од великог значаја за све нас на Западном Балкану. Верујем да и пре чланства у ЕУ можемо да остваримо важне резултате и добру корист за све наше грађане. Хвала Црној Гори на гостопримству и очекујем добре разговоре - објавио је Вучић.

Вучић: Верујем да чланством у ЕУ можемо да остваримо важне резултате

Председник Вучић обратио се присутнима уочи почетка самита.

Вучић је рекао да верује да чланством у ЕУ можемо да остваримо важне резултате.

Он је казао да тешким реформама можемо да се приближимо тржишту ЕУ, које је значајно за Западни Балкан.

- Верујем да чланством у ЕУ можемо важне резултате да остваримо - рекао је он и напоменуо да ту има "не лаких задатака".

О резолуцији о Сребреници

На питање "каква је порука Црној Гори везано за резолуцију о Сребреници", Вучић је рекао:

- Немам никакву поруку, то је њихова ствар. Они доносе одлуку како ће да се поставе по тим питањима. Ми знамо каква је наша порука. Имају они неке друге овде који ће да говоре како и шта очекују. Ми то не радимо. Ја имам једно питање, на које нико нема одговор, а то је - какав је смисао тога дана, какав је смисао те резолуције. Кажу није наметање колективне кривице, него шта је, пошто је индивидуална кривица већ одређена пресудама. Не помиње се ниједно име у самој резолуцији. Свако нека доноси своју одлуку, а ми ћемо се понашати у складу са тим у будућности.

ФОТО: Новости

О'Брајан: САД снажно подржавају план раста за Западни Балкан

Помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајан изјавио је да САД снажно подржавају План раста за Западни Балкан јер он подразумева бољу будућност за грађане и за земље.

Он је рекао да се то своди на четири слободе - људи, добара, капитала и услуга, да се крећу преко граница.

- Земље које испуњавају своје реформске услове ће се придружити европском подручју плаћања, што ће смањити трошкове за можда седам одсто сваки пут када неко пошаље новац. То ће смањити трошкове задуживања, што ће омогућити предузећима да се прошире. Овде се ради о показивању предности за грађане региона у придруживању европском тржишту - рекао је О'Брајан.

ФОТО: Новости

Вархељи: План раста се остварује

План раста за Западни Балкан се већ остварује, а на самиту ћемо разговарати како да спроведемо све приоритете региона за ову годину, изјавио је европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи.

Према његовим речима, у оквиру поменутих приоритета је најважнија СЕПА (Single Euro Payment Area), односно област заједничког плаћања евром.

Он је навео да сви грађани и предузећа целог региона могу да имају користи од овог плана већ од првог дана следеће године.

ФОТО: Новости

Председник учествује на панелу - имаће и бројне састанке

Вучић ће учествовати на панелу „Актуелна ситуација и планови за будућност – нови план раста“.

Током самита, председник Србије ће имати и низ важних сусрета са европским и светским званичницима, привредницима и представницима међународних финансијских институција.

Лидери региона, представници Европске уније и Сједињених Америчких Држава разматраће данас у Котору План раста за Западни Балкан.

У делегацији председника Србије су и министар финансија Синиша Мали и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Домаћин самита је председник Владе Црне Горе Милојко Спајић. Присуствује и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи и помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Евроазију Џејмс О'Брајен.

На догађај су, осим лидера и министара из земаља региона, позвани и Савет за регионалну сарадњу, Европска банка за обнову и развој, Европска инвестициона банка, Светска банка, Транспортна заједница, Атлантски савез, Енергетска заједница, Фондација за отворено друштво, РеСПА, ГИЗ, високи представници Европске комисије и други.

Регионални самит биће завршен заједничком конференцијом за новинаре у 10.30 часова, на којој ће се обратити Спајић и Вархељи.

Трећи регионални самит лидера

Ово је трећи регионални самит лидера Западног Балкана који се одржава у последњих неколико месеци, претходна два одржала су се у Тирани и Скопљу.

На самиту у Тирани разговарало се о успостављању јединственог тржишта, о "зеленим коридорима", односно о регионализацији царина ради лакшег преласка граница за привреду, стварању истраживачког и развојног чворишта и увођењу слободних вај-фај зона у јавним просторима на Западном Балкану.

Иначе, План раста за Западни Балкан предвиђа финансијску подршку од шест милијарди евра, од којих су две милијарде бесповратни грантови, а четири милијарде повољни кредити које даје ЕУ. Циљ је да се подстакне економски раст региона и убрза социоекономско усклађивање.

План се односи на период од 2024. године до 2027. године и предвиђа да свака влада западнобалканске шесторке добије одређену суму новца на сваких шест месеци, зависно од реформи које је спровела у том периоду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

СРПСКИ владари са Светом Гором имају нераскидиву везу коју је успоставио још Свети Сава Први Српски, када је заједно са оцем, а својим духовним сином, пређашњим моћним великим жупаном, а потоњим смерним монахом Симеоном обновио запустели манастир Хиландар и ударио темељ српској васионој духовности.

23. 07. 2024. у 20:19

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Избиће велики рат, сукоб је неизбежан - биће укључени САД и Русија?

НА БЛИСКОМ истоку ће избити велики рат између Израела, Хезболаха и Ирана, који би могао да укључи чак и Русију, рекао је главни уредник Форбса Стив Форбс.

24. 07. 2024. у 07:00

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ТУЖНЕ ВЕСТИ: Преминуо некадашњи капитен Црвене звезде