ДИНАР У "ИЛЕГАЛИ": Приштина ће од данас почети да примењује казне за оне који користе домаћу валуту - Срби на рубу егзистенције

Д. Зечевић

13. 05. 2024. у 09:20

ПРЕЛАЗНИ период који је тзв. централна банка у Приштини одредила за почетак примене уредбе о забрани употребе динара на Косову и Метохији истекао је јуче, а приштинске власти најавиле су да ће од данас кажњавати све оне који за готовинске трансакције користе друге валуте осим евра.

ДИНАР У ИЛЕГАЛИ: Приштина ће од данас почети да примењује казне за оне који користе домаћу валуту - Срби на рубу егзистенције

Фото: Д.Зечевић

Српски народ налази се због ових мера на рубу егзистенције, јер се и у протеклом периоду довијао како би дошао до својих примања, а на удару су и установе и институције, али и продавнице.

Наши сународници, којима је у потпуности отежан живот због приштинских потеза, у неизвесности дочекују први дан примене санкције, страхујући на који начин ће мере бити спроведене, као и контрола по питању евентуалних трансакција у динарима.

- Нисам имао довољно евра да платим пиће у кафићу и мислио сам да остатак доплатим у динарима. Међутим, конобар ми је рекао да не сме да прима динаре - рекао нам је сународник из Грачанице.

Питање рада српских пошта

- Забраном трансакција у другим валутама осим у евру сада се доводи у питање и рад пошта које функционишу у систему Србије, али и Поштанске штедионице која је једино са платежним средствима у динарима до сада функционисала у општинама на северу КиМ - опомињу саговорници "Новости".

Представници српског цивилног сектора на Космету указују на то да осим грађана који су обављали било какве трансакције у динарима, то више неће моћи да чине ни установе ни институције које фунцкионишу по српском систему, јер не могу своје пословање да пребаце на систем евра јер су везани за српска министарства:

- Главно питање је како примања српских институција да дођу до грађана на КиМ. Тиме што косовске институције најављују отварање некаквих експозитура банака на северу КиМ, не решавају проблем трансакција које долазе из централне Србије.

И док опомиње да је то посебно опасно за здравствени систем који функционише у оквиру српског министарства здравља, Александар Рапајић из Центра за заступање демократске културе у Косовској Митровици наводи да се набавка лекова и свих здравствених апарата, уређаја, опреме набављала у динарима. Он указује на то да ова одлука угрожава функционисање здравственог система и да грађани неће моћи да обаве ни основне прегледе.

- Иако су косовске институције најавиле да ће у претходном прелазном периоду пронаћи начин да грађани српске националности који су везани за примања из централне Србије наставе да добијају своја примања, читав процес је пребачен на преговоре у Бриселу, а то дуго траје - наводи Рапајић. - Иако је најављен наредни састанак од стране преговарача Београда и Приштине у Бриселу по питању динара, очито је да не постоји спремност Приштине да дође до решења, а грађани једноставно не знају шта да раде.

Како је саопштила тзв. ЦБК, после 12. маја, све готовинске трансакције на читавом Косову и Метохији, уплате и исплате, морају се обављати у еврима.

- Друге валуте осим евра, могу да се користе као вредност за складиштење у физичком облику или на банковним рачунима, за вршење међународних плаћања и за девизне активности - наводи се у уредби тзв. Централне банке која је ступила на снагу првог фебруара. 

И Албанцима праве проблем

ИАКО забрана о допремању динара на КиМ важи од почетка фебруара, динар је до јуче коришћен у свим српским срединама, али и у Бошњачкој махали, улици у северном делу Косовске Митровице где се налази велики број радњи са свим производима чији су власници Албанци. И у продавницима где се неки производи могу купити за један евро до суботе увече примали су динаре.

БОНУС ВИДЕО:

ЈОШ ЈЕДНА ПОТВРДА ДА ЈЕ ВУЧИЋ БИО У ПРАВУ: Босанци планирају велики удар на Србију након усвајања резолуције

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

БОЛНА ИСПОВЕСТ ЖИКЕ ТОДОРОВИЋА: Никада се није опоравио од изненадне смрти оца и сина