"ДИРЕКТНО ИЗНОСЕ ПРЕТЊУ У ПИСМУ БОРГУ" Брнабићева открила - Опозиција позвала ОЕБС да посредује у "постизборној кризи" (ФОТО)

Новости онлине

16. 04. 2024. у 14:10

ПРЕДСЕДНИЦА Народне скупштине Србије Ана Брнабић обраћа се грађанима Србије. Брнабићева је између осталог открила да су представници опозиције окупљене око листе "Србија против насиља" послали писмо председавајућем ОЕБС-а Ијану Боргу, где прете даљим конфликтом у Србији.

ДИРЕКТНО ИЗНОСЕ ПРЕТЊУ У ПИСМУ БОРГУ Брнабићева открила - Опозиција позвала ОЕБС да посредује у постизборној кризи (ФОТО)

FOTO: ATAImages

- Друга ствар, која ми је била посебно забавна, морам рећи. Политичке странке и покрети око Ђиласове листе "Србија против насиља" обавестили су ме данас, и хвала им на томе, да су се пре четири дана, 12. априла, обратили ОЕБС-у званично, са захтевом да ОЕБС посредује у нечему што они називају "постпредизборном кризом у Србији". Имате људе који су бацали дрвље и камење на мене што сам на састанак у својству посматрача позвала амбасадоре ОЕБС-а, Америке, Норвешке и ЕУ делегације у Србији, а нису имали право гласа. Нису се ни јављали за глас нити сам ја тражила неко мишљење - рекла је председница Скупштине.

Цитирала је њихове изјаве од пре само неколико дана, дан пре него што је послато писмо ОЕБС-у, у којима Еколошки устанак, као и Милош Јовановић, наводе да је "понижавајуће да питање изборних услова у Србији решава страна амбасада".

Фото: Принтсцреен

Брнабићева је појаснила да само неколико дана касније они зову ОЕБС да модерира дијалогом у оквиру Скупштине Србије.

- Само дан касније имате ово писмо Ијану Боргу, министру спољних послова Малте, који председава ОЕБС-у, у којем га моле да дође и посредује, не да буде гост, не да слуша, него да посредује, да они модерирају нашим дијалогом овде у оквиру Скупштине Републике Србије. Пошто ми сами не можемо да седимо и да причамо, ми које су све до једног изабрали грађани Србије. Ми не можемо да причамо, па ОЕБС треба да посредује. "Како ви кажете, ми ћемо тако да урадимо". Дан пре тога су рекли да понижавам Скупштину јер сам позвала неког као госта. Тако вам изгледа конзистентност листе "Србија против насиља" и њихове политике. Сви су се лепо потписали на то писмо и љубазно моле председавајућег да каже ко је његов посредни представник и ако има бољи начин да предложи како да се модерира разговор у Скупштини Србије. Нит нас је ОЕБС овде поставио, нити има неке везе са нашим мандатима, већ само грађани Републике Србије. Ђиласова Србија против насиља мисли да ваљда ОЕБС треба да посредује између директно изабраних представника од стране грађана Србије. Ту се потписао и господин Ћута који је само дан пре тога рекао да је понижавајуће да питање изборних услова у Србији решава страна амбасада. Па ваљда када Ђилас каже потпиши, а ти трчи па потпиши. Ето, то тако изгледа - додала је показавши то писмо.

Фото: Принтсцреен

Брнабићева је појаснила да од листе "Србија против насиља" добија два до три различита захтева недељно, као и да сваки следећи нема везе са оним који је био пре само неколико дана. 

- Само да видимо колико су "против насиља". У писму Боргу они кажу следеће - "Србији је потребна хитна, ургентна помоћ ОЕБС-а пре него што тренутна пост/преизборна криза ескалира у даљи конфликт. Дакле, они дирекно износе претњу да уколико ОДИХР одмах не пошаље своје медијаторе, да ће криза ескалирати у даљи конфликт - рекла је Брнабићева. 

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВИ СТЕ ОДГОВОРНИ ЗА СМРТ РАИСИЈА Стејт департмент о паду хеликоптера: Нећемо да се извињавамо

"ВИ СТЕ ОДГОВОРНИ ЗА СМРТ РАИСИЈА" Стејт департмент о паду хеликоптера: Нећемо да се извињавамо

ИРАНСКА влада је одговорна за одлуку да управља хеликоптером старим 45 година у, како је описано, лошим временским условима, а не било који други актер, рекао је портпарол америчког Стејт департмента Метју Милер током брифинга.

20. 05. 2024. у 20:38

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

КО ЈЕ ЦРВЕНИ КОМАНДАНТ? Једини Србин генерал Црвене армије - Лењин му био захвалан, страдао од Стаљинове руке (ФОТО)

ИСТОРИЈА Совјетског Савеза, светске суперсиле 20. века, упамтила је бројне хероје, борце, официре који су својим јунаштвом и резултатима задивили свет. У периоду када се СССР тек стварао и уздизао, значајан помена био је и допринос једног Србина, Данила Срдића (1896-1937), првог и јединог Србина који је био генерал Црвене армије. Ово је његова прича.

20. 05. 2024. у 11:53

Коментари (0)

РУСИЈА У ЧУДУ: Тенисера који зна и како се Ђоковић побеђује у финалу - не пуштају на Олимпијске игре Париз 2024?