ВУЧИЋ РАСТУРИО ЛАЖИ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ У ЊУЈОРКУ: Истина о Косову и Метохији одзвањала салом - Приштина ствара неподношљиве услове за живот Срба

Novosti online

22. 04. 2024. у 16:01 >> 16:57

У ЊУЈОРКУ је одржана седница Савета безбедности Уједињених нација посвећена шестомесечном извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса о раду УНМИК-а, а Србију је представљао председник Александар Вучић.

ВУЧИЋ РАСТУРИО ЛАЖИ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ У ЊУЈОРКУ: Истина о Косову и Метохији одзвањала салом - Приштина ствара неподношљиве услове за живот Срба

Фото: принтскрин

Редовни шестомесечни извештај о раду Мисије УН на Косову и Метохији представила је специјални представник генералног секретара УН и шеф УНМИК-а Каролине Зијаде.

Председавајућа Савету безбедности УН и стална представница Малте при УН Ванеса Фрејзеротворила је седницу о извештају Унмика о Косову и Метохији.

Вучићева реплика: Нисам чуо бриге за седам рањених Срба

Вучић је представнику САД рекао да је акција против СРЈ била илегална, агресија против суверене и независне државе без било какве одлуке СБ УН.

"Чуо сам данас од бар осам представника бриге због "Бањске", али осим два представника СБ УН, нисам чуо бриге за седам рањених Срба у међувремену. Никога није занимала судбина младог Стојановића или Драгише Гаљка", казао је Вучић и истакао да сада слушамо бајке о кретању неких аутобуса, што је регуларна процедура која се дешава сваког дана у било којој земљи.

"Када је реч о изборном процесу, хтео сам да проследим амбасадору УК, јер овде се сви претварате да не знате шта се дешавало и зашто су Срби донели одлуку. Позвао ме је Макрон да разговарамо о изборима са 3,4 одсто излазности на северу Косова. Он је мени рекао "ти би требало само да кажеш да би требало да учествују српске заједнице на изборима, а ми ћемо да урадимо посао са Приштином". Ми смо ту петицију покренули и ти људи су сакупили више од 20 одсто укупног броја гласова, чак ни то није било довољно, онда су почели да се користе додавањем нових људи који не постоје на северу Косова и Метохије на бирачке спискове. Велики број њих су Албанци који никада нису живели на северу Косова и Метохије. Нико не може слободно да гласа, све је отворено. Хтео сам да вам кажем још једном да ће Србија да уради свој посао чак и у случају "Бањска" али никада нећемо чути ништа о протеривању Срба са Косова. И пре две године је било више од седам одсто Срба који живе на Косову, то показује њихове акције етничког чишћења. Увек ћемо се држати резолуција Савета безбедности УН и повеља УН", казао је Вучић.

Фото: Принтскрин

Што се тиче чланства Приштини у међународним организацијама, осим Уједињених нација и агенција УН, заборавили су да кажу да пре тога нешто мора да се догоди, а то је формирање ЗСО, што је договорено, подсетио је Вучић.

Председник је упозорио да представници Приштине спроводе етничко чишћење они који тврде да је демоктратија њихов једини циљ и да је до пре две године било више од 7,5 одсто Срба на КиМ, док сада Вјоса Османи сама каже да их има између три и четири одсто.

"То је велико признање њихово и достигнуће њихове сјајне политике зато што је било чак и пре две године више од 7,5 одсто Срба који живе на Косову", рекао је Вучић на крају седнице.

Небензја указао на лицемерје Запада

Представник Русије Василиј Небензја изјавио је да Вучићево учешће на седници.

"Слушали смо госпођу Османи", казао је Небензја и истакао да је она овде приватно и подсетио на кршење процедура због присуства жена иза ње.

Подсетио је на НАТО агресију на СРЈ и на ужасне последице те илегалне интервенције.

Указао је на чињеницу да су западне силе спречиле да се одржи седница СБ УН о последицама НАТО агресије на СРЈ.

"Гласали су против и одговор је био да не треба причати о историјским догађајима, а после неколико недеља покушавају да промовишу резолуцију о Сребреници", казао је он.

Истакао је да је Немачка земља која је у 20. веку провела највећи геноцид у људској историји.

Савет Европе још има шансу да избегне срамни резултат (пријем тзв. Косова) и позивамо га да ту прилику искористи, казао је он.

Навео је да Приштина на север шаље своје специјалне полицијске снаге, поставља нелегитимно изабране градоначелнике у локалне самоуправе на северу Косова и Метохије, у општине у којима је већинско српско становништво.

"Дискриминација се наставља укидањем динара, а Куртијев режим константно угрожава опстанак Срба на Косову и Метохији. Православне цркве се проглашавају католичким, НАТО довлачи оружје и наоружава косовске снаге", рекао је Небензја.

Како каже, Приштина константно крши резолуцију УН и договоре, а међународни представници на Косову и Меохији су се показали немоћнима да то спрече.

Француска: Хитно потребан напредак ка нормализацији

Представник Француске Никола де Ривијер поручио је да је хитно потребан напредак ка нормализацији, јер ће осигурати стабилност у региону, и неизбежан је услов за евроинтеграције.

Сматра да су споразуми постигнути у Бриселу и Охриду велики успех и захтева пуну имплементацију.

Француска ће, поручује, наставити да подржава посредовање ЕУ.

Напомиње да Београд и Приштина морају да испуне своје обавезе и поздравља конструктивне акције на обе стране.

Мора се, међутим, ићи даље, додаје амбасадор и указује да се формирање ЗСО од Приштине предуго очекује.

"Надамо се да ће бити постигнуг неповратан прогрес, у складу са аспирацијама Косова да постане члан Савета Европе", истакао је амбасадор.

Истакао је да избори на северу КиМ морају бити организовани што пре, уз учешће свих заједница.

Апелује на стране да пронађу решење у дијалогу, како би превазишли тензије које је створила одлука Приштине да укине употребу динара.

Кина подржава терориторијални интегритет Србије

Представник Кине позвао је Приштину да одустане од једностраних акција које изазивају тензије и конфронтацију. Такође, подсетио је да је важно формирати ЗСО и да се Кина нада да ће ЕУ задржати неутралност као медијатор.

"Кина подржава стране да нађу међусобно прихватљиво решење кроз дијалог у складу са Резолуцијом СБ 12 44, а српски суверенитет, независност и терориторијални интегритет морају бити у потпуности поштовани", казао је он.

Наратив "људска права изнад суверенитета" ефективно своде људска права на политичко оруђе како би се НАТО мешао у унутрашње ствари држава, што угрожава и суверенитет и обећану заштиту људских права, упозорио је он.

Он је подсетио да је Русија прошлог месеца иницирала расправу о ситуацији на КиМ 25 година после НАТО интервенције којом су, како је рекао, нападом на суверену земљу прекршене све међународне правне норме.

"Ако дозволимо да сила буде оруђе којом се дисциплинују далеко слабије земље то ће произвести несагледиве последице. Етничка питања морају се решавати дијалогом и договором, Кина остаје посвећена тим циљевима, и наставиће да подржава дијалог као једини начин решавање проблема", рекао је представник Кине.

САД: Забринути смо због застоја у нормализацији односа Београда и Приштине

Заменик сталног амбасадора Сједињених Америчких Држава при Уједињеним нацијама Роберт Вуд рекао је  да су САД забринуте због застоја у напретку у нормализацији односа Београда и Приштине.

Он је на седници Савета безбедности УН оценио да је с обзиром на, како је рекао, историју региона претходних година, направљен помак, али је навео да се пречесто дешавају "ескалаторне" акције Београда и Приштине, што "одлаже напредак".

Амерички дипломата није навео доказе за своје тврдње да постоје "ескалаторне акције" Београда, али је рекао да је Вашингтон забринут због одлуке Централне банке у Приштини да укине динар, која, према његовим речима, утиче на добробит и рањивост мањинских заједница и подрива пут ка нормализацији односа Београда и Приштине.

"Апелујемо на обе стране да предузму конкретне кораке кроз дијалог под окриљем ЕУ и да испуне обавезе, укључујући проналажење решења за валуту. Такође, очекујемо и напредак у успостављању Заједнице српских општина", поручио је Вуд.

Приштина направила скандал у СБ УН

Вучић је реаговао на чињеницу да је Османи довеле са собом жене које не могу бити чланице делегације.

"Довели сте људе који овде не припадају, не припадају дипломатском кору. Ово је нека врста политичког театра и намештаљка. Био сам потпуно фокусиран на извештај Каролине Зијаде, а слушали смо као да се ради о судском процесу за суђење Србима за нешто од пре 25 година. Што нас нисте обавестили о томе ко ће бити чланови делегације? Зар стварно верујете да није било силованих Српскиња. Марица Мирић из Белог Поља са Косова и Метохије је силована неколико пута, а онда заклана. Зато нисам могао да је доведем, али то није била тема овог састанка. Следећи пут нас бар обавестити као једне од оснивача УН да ће неки грађани довести више људи како би кривицу сваљивали на другу страну. Овде смо да разговарамо о извештају. Чули сте да је Србија приказала иранске дронове... Нико у Србији никада није видео никакав ирански дрон!" казао је Вучић.

Фото: Принсткрин

Руски представник Василиј Небензја је такође реаговао, али истиче да га је председник Вучић предухитрио.

"Ово је очигледно кршење процедура", казао је Небензја.

Након што је Османи рекла да су те жене и саветнице у њеном "кабинету", Небензја је одмах одговорио да госпођа Османи може да мисли да има неки кабинет, али је у СБ УН присутна као приватно лице.

Вучић: Прошло 11 година од Бриселског споразума, а још нема ЗСО

Председник Србије Александар Вучић подсетио је на почетку свог обраћања да је прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума, као и да су Срби испунили све на шта су се обавезали, док формирање Заједнице српских општина није ни на видику.


Фото: принтскрин

“Ових 11 година је 11 година неипуњених обећања, свакодневних изговора и неистина и неспособности ЕУ као гаранта споразума да ствари помери са мртве тачке“ рекао је Вучић.

Истакао је да је то резултирало континуираним правним и фзичким малтретирањем српског становништва на КиМ.

Указао је да иако извештај Унмика не указује на озбиљност стања на терену, он чињенично документује скоро све значајне догађаје.

Фото: Принтскрин

Подсетио је и да је 8. фебруара одржана специјална седница у СБ УН због ситуације на КиМ, а због тога што привремене институције у Приштини стварају неподношљиве услове за Србе и друге неалбанце.

“Извештај о раду Унмика који је пред нама данас је нешто о чему се разговара месец и по дана од када је ово уважено тело одржало специјалну седницу о ситуацији на Косову и Метохији 8. фебруара. Дозволите ми да вас подсетим да је ова хитна седница одржана на захтев Републике Србије јер су привремене институције самоуправе на Косову и Метохији предвођене Аљбином Куртијем, довеле до угрожавања међународног мира и стабилности“, рекао је Вучић.

Навео је да је Србија тада приложила детаљно објашњење поступака на основу којих привремене институције настављају континуирано и намерно да стварају неподношљиве услове за живот Срба и неалбанаца.

“Република Србије је Савету безбедности представила све кораке којима су те институције спровеле добро планиране, широко распрострањене и систематичне нападе и третирање против српских цивила укључујући континуирано правно насиље, физичко насиље и селективно таргетирање“, указао је председник Србије.

Навео је да је седница из фебруара одржана захваљујући чињеници да су сви чланови Савета безбедности проценили да су аргументи Србије и поднете жалбе били у складу са чињеницама и на основу тога је одобрен захтев Србије.

“Нарочито истичем да се већина која је прихватила нашу аргументацију састојала од земаља које не поштују суверенитет и територијални интегритет Републике Србије на начин којим је то предвиђено одредбама правно обавезујуће резолуције Савета безбедности 1244“, указао је Вучић.

Указао је и да је седница одржана и због тога што је онемогућено да се на КиМ трансакције обаваљају у динарима, чиме је режим у Приштини драматично и додатно учинио свакодневни живот Срба и других неалбанаца тешким, с обзиром на то да они углавном примају своје приходе у динарима.

“Укидање употребе динара представља кулминацију етнички мотивисане, продужене кампање против Срба од стране приштинских институција. Аљбин Курти је причао пред свима вама да је Србима дао тромесечни прелазни период, током ког ниједно право Срба неће бити злоупотребљено да прихвате и примају динар. Од тренутка када се завршила седница, нико у Приштини, нити у међународној заједници није ни поменуо тромесечни прелазни период. И све мере против Срба у вези са динаром почеле су да се примењују одмах“, рекао је Вучић.

Због тога су, указује, Срби и други неалбанци на Косову и Метохији и даље онемогућени да добијају своје пензије, плате, социјална примања, дечји додатак и сва друга плаћања, због чега је рад школа, обданишта, медицинских, социјалних и других институција практично онемогућен.

“Запослени у тим институцијама који још увек раде суочавају се свакодневно са страхом од неоснованог хапшења које Куртијев режим масовно апроводи под лажним оптужбама. Ова ситуација у великој мери утиче на децу у обдаништима, пензионере, самохране мајке и тешко оболеле људе у руралним срединама, али наравно и све остале“, рекао је Вучић.

Председник Вучић је навео и да је од 8. фебруара до данас одржано пет рунди разговора у Бриселу.

“Једини опипљив исход ових напора је било излагање правих приштинских мотива. Главни преговарач Приштине, Бисљими, Куртијев заменик и његов партнер у прогону цивилног становништва, потврдили су да су њихове једностране и ескалаторне одлуке да ефикасно укину динар на Косову и Метохији у дубокој мери утицали на људе, за разлику од Куртијевих уверавања, које је он изнео пред овим уваженим телом, да су оптужбе Србије лажне и да нико, укључујући Србе, није погођен овом одлуком“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Курти посвећен великоалбанским аспирацијама. Додао је и да је, уместо да буде санкционисан, Куртијев режим стално награђиван, док се брутална репресија у прогону Срба и других неалбанаца додатно продубила и ојачала од ванредне седнице у фебруару.

Председник Србије је навео и да се од тада догодило 16 етничких мотивисаних напада.

“Они обухватају оружани напад против Срба у Грачаници, пуцњаве и застрашивање све мањег броја српских повратника на западу КиМ, континуирано неоправдано одређивање притвора, насилно уклањање табли са називима и именима на српском језику у чисто српским општинама на северу КиМ од стране полиције“, набројао је Вучић.

Указао је и да су се континуирани напади у оквиру кампање прогона Срба продубили после упада приштинских параполицијских снага у српске апотеке у Косовској Митровици и Зубином Потоку, где су прогонитељи Срба запленили велике количине медицинских средстава“, рекао је председник.

Напоменуо је да, иако је Унмиков извештај пун чињеничне прецизности, недостаје му повезивање догађаја који су се дешавали током овог времена.

Председник Вучић је указао да ванредна седница СБ УН није представљена у извештају као неки догађај од посебног значаја, као и да је погрешно написано да је она била одржана на захтев Србије да се разговара о последицама, о новим прописима за валуту.

“Ова тврдња је чињенично нетачна зато што је захтев Србије за ту ванредну седницу коју је усвојио СБ УН заснована на жалби која је подржана аргументима због угрожавања међународног мира од стране Приштине, нелагално укидање динара у том контексту је само било стављено као део жалбе против органа у Приштини. Систематски, широко распрострањени и добро планирани напади против Срба од стране Приштине, намерно стварање неподношљивих услова за живот Срба и прогон Срба“, рекао је председник Србије.

Навео је да је жалба због прогона Срба само прозаично представљена на следећи начин:

“Господин Вучић и господин Курти су учествовали на седници и представили су супротне наративе које се тичу ситуације на Косову и утицају неких прописа. У том смислу, сматрам да је важно да вас подсетим да Србија није представљала само тамо неки наратив на датој седници и баш супротно, наше обраћање је било чисто набрајање конкретних података и чињеница о кампањи систематског, добро планираног и широко распрострањеног напада од стране Приштине против српске популације“, поручио је Вучић.

Вучић је подсетио на све, конкретне потезе Приштине којима ствара неподношљиве услове за живот Срба:

Илегална експропријација преко једног милиона квадратних метара српског земљишта за изградњу нелегалних база специјалне полиције на северу Косова, онемогућавање слободе кретања за Србе бесмисленим заустављањима, понижавањима, пребијањима, чак и другим чиновима насиља и нелегалним пунктовима за провере.

Подсетио је и на арбитрарно хапшење на десетине истакнутих Срба без икаквих оптужби и на дуге притворе који су им одређени, као и на бесмислено пуцање од стране приштинских специјалних снага и готово стално присуство оклопних возила у мирним, урбаним срединама.

Указао је и на доношење одлука о конфисковањима зграда које су у власништву српских институција, које су у њиховом власништву преко једног века., као и на увођење деветомесечног нелегалног ембарга на српску робу и заплену легалне робе у власништву српских трговаца.

Вучић је подсетио и на насилно одузимање имовине Српске православне цркве, чиме је Приштина нарушила специјалне заштитне зоне око објеката Српске православне цркве, док је неке преименовала у албанске. Подсетио је и на преоравање и уништавање српских гробаља, као и на косовске безбедносне снаге које је требало да буду демилитаризоване и распуштене према резолуцији 1244.

Вучић је рекао и да је онемогућена исплата 60.946 плата и пензија Србима на Косову и Метохији, 2.430 стипендија за студенте и ученике, средства за финансирање народних кухиња за око 2.000 социјално најугрожених грађана, као и других прихода за Србе.

Вучић је рекао да је било и 470 несанкционисаних етнички мотивисаних напада против Срба, 75 напада на верске објекте Српске православне цркве, 25 напада на српску децу, укључујући покушај убиства 11-годишњег српског дечака од стране представника нелегалних косовских безбедносних снага на Божић 2023. и његовог рођака, који је 21 годину стар.

“Уместо да буде санкционисан, Куртијев режим у Приштини и даље бива награђен. Не можемо да набројимо колико пута је догађај у Бањској био поменут од стране водећих међународних званичника, медија и чак и пред овим саветом. А чак ниједан мали проценат те енергије није искоришћен да се потегне питање ужасног злочина који је учинио војник овде присутне Вјосе Османи, који је користио службену пушку и уочи српског Божића хладнокрвно пуцао на 11-годишњег дечака Стефана Стојановића и његовог рођака Милоша Стојановића, старог 21 годину“, рекао је Вучић, додајући:

“Понекад да се питамо да ли чињеница да је он оптужен само за неки мањи прекршај јесте због чињенице да су његове жртве биле етнички Срби“.

Вучић је подсетио да је Курти на седници СБ УН из фебруара рекао да уредба не чини ништа чиме би забранили и спречила Владу Србије да пружа финансијску помоћ косовским Србима, као и да свака друга сугестија није ништа него лажна пропаганда усмерена ка распиривању етничких тензија.

“Доказ да је Курти лагао уваженом телу јесте од пре неколико дана, зато што је тема бриселског дијалога била баш како да се реши овај проблем. Чврст доказ је такође чињеница да је специјални изасланик САД за Западни Балкан изјавио 14. марта у Приштини, нешто више од месец дана пошто је Курти слагао Савет безбедности, да је питање динара било хитно хуманитарно питање којим морамо одмах да се позабавимо. Господин Ескобар је рекао да је био дирнут причама обичних Срба који су били најдиректније погођени укидањем динара“, рекао је Вучић.

Навео је и да је амерички изасланик том приликом рекао да је Аљбин Курти одбио његов план за решавање овог хуманитарног питања.

“Када су га медији питали зашто је Курти одлучио да настави са укидањем динара и забраном динара, знајући да ово питање може да се реши кроз успостављање Заједнице српских општина, господин Ескобар је одговорио да је то било питање за Куртија. Курти је лагао пред овим саветом такође када је говорио о наводеном увођењу тромесечних прелазних периода када је реч о одлуци о валути динара што се није десило“, напоменуо је Вучић.

Председник Србије је присутне у сали подсетио да је према резолуцији 1244 генерални секретар овлашћен да успостави међународно цивилно присуство како би надгледао развој привремених демократских институција самоуправе и како би обезбедио услове за миран и нормалан живот за све становнике на КиМ:

“Слушали смо годинама да специјални представник може да пренесе своја овлашћења на привремене институције самоуправе и да није било правне основе за њу или за њега да нешто уради другачије. Међутим, дозволите ми да подсетим Савет безбедности да су те надлежности пренете привременим институцијама од стране специјалног представника кроз уставни оквир за привремену самоуправу на Косову. Овај документ је сачињен баш од стране специјалног представника генералног секретара Уједињених нација 15. маја 2001. и у складу са мандатом који је истакнут у резолуцији 1244 путем прописа број 2001/9 и остаје правно обавезујући. Даље, поглавље 12. уставног оквира Унмика наводи следеће: примена одговорности привремених институција под овим уставним оквиром не утиче и не умањује овлашћење специјалног представника генералног секретара да обезбеди пуну примену резолуције 1244 укључујући надгледање привремених институција самоуправе, њених званичника и агенција и предузимање адекватних мера када су њихови поступци недоследни са резолуцијом 1244 или овим уставним оквиром."

Стога, наводи, неоспорно је да специјални представник Генералног секретара Уједињених нација има експлицитну обавезу да понесе извештај о конкретним мерама које је предузео да се спречи и онемогући етнички мотивисан прогон становништва или барем да понуди објашњење зашто није успео да такве мере предузме уколико је то случај.

"Уместо тога, као што сам рекао, оно што имамо је набрајање готово свих појединачних случајева у овом извештају, али чист недостатак јасног контекста прогона цивила који се дешава у реалности на терену и о ком је разговарано на хитној седници", рекао је Вучић.

Прогон Срба није споменут ниједном, Бањска осам пута

Међутим, и док је хитна седница Савета безбедности поменута само једном, а напади против цивила у оквиру приштинске кампање њиховог прогона ниједном, трагични догађај у Бањској од 24. септембра поменут је укупно осам пута у овом извештају.

"Због тога морам да поновим оно што сам рекао на ванредној седници Савета безбедности и што се односи на закључак да та дешавања нису била узрок, већ последица Куртијеве репресије и прогона цивила. Србија је недвосмислено осудила насиље у Бањској баш те вечери и због тога нећемо дозволити да се ова трагедија користи као алиби за прогон Срба као ни за скретање пажње са чињеница да се овај прогон дешава на терену свакодневно", поручио је Вучић.

Вучић је подсетио да је више од годину дана пре трагичних догађаја Република Србија јавно упозоравала све међународне представнике да Срби на КиМ доживљавају систематске и широко распрострањене нападе и насиље Куртијевог шовинистичког режима.

“Од јесени 2021. Србији су потпуно искључени из политичког и Економског система, такозваног Косова. Српска полиција, предвиђена чланом девет бриселског споразума, замењена је Куртијевом моноетничком парамилитарном формацијом која малтретира, пребија и хапси. Нико није хтео да саслуша наше молбе да се заустави тај терор. Приштина је систематично подривала живот и елементарна права српског народа“, рекао је Вучић.

Подсетио је и да је Приштина организовала тада у српским већинским општинама срамне изборе које су Србији бојкотовали због кршења њихових права и због угрожавања њихове безбедности и кроз Куртијеву илегалну смену регионалног полицијског команданта.

“Чак и ако је само 0,029 одсто Срба гласало на тим изборима, а Срби чине 95 одсто становништва тамо, нове албанске општинске власти су биле потврђене и именоване уз потпуно одстуство било каквог легитимитета. Онда су дошли у седиште тих српских општина као прави окупатори који су били праћени тешко наоружаним косовским специјалцима“, навео је Вучић.

Уследио је брутални терор против Срба од стране специјалних полицијских снага које раде директно против интереса Срба.

“И уместо да опет да буде санкционисан, Куртијев режим је награђен. Упркос декларативним међународним позивима да се оконча ова ситуација, Приштина и даље наставља са окупацијом на северу КиМ“, рекао је Вучић.

Бојкот референдума једина могућа одлука Срба

Вучић је објаснио да су била лажна обећања о опозиву албанских градоначелника и навео да је за то речено да треба да се одржи референдум, на који, да би био успешан треба да изађе 50 одсто регистрованих гласача.

Срби су иницијално пристали да организују потписивање и сакупили више од потребних 20 одсто потписа - шест пута више него што је број гласова којима су изабрани албански градоначелници.

Међутим, указује Вучић, Приштина је изненада повећала број регистрованих гласача – има их 5,7 одсто више него 2021.

“Између октобра 2021. и марта 2024. 2.498 нових гласача је додато, а број албанских гласача је био вештачки повећан за 12,42 одсто. Ако се томе дода онемогућавање гласања поштом за протерана лица, а такође и кампања застрашивања и уцена усмерена против Срба да не учествују на таквом референдуму, очигледно је да Приштина намерава да финализује прогон Срба уз подршку илегалних општинских власти“, навео је Вучић додајући да је због тога одлука Срба да бојкотују референдум разумљива и једина могућа.

О хапшењу Срећка Софронијевића

Поново је подсетио на арбитрарна хапшења Срба, за која је ЕУ рекла да су неприхватљива.

“Она говоре о лажним међународним гаранцијама да неће бити хапшења Срба због учешћа на протестима. Дозволите ми да поменем најновији случај. Четрнаестог априла специјалне снаге Приштине ухапсиле су Срећка Софронијевића, Србина из Звечана, кога су ранили с леђа из аутоматског оружја 2021. Он је рањен на политичком протесту Срба против илегалних упада тих јединица на север Косова, где у складу са чланом девет првог споразума из 2013. они уопште не би требали да дођу без претходног дообрења Срба“, рекао је Вучић.

Фото: Новости

Подсетио је да је Софронијевић једва преживео пуцњаву за коју нико од припадника специјалних снага Приштине није одговарао, а камоли да је био кажен.

“Уместо тога Софронијевић је био ухапшен пре неколико дана и пребачен у притвор под оптужбом кршења такозваног уставног поретка лажне државе такозваног Косова. Он је човек који никада није имао никакав прекршај и који је све време приштинског терора провео у свом родном граду, у својој кући“, навео је председник Србије.

Од тада су добијени извештаји о даљем физичком злостављању Срећка Софронијевића, пошто је смештен у затвор у Подујеву.

"Србија захтева моментално пуштање свих политичких затвореника које држи приштински режим. Не може бити помирења без ослобађања свих политичких затвореника“, поручио је Вучић.

Приштина покушава да обесмисли идеју формирања ЗСО прогоном Срба

Вучић је поручио да Уједињене нације као последња инстанца и упориште одбране међународног права не могу да дозволе двосмислену флексибилност у процени драматичних злочина против одређеног становништва зато што тиме систем заснован на Повељи Уједињених нација самог себе подрива и свој ауторитет.

“Данас су нам потребне снажне и принципијалне Ууједињене нације више него икада, а ситуација на КиМ је добра прилика за светску организацију да ојача свој међународни ауторитет“, рекао је председник Србије.

Подсетио је да Приштина одбија да испуни своје обавезе преузете Бриселским споразумом и да није формирана ЗСО.

“Дозволите ми да појасним, инсистирање Београда на ЗСО је без икаквог довођења у питање статуса Косова и Метохије. Ради се о институционалном решењу које би предвидело и онемогућило прогон Срба који се спроводи у последњим годинама. Оно је осмишљено да омогући безбедан живот на терену, економски развој и заштиту елементарних политичких права Срба, да је ЗСО била успостављена у претходних 11 година уверен сам да бисмо имали повољне услове за прави дијалог и историјско помирење између заједница“, рекао је Вучић.

Међутим, то је управо оно што они који су власт у Приштини не желе, сматра Вучић.

“Разлог је тај што су вођени примитивном етничком мржњом према Србима, коју користе за распиривање међународних тензија као изговора за финализовање прогона и етничког чишћења Срба. Зато је једини разлог што су против формирања ЗСО тај што се надају да ће постепеним укидањем права и стварањем неподношљивих услова за живот и опстанак српског народа, ови отићи и напустити Косово и Метохију, при чему би идеја ЗСО била обесмишљена“, навео је Вучић.

Вучић је позвао УН да као објективни арбитар спрече лукав етнички инжењеринг од стране Приштине.

“Како би се елиминисала и најмања могућност да дође до таквих дешавања, сматрамо да је неопходно да специјалн представница примени своје улашћења. Просто речено, очигледно је да су нам хитно потребна решења која значе више Унмика, а не мање“, навео је Вучић.

Погром Срба траје још од 1999. године

Вучић је у наставку обраћања навео да погром против Срба на Косову и Метохији траје од 1999. године и подсетио на неке од некажених злочина попут масакра над српским жетеоцима, убиства и рањавања српске деце која су се купала у Бистрици и мартовски погром.

Указао је да готово четврт милиона Срба и других неалбанаца који су и даље расељени и протерани немају право на одржив повратак зато што су они који су створили привидни мир проценили да је лакше да се интегришу него да се направи функционално-мултиетничко друштво на Косову.

“Ако ово пренесемо у свакодневни језик, очигледно је да је све толерисано за балканске екстремисте у протеклих 25 година и то на такав начин да идеолози и извршиоци политике зла и прогона Срба нису изоловани и кажњени већ награђени. Не само да нико ко је наредио ове злочине није приведен правди, већ је на 20. годишњицу Мартовског погрома тај шовинистички режим понудио опет исту лаж о три дечака која се одвијала у селу Чабра а то је потом подстакло талас насиља, убистава, пљачки и протеривања. Јасно је свима да је то било да би се правдало насиље, али и истовремено позив да се понове злочини који су се десили фаталног 17. марта", рекао је председник Србије.

"Курти у Северној Македонији води кампању"

Вучић је члановима Савета безбедности рекао и да Аљбин Курти није у Њујорку јер је “заузет подривањем регионалне стабилности, јер он лично води кампању своје странке за изборе у суседној Северној Македонији“.

“Желим да пренесем људима и поручим у Северној Македонији да мешање у њихова унутрашња питања није политика Србије, већ нашег неодговорног држављанина Аљбина Куртија“, рекао је Вучић.

Упркос свему што режим Аљбина Куртија чини против српског нарпда, он ће вероватно бити награђен чланством у Савету Европе.

“А шта свет у међувремену ради? Свет ћути зато што је политика развоја демократије и очувања мултикултурално-мултиетничког друштва, за које су силни новци дати, замењена политиком консолидације такозване државности Косова“, рекао је Вучић.

Баш као што је случај са Саветом Европе, могао би да буде случај и са Уједињеним нацијама, а Вучић истиче да би то био коначни и фатални ударац међународном праву који би нанео непоправљиву штету систему уједињених нација и међународном поретку који се заснива на једнакости и суверенитету држава чланица ове светске организације.

“На срећу, ја сам готово сигуран да такви рушилачки планови неће бити остварени зато што постоји убедљива већина оних који слепо поштују међународно право, Повељу Уједињених нација и све резолуције Савета безбедности, укључујући и резолуцију 1244 која гарантује територијални интегритет Републике Србије са територијом Косова и Метохије као њеним делом“, рекао је Вучић.

Србија остаје посвећена Повељи УН и дијалогу под окриљем ЕУ

Земљама које су признале независност Косова Вучић је рекао да то није либерална, мултиетнична демократија, већ да галопира ка моноетничком деспотизму.

“Били смо већ месецима оптуживани у бројним међународним медијима да ћемо покренути агресију као да је то могуће да се уради од некога ко делује на сопственој територији против Косова или против неких других народа у региону. И нико није рекао извињавам се или опростите нам због ових ужасних лажи и неистина. И желео сам да вас још једном уверим да је Србија прилично посвећена и апсолутно привржена миру, међународном јавном поретку, резолуцијама Уједињених нација и процесу дијалога под окриљем Европске уније и даћемо све од себе да одржимо мир и стабилност у региону и увек можете рачунати на озбиљност Србије, и одговоран приступ овом питању“, закључио је Вучић.

Приштину представља Вјоса Османи.

Гутерес је у редовном извештају, који се односи на период од 19. септембра 2023. до 15. марта 2024. године, навео да су, упркос извесном напретку у имплементацији споразума постигнутих уз посредовање ЕУ, тензије између Београда и Приштине повећане, а да је безбедносна ситуација на северу Косова и Метохије остала крхка.

Уједно, он је указао да није било напретка ка успостављању Заједнице српских општина упркос дипломатском притиску и изразио забринутост због примене нове регулативе о платном промету која је, како је навео, утицала на економска и социјална права Срба и других невећинских заједница.

Он је позвао на хитан разговор о отвореним питањима у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, како би се осигурала права свих погођених заједница и најугроженије групе биле заштићене.

Гутерес је најоштрије осудио, како је навео, озбиљан безбедносни инцидент 24. септембра у Бањској, који је довео до трагичног губитка живота и позвао на завршетак истраге и "привођење починилаца правди без одлагања".

У извештају је указано на хитност формирања Заједнице српских општина.

У октобру прошле године одржана је последња редовна седница Савета безбедности УН о раду Унмика, док је у фебруару ове године на захтев Србије, а након одлуке приштинских власти да забране употребу динара, одржана ванредна седница СБ УН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИЈА ПОНОВО МЕЊА ДРЖАВНУ ГРАНИЦУ: Одлука ступа на снагу у јануару 2025. године

РУСИЈА ПОНОВО МЕЊА ДРЖАВНУ ГРАНИЦУ: Одлука ступа на снагу у јануару 2025. године

МИНИСТАРСТВО одбране Русије предложило је ажурирање координата, односно промену државне границе у области Балтичког мора, како произилази из нацрта правног акта објављеног на порталу правних информација, преноси РИА Новости.

21. 05. 2024. у 15:25

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

ИСТОРИЈА Совјетског Савеза, светске суперсиле 20. века, упамтила је бројне хероје, борце, официре који су својим јунаштвом и резултатима задивили свет. У периоду када се СССР тек стварао и уздизао, значајан помена био је и допринос једног Србина, Данила Срдића (1896-1937), првог и јединог Србина који је био генерал Црвене армије. Ово је његова прича.

20. 05. 2024. у 11:53

Коментари (0)

ШОК ПРЕД ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ: Најбоља српска кошаркашица у 28. години завршила каријеру! (ВИДЕО)